Ministrul Culturii, noi precizări în cazul tabloului din Bulgaria care i-ar fi aparținut lui Ceaușescu. Ce ANUNȚ de ultimă oră face Lucian Romașcanu

Ministrul Culturii, noi precizări în cazul tabloului din Bulgaria care i-ar fi aparținut lui Ceaușescu. Ce ANUNȚ de ultimă oră face Lucian Romașcanu
Romașcanu, precizări în cazul tabloului din Bulgaria care i-ar fi aparținut lui Ceaușescu
Publicat: 24/03/2023, 15:07
Actualizat: 24/03/2023, 15:08

Povestea tabloului descoperit în Bulgaria și despre care se spune că i-ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu ține cu sufletul la gură opinia publică de pe ambele maluri ale Dunării. Vineri, ministrul Culturii a revenit cu o serie de precizări pe marginea acestui subiect.

Lucian Romașcanu anunță că este pregătit să acționeze „conform dreptului internațional”, însă asta se va întâmpla abia după ce se vor face pașii obligatorii în asemenea cazuri.

Romașcanu: „Am avut o discuție cu ministrul bulgar al Culturii”

Așa cum am anunțat public, ieri am avut o discuție cu ministrul bulgar al Culturii privind situația tabloului presupus a fi al lui Jackson Pollock. Ministrul Nayden Todorov a revenit cu un mesaj, pentru care i-am mulțumit, în care îmi comunică imposibilitatea furnizării oricăror informații pe perioada desfășurării activității penale”, scrie pe Facebook Lucian Romașcanu.

Totuși, ministrul român arată că a luat act de un interviu al ministrului de Interne bulgar, Ivan Dermedzhiev, „apărut în presa din țara vecină (bTV), interviu în care afirmă explicit că două grupuri de experți bulgari ar fi confirmat autenticitatea tabloului și că există dovezi că acesta ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu”.

„Vom aștepta finalizarea anchetei și apoi vom solicita oficial informațiile necesare. În cazul confirmării celor două ipoteze, autenticitatea și legătura cu România, vom demara demersurile necesare, conform dreptului european și internațional, pentru repatrierea respectivei opere de artă” – Lucian Romașcanu

GÂNDUL a scris joi, 23 martie, despre fabuloasa descoperire făcută la Sofia – un tablou despre care se spune că i-ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu, în valoare de 50 de milioane de dolari, găsit în casa unui bărbat în timpul unei acțiuni anticontrabandă a Poliției.

Într-o declarație acordată ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL, ministrul Culturii a precizat că așteaptă confirmarea din partea omologului său bulgar cu privire la originalitatea tabloului. Totuși, el se declara sceptic, acum o zi, cu privire la autenticitatea tabloului.

Am citit și eu știrile care fac referire la descoperirea acestui tablou. Din informațiile din presă, există unele știri care spun că ar exista și o ștampilă lui Ceaușescu pe spatele tabloului. În primul rând, îmi este greu să cred că un tablou al lui Jackson Pollock nu există arhivat, indexat, inventariat pe undeva.

Eu am vorbit acum două ore cu ministrul bulgar al Culturii, rugându-l să-mi comunice dacă există vreo inscripție pe tablou care să aibă legătură cu România și mi-a promis că astăzi, în cursul zilei, îmi va trimite un răspuns. Până atunci, și dumnealor vor face expertiză pentru a se stabili originalitatea. Eu mă îndoiesc de autenticitatea tabloului.

În al doilea rând, din discuțiile pe care le-am avut cu Muzeul Națională de Artă și cu Muzeul Național de Istorie și așa mai departe, Galeria Nicolae Ceaușescu n-a avut niciodată vreo ștampilă pe spate, iar vreun tablou de Jackson Pollock, în România, nu există inventariat vreodată, în perioada de la momentul când el crea și până astăzi. Deci noi nu avem în România vreodată inventariat un tablou al artistului, iar datele sunt, din punct de vedere deductiv, împotriva unei originalități a acestui tablou”, a afirmat Lucian Romașcanu.

Citește mai multe AICI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BREAKING NEWS. Nicoleta Luciu va părăsi domiciliul conjugal și pleacă din România cu copiii
FOTO. Imagini incendiare cu Denise, iubita fiului lui Cristi Borcea! Cât de bine arată tânăra
VIDEO "O bag în cimitir, îi dau foc la casă". O femeie a oprit un...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Adrian a pariat pe o afacere cu cireşe şi speră la un profit frumos. Va...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
UniCredit Leasing vinde un BMW X1 din 2017. SUV-ul se apropie de 180.000 de km
Rusalii 2023. Ce se face și ce nu se face în prima zi de Rusalii?...
Cauza decesului lui Cristian, românul care s-a stins din viață dramatic la doar 39 de...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Austria produce încă un mare scandal la graniţele Europei, blocând circulaţia camioanelor pe continent. România...
1.160 de lei amendă pentru șoferii care nu respectă această regulă. Mii de români nu...
GREȘEALA făcută de toți BĂRBAȚII când URINEAZĂ! Este GREȘIT SĂ...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informația momentului pentru cei NĂSCUȚI ÎNAINTE DE 1978! Anunțul a fost făcut chiar acum: Au...
Ce este curățarea suedeză a morții. Cum te poate ajuta metoda să elimini stresul
Cât fac 9X9? O fetiță a ȘOCAT toată școală cu răspunsul ei! Vezi ce a...
Te cunosc de undeva! 3 iunie 2023. Ținuta purtată de Andreea Bălan a surprins pe...