Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: „Încă șase aeronave F-16 olandeze vor sosi la Centrul European de Pregătire F-16 din România în următoarele luni”

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: „Încă șase aeronave F-16 olandeze vor sosi la Centrul European de Pregătire F-16 din România în următoarele luni”
Foto: Întâlnirea ministrului apărării naționale cu omologul olandez. Sursa: MapN / Laurențiu Turoi
Publicat: 17/02/2024, 16:23

Angel Tîlvăr, ministrul român al Apărării, a anunțat, sâmbătă, după o întâlnire bilaterală cu Kajsa Ollongren, omologul din Regatul Țărilor de Jo, că încă șase aeronave F-16 olandeze vor sosi la Centrul European de Pregătire F-16 din România în următoarele luni.

Întâlnirea cu Kajsa Ollongren, ministrul apărării din Regatul Țărilor de Jos, derulată în contextul participării la cea de-a 60-a ediție a Conferinței de Securitate de la München, a oferit o platformă excelentă pentru discuții aprofundate pe teme esențiale de securitate și apărare, subliniind cooperarea strânsă între cele două națiuni, au transmis, sâmbătă, oficialii Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Discuțiile dintre cei doi miniștri au acoperit o gamă largă de interese comune, punând un accent deosebit pe securitatea în regiunea Mării Negre, mai ales în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Conform sursei citate, Angel Tîlvăr a condamnat atacurile ruse asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre și a prezentat eforturile României pentru menținerea  siguranței traficului maritim civil. În context, a menționat importanța acordului trilateral Republica Turcia-România-Bulgaria (MCM Black Sea) pentru contracararea pericolelor reprezentate de minele marine aflate în derivă în Marea Neagră.

Potrivit sursei citate, progresele programelor de instruire comune, participarea militarilor olandezi, în anul 2022 și 2023, la Grupul de Luptă NATO condus de Franța, dislocarea a trei aeronave MQ-9 Reaper fără pilot în România, pe parcursul anului 2024 – o premieră pentru Țările de Jos, precum și dislocarea de aeronave la Centrul European de Pregătire F-16 din România au fost, de asemenea, abordate, fiind evidențiată importanța acestora în consolidarea apărării și securității regionale.

„În ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, ministrul Tîlvăr a amintit sprijinul ferm al României pentru instruirea piloților ucraineni în cadrul Centrului European de Pregătire F16, atunci când aceștia vor atinge nivelul de pregătire care le va permite începerea antrenamentelor la Fetești”, se arată în comunicatul MapN.

Ministrul român al Apărării a exprimat aprecierea față de dialogul politico-militar robust dintre România și Regatul Țărilor de Jos, prin sprijinul continuu  pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO în zona Mării Negre.

„Am mulțumit doamnei ministru pentru decizia Guvernului de la Haga de a contribui substanțial la întărirea apărării flancului estic al NATO și, în particular, a regiunii Mării Negre, prin dislocarea de trupe și tehnică militară de înaltă performanță în România, inclusiv prin aeronave F-16 pentru Centrul European de Instruire F-16”, a spus ministrul Tîlvăr.

România și compania Lockheed Martin – producătorul avioanelor F16 – au semnat încă din 2017 un acord pentru transferul de tehnologie pentru mentenanța și repararea avioanelor F16 la Aerostar Bacău.

Centru inaugurat acum trei luni

Pe 13 noiembrie, Lockheed Martin anunța inaugurarea centrului de instruire pentru F-16 din România, primul centru de instruire european pentru F-16 inaugurat la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești.

Lockheed Martin (NYSE: LMT) și subcontractanții săi Daedalus Aviation Group, Draken International, GFD – o filială a companiei Airbus Defence and Space, și ILIAS Solutions vor forma o echipă pentru a asigura instruirea pentru operarea avioanelor F-16 în cadrul noului centru. Acesta este rezultatul unei colaborări speciale între Ministerul Apărării Naționale din România, Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos, în parteneriat cu Lockheed Martin.

Conform companiei, la data menționată, peste 3.100 de avioane F-16 operau în 25 de țări. F-16 a efectuat aproximativ 19,5 milioane de ore de zbor și peste 13 milioane de misiuni. Cea mai recentă versiune, Block 70/72, oferă capabilități de excepție și va fi utilizată de cel puțin șase țări.

Foto: Întâlnirea ministrului apărării naționale cu omologul olandez. Sursa: MapN / Laurențiu Turoi

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai