Ministrul Culturii, noi precizări în cazul tabloului din Bulgaria care i-ar fi aparținut lui Ceaușescu. Ce ANUNȚ de ultimă oră face Lucian Romașcanu

Ministrul Culturii, noi precizări în cazul tabloului din Bulgaria care i-ar fi aparținut lui Ceaușescu. Ce ANUNȚ de ultimă oră face Lucian Romașcanu
Romașcanu, precizări în cazul tabloului din Bulgaria care i-ar fi aparținut lui Ceaușescu
Publicat: 24/03/2023, 15:07
Actualizat: 24/03/2023, 15:08

Povestea tabloului descoperit în Bulgaria și despre care se spune că i-ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu ține cu sufletul la gură opinia publică de pe ambele maluri ale Dunării. Vineri, ministrul Culturii a revenit cu o serie de precizări pe marginea acestui subiect.

Lucian Romașcanu anunță că este pregătit să acționeze „conform dreptului internațional”, însă asta se va întâmpla abia după ce se vor face pașii obligatorii în asemenea cazuri.

Romașcanu: „Am avut o discuție cu ministrul bulgar al Culturii”

Așa cum am anunțat public, ieri am avut o discuție cu ministrul bulgar al Culturii privind situația tabloului presupus a fi al lui Jackson Pollock. Ministrul Nayden Todorov a revenit cu un mesaj, pentru care i-am mulțumit, în care îmi comunică imposibilitatea furnizării oricăror informații pe perioada desfășurării activității penale”, scrie pe Facebook Lucian Romașcanu.

Totuși, ministrul român arată că a luat act de un interviu al ministrului de Interne bulgar, Ivan Dermedzhiev, „apărut în presa din țara vecină (bTV), interviu în care afirmă explicit că două grupuri de experți bulgari ar fi confirmat autenticitatea tabloului și că există dovezi că acesta ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu”.

„Vom aștepta finalizarea anchetei și apoi vom solicita oficial informațiile necesare. În cazul confirmării celor două ipoteze, autenticitatea și legătura cu România, vom demara demersurile necesare, conform dreptului european și internațional, pentru repatrierea respectivei opere de artă” – Lucian Romașcanu

GÂNDUL a scris joi, 23 martie, despre fabuloasa descoperire făcută la Sofia – un tablou despre care se spune că i-ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu, în valoare de 50 de milioane de dolari, găsit în casa unui bărbat în timpul unei acțiuni anticontrabandă a Poliției.

Într-o declarație acordată ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL, ministrul Culturii a precizat că așteaptă confirmarea din partea omologului său bulgar cu privire la originalitatea tabloului. Totuși, el se declara sceptic, acum o zi, cu privire la autenticitatea tabloului.

Am citit și eu știrile care fac referire la descoperirea acestui tablou. Din informațiile din presă, există unele știri care spun că ar exista și o ștampilă lui Ceaușescu pe spatele tabloului. În primul rând, îmi este greu să cred că un tablou al lui Jackson Pollock nu există arhivat, indexat, inventariat pe undeva.

Eu am vorbit acum două ore cu ministrul bulgar al Culturii, rugându-l să-mi comunice dacă există vreo inscripție pe tablou care să aibă legătură cu România și mi-a promis că astăzi, în cursul zilei, îmi va trimite un răspuns. Până atunci, și dumnealor vor face expertiză pentru a se stabili originalitatea. Eu mă îndoiesc de autenticitatea tabloului.

În al doilea rând, din discuțiile pe care le-am avut cu Muzeul Națională de Artă și cu Muzeul Național de Istorie și așa mai departe, Galeria Nicolae Ceaușescu n-a avut niciodată vreo ștampilă pe spate, iar vreun tablou de Jackson Pollock, în România, nu există inventariat vreodată, în perioada de la momentul când el crea și până astăzi. Deci noi nu avem în România vreodată inventariat un tablou al artistului, iar datele sunt, din punct de vedere deductiv, împotriva unei originalități a acestui tablou”, a afirmat Lucian Romașcanu.

Citește mai multe AICI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce s-a întâmplat la 1 noaptea în azilul de la Snagov, unde a murit Mioara...
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
VIDEO EXCLUSIV Reacție șocantă a fostului prefect de Gorj: A bruscat o jurnalistă Digi24 și...
Are 57 de ani, dar arată fabulos! GALERIE FOTO WOW
Cel mai scump drum judeţean din România este aproape gata. Traseul are 78 de km...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Cine a fost primul soț al Mioarei Roman?! Mariajul celor doi a început când ea...
Ultimele imagini cu Mioara Roman în viață: De ce boală suferea aceasta
Ministrul francez de Finanţe afirmă că Europa a învins inflaţia, însă "ne aşteaptă o nouă...
Ce au descoperit medicii la scurt timp după moartea Mioarei Roman. Care e cauza decesului
Americanii AU RUPT gura târgului din nou! SUNT PRIMII care au ajuns pe...
Lovitură devastatoare după moartea Mioarei Roman. Oana şi Catinca vor plăti ani de zile
A murit cel mai bătrân câine din lume. Cartea Recordurilor face anchetă
Pepe, moment special la Neatza, alături de fiul lui. Apariția la TV a lui lui...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Un experiment NASA în spațiu a sfârșit în flăcări! Ce s-a întâmplat?