Ministrul Apărării, la Munchen: „Achiziția celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia are o mare relevanță în ecuația regională de securitate”

Publicat: 17/02/2024, 17:52

Guvernul Norvegiei a confirmat că va respecta graficul conventi pentru livrarea aeronavelor F-16 cumpărate de România, ceea ce asigură Forțelor Aeriene Române predictibilitate în operaționalizarea escadrilelor a doua și a treia, a transmis Angel Tîlvăr, ministrul român al Apărării Naționale, la finalul unei întrevederi bilaterale cu omologul norvegian, Bjørn Arild Gram, de sâmbătă, în marja lucrărilor Conferinței de securitate de la Munchen.

În cadrul întrevederii bilaterale cu omologul norvegian, Bjørn Arild Gram, ministrul român al Apărării naționale, Angel Tîlvăr, a evidențiat perspectivele  consolidării relațiilor bilaterale în domeniul apărării, în special în contextul de securitate actual deosebit de complex, exprimând aprecierea pentru interesul Norvegiei vizavi de evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre.

Astfel, oficialul român a salutat poziția părții norvegiene de a menține calendarul agreat pentru livrarea aeronavelor F-16 Fighting Flacon destinate escadrilelor 2 și 3 ale Forțelor Aeriene Române.

„Achiziția celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor completa dotarea Forțelor Aeriene Române cu mijloace moderne, la standarde NATO, în etapa de tranziție către aeronavele de generația a V-a – F-35, are o mare relevanță în ecuația regională de securitate. Am salutat confirmarea, de către omologul norvegian, livrării aeronavelor în concordanță cu graficul agreat de livrare, ceea ce ne asigură predictibilitate în operaționalizarea celor două escadrile”, a declarat Angel Tîlvăr.

Cei doi interlocutori au reconfirmat viziunea comună asupra importanței coerenței posturii aliate de descurajare și apărare pe întregul flanc estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Cei doi oficiali au avut poziții convergente în ceea ce privește importanța menținerii sprijinului pentru Ucraina, o țară suverană care a fost invadată în mod nejustificat și ilegal de către Federația Rusă, au transmis reprezentanții MapN.

Conform sursei citate, a fost evidențiată, de asemenea, nevoia de sprijinire a Republicii Moldova, un stat vulnerabil la amenințările hibride ale Moscovei.

„Am salutat deschiderea Norvegiei pentru a se alătura eforturilor de consolidare a rezilienței Chișinăului în contextul multiplelor amenințări venite dinspre Federația Rusă și am reiterat sprijinul constant pe care România îl asigură pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Valoarea contractului

Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat pe 29 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, unde a avut loc ceremonia de recepție a avioanelor de luptă, în prezența oficialilor români, norvegieni și americani.

Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii), conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”.

Potrivit MApN, avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău, au transmis oficialii MApN.

Potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 2012, 2015 și 2019, Programul esențial de înzestrare „Avion multirol al Forțelor Aeriene” prevede înzestrarea, graduală, a Forțelor Aeriene Române cu 48 de avioane multirol F-16, care vor constitui trei escadrile.

În total, România așteaptă livrarea a 32 de avioane de luptă F-16 din Norvegia până în 2025, în baza contractului de achiziție semnat de România în noiembrie 2022. Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei a fost de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani.

La acea dată, Forțele Aeriene Române avea în dotare 17 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, din Portugalia.

Întâlnire cu producătorul F-16

De amintit că, vineri, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit la Munchen cu președintele companiei producătoare a aeronavelor F-16, Lockheed Martin. Ei au discutat despre stadiul implementării programelor de înzestrare aflate în derulare cu această companie, atât prin contracte Guvern la Guvern, cât și comerciale,  fiind apreciată calitatea cooperării, dar și a produselor de înalt nivel tehnologic intrate deja în dotarea Armatei României, precum aeronavele multirol F-16 Fighting Falcon, avionul de transport tactic C-130 Hercules, lansatoarele multiple de rachete cu bătaie mare – HIMARS, rachete pentru sistemele PATRIOT, precum și diverse tipuri de radare.

Oficialul român a salutat demersurile companiei americane de a dezvolta în țara noastră, la Bacău, prin compania Aerostar, Centrul de Mentenanță pentru sistemul HIMARS. A evidențiat, de asemenea, mentenanța aeronavelor F16 din dotarea Forțelor Aeriene Române, prin aceeași companie românească.

În context, ministrul Angel Tîlvăr a reiterat decizia țării noastre de a achiziționa 32 de aeronave F-35, un pas extrem de important, aprobat de Parlamentul României, subliniind importanța unei cooperări continue pentru succesul acestui demers, inclusiv prin perspectiva cooperării industriale.

Foto: Întrevedere bilaterală între miniștrii român și norvegian ai apărării; Sursa: MapN / Laurențiu Turoi

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?