Declarat ”agent străin”, scriitorul Viktor Shenderovich a decis să părăsească Rusia după ce a intrat în conflict cu ”Bucătarul lui Putin”: ”În afara patriei, dar fără botniță”

Declarat ”agent străin”, scriitorul Viktor Shenderovich a decis să părăsească Rusia după ce a intrat în conflict cu ”Bucătarul lui Putin”: ”În afara patriei, dar fără botniță”
Scriitorul Viktor Shenderovich a părăsit Rusia | Foto - Profimedia Images
Publicat: 11/01/2022, 12:48
Actualizat: 11/01/2022, 13:04

Viktor Shenderovich, critic constant al Kremlinului și al politicii duse de președintele Vladimir Putin, a decis să părăsească Rusia după ce, pe data de 30 decembrie 2021, Ministerul Justiției l-a inclus pe controversata listă a ”agenților străini”.

Scriitor, dramaturg, regizor și editorialist la The New Times – săptămânal liberal rus -, Viktor Shenderovich a declarat că va aștepta ”vremuri mai bune” în afara Rusiei și a acuzat o campanie de presiune declanșată împotriva sa.

Pe data de 10 ianuarie, Shenderovich a postat – pe pagina sa de Facebook – un mesaj în care precizează că măsura de a fi declarat ”agent străin” vine ca urmare a criticilor pe care le-a adus lui Evgheni Prighozin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, presupusul finanțator al grupului de mercenari Wagner, forță paramilitară despre care guvernele occidentale spun că a fost folosită de Kremlin în conflictele din Ucraina, Libia, Siria, Sudan, Mozambic și Republica Centrafricană.

”Acum, fără nici o metaforă, vorbim despre perspectiva închisorii. Cu toate acestea, plecarea forțată din patrie este și închisoare,desigur… E o prostie sa te plângi în situația mea: nu sunt primul și nici ultimul, darmite soarta lui Nemtsov, soarta lui Mokhnatkin, Navalnîi, Dmitriev, alte sute de politicieni. (…) Și în timp ce acest Prigozhin face parte din elită, eu, desigur, voi continua să îndeplinesc funcția de agent străin – în afara patriei, dar fără botniță. Va fi mai plăcut pentru mine”, a scris Viktor Shenderovich în mediul online.

Viktor Shenderovich riscă până la 5 ani de închisoare

Pe 24 decembrie 2021, un tribunal din Sankt Petersburg a decis ca Viktor Shenderovich să plătească 100 de mii de ruble omului de afaceri Evgheni Prighozin – numit și ”Bucătarul lui Putin” – pentru declarațiile făcute la postul de radio Echo din Moscova.

Judecătorii au considerat ”nesigure” informațiile despre un antreprenor apropiat președintelui rus Vladimir Putin, pe care Shenderovich le-a citat în programul ”Opinia minorității”. Shenderovich l-a numit pe Prigozhin ”criminal” și ”ucigaș”. Ulterior, Evgheni Prighozin i-a deschis un proces de calomnie lui Shenderovich, iar scriitorul riscă până la cinci ani de închisoare, potrivit svodoba.org.

Mulți activiști, jurnaliști și asociați ai disidentului Aleksei Navalnîi – aflat, acum, în închisoare – au părăsit țara în ultimele luni, pe fondul presiunii crescânde puse asupra presei independente, dar și a tuturor celor care își exprimă nemulțumirea față de politica dusă de Kremlin. Dintre aceșta, mulți erau deja plasați pe lista ”agenților străini”.

Rusia, pe de altă parte, neagă cu vehemență o legătură între guvern și mercenarii Wagner Group, etichetându-i pe aceștia drept ”antrenori” sau ”consilieri”, în ciuda acuzațiilor care transmit că aceștia ar fi fost implicați în operațiuni militare în diferite zone ale lumii. Totodată, președintele Vladimir Putin a declarat că Grupul Wagner nu reprezintă statul rus și nu este plătit de acesta, transmițând și că ”antreprenorii militari privați au dreptul de a lucra și de a-și urmări interesele oriunde în lume, atâta timp cât nu încalcă legea rusă”.

Parlamentul European a cerut Rusiei să abroge Legea ”agenților străini”

Pe data de 19 decembrie 2019, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a condamnat această lege a ”agenților străini”, solicitând Rusiei să o abroge, ”în virtutea obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional”.

Parlamentarii europeni au considerat că o astfel de lege induce oatmosferă ostilă societății civile” și se transformă într-un ”mijloc de a hărțui și a elimina organizațiile societății civile care cooperează cu donatorii internaționali sau exprimă opinii politice”.

”(n.red. – Parlamentul European) condamnă modificările recent aprobate la Legea privind „agenții străini”, care extind în mod considerabil domeniul său de aplicare și vor permite ca persoanele fizice să fie stigmatizate ca „agenți străini”, încălcându-le astfel drepturile omului, în special libertatea de exprimare și de asociere, precum și drepturile cetățenești, limitându-le angajamentul și contribuțiile la societatea civilă din Rusia și periclitându-le siguranța personală prin stigmatizare.

  • condamnă eforturile continue ale autorităților ruse de a restricționa dezbaterile online și offline, precum și jurnalismul independent; le reamintește acestora că libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului, care întărește toate celelalte drepturi ale omului, permițând societății să se dezvolte și să progreseze;
  • invită Federația Rusă să recunoască contribuția pozitivă a unei societăți civile dinamice și active la starea democrației și a societății; consideră că această lege și utilizarea excesivă a amenzilor și a acordurilor financiare împotriva mass-mediei, a organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului și a societății civile urmăresc în mod deliberat să le forțeze să își concentreze resursele pentru a plăti amenzi și apărarea juridică, limitându-le astfel libertatea de exprimare;
  • este profund îngrijorat de vizarea clară a organizațiilor și apărătorilor drepturilor omului, fapt ce contribuie la deteriorarea situației drepturilor omului în Rusia”, s-a precizat în Rezoluția Parlamentului European.

Wagner Group sau Wagner PMC (Compania Militară Privată)

Armata privată rusă Wagner Group a fost implicată – alături de ONU, atenție – în Republica Centrafricană, ajutând guvernul să lupte împotriva unor grupări rebele, însă și-a semnalat prezența și în Sudan sau alte țări africane.

Wagner Group sau Wagner PMC (Compania Militară Privată) a fost prezentă, de altfel, și în Siria, dar – potrivit reprezentanților Trezoreriei SUA, această armată privată fiind trecută pe o ”listă neagră” din cauza implicării în Ucraina -, ”a recrutat și a trimis soldați să lupte alături de separatiștii din estul Ucrainei”.

Fondatorul acestei armate private este Dmitry Valeryevich Utkin – fost locotenent colonel și comandant de brigadă al unei unități de forțe speciale (Spetsnaz GRU). S-a retras din activitate în 2013 și a început să lucreze pentru compania privată Moran Security Group, fondată de veterani militari ruși. Grupul Wagner a apărut pentru prima dată în 2014, împreună cu Dmitry Valeryevich Utkin în regiunea Luhansk din Ucraina.

În decembrie 2016, Dmitriy Utkin a fost fotografiat alături de președintele rus, Vladimir Putin, la o recepție organizată la Kremlin cu ocazia Zilei Eroilor Patriei.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Opinia medicului Cătălin Cîrstoiu, în cazul Florin Piersic. Procedura recomandată într-o astfel de situație
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii