Ministrul de Externe: Aproximativ 900 de români așteaptă să fie repatriați. Luminița Odobescu: „Situația de securitate este una foarte serioasă”

Ministrul de Externe: Aproximativ 900 de români așteaptă să fie repatriați. Luminița Odobescu: „Situația de securitate este una foarte serioasă”
Publicat: 09/10/2023, 12:50

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat, luni, într-o intervenție tv, că aproximativ 900 de români solicită evacuarea din Israel și Fâşia Gaza, în contextul deteriorării securității din această zonă.

Aproximativ 800 de români din Israel şi în jur de 100 de persoane din Fâşia Gaza, acestea din urmă provenind din familii mixte, au solicitat autorităților consulare române ajutor pentru a părăsi zona conflictului armat, a anunțat Luminița Obobescu, la Digi24.

Responsabilii de la București, prin Celula de criză înființată la nivelul Mnisterului Afacerilor Externe (MAE) au repatriat, până luni dimineață, peste 800 de cetăţeni români din Israel.

„Mai sunt încă foarte mulţi cetăţeni români care sunt pe liste de aşteptare. Am organizat până acum nouă curse cu cetăţeni români care au fost repatriaţi şi depunem toate eforturile cât mai rapid posibil, pentru că situaţia de securitate este una foarte serioasă, să-i aducem în siguranţă acasă”” a afirmat ministrul, la Digi 24.

O cursă Tarom şi trei curse ale unor companii private sunt organizate luni cu acest scop. MAE a informat deja că  un grup format din 96 de cetățeni români a fost repatriat luni, 9 octombrie, din Israel cu zboruri operate de o companie privată, respectiv din Iordania cu o cursă operată de Compania Tarom.

„Situaţia este fluidă. Estimăm că încă 800 de români se mai află în Israel”, a arătat Luminița Odobescu.

Potrivit șefei diplomației de la București, interesul principal în acest sens este repatrierea cât mai rapidă a românilor care solicită acest lucru, iar companiile aeriene civile pot face faţă în prezent.

În ceea ce priveşte situaţia din Fâşia Gaza, ministrul a arătat că acolo există 350 români care fac parte din familii mixte. „Solicitarea de evacuare o avem de la aproximativ 100 de persoane”, a detaliat Luminița Odobescu, precizând că se discută cu statele partenere pentru a fi identificate „cele mai bune soluţii”, conform sursei citate.

IDF a anunțat oficial, duminică noapte, că peste 700 de israelieni au fost uciși, începând de sâmbătă dimineața, iar 2.150 au fost răniți. Forțele de apărare ale Israelului (IDF) au precizat că 3.284 de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza, deși Hamas estimează 5.000, iar Israelul a lovit 653 de ținte Hamas.

Iranul a negat luni orice implicare în atacurile Hamas asupra Israelului. La rândul său, armata israeliană afirmă că avioanele sale continuă să lovească cu rachete Fâșia Gaza pentru a „distruge capacitățile grupării teroriste Hamas”.

Date de contact pentru asistență consulară

MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE.

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi își pot anunța prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate la adresa de e-mail [email protected] și la numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum și cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en și www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Sursa foto: MAE

Citiți și

VIDEO | Liderul Hamas, Ayman Younis, ar fi fost ucis. Aviația israeliană l-ar fi spulberat cu tot cu casă. 150 de ținte din Gaza, lovite chirurgical

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

EXCLUSIV | Evaluarea necruțătoare a unui analist israelian. Cum a fost posibil masacrul și ce urmează. „Coincidențe nefaste, plus o imensă neglijență”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?