Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, PROMITE o lege specială pentru startup-urile inovatoare: „Când statul pune ban lângă ban, reduce riscul”

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, PROMITE o lege specială pentru startup-urile inovatoare: „Când statul pune ban lângă ban, reduce riscul”
Sebastian Burduja / Foto - Facebook
Publicat: 30/03/2023, 21:53

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a dat detalii despre planurile sale de a introduce o serie de măsuri pentru a susține startup-rile tehnologice care produc inovație. El a dezvăluit, la un eveniment organizat de o comunitate a antreprenorilor, că lucrează deja la un proiect legislativ în acest sens, care ar simplifica birocrația pentru proiectele inovative de business, pe un model similar cu cel implementat în Italia.

De asemenea, ministrul a reamintit intenția sa de a crea un Fond Național de Inovare, pentru a sprijini startup-urile, chiar cu un model similar ca în Israel, cu acea „amendă” pentru cei care aleg relocarea după ce au primit finanțare de la stat. Burduja a făcut referire la sistemul care a adus Israelul în topul furnizorilor de unicorni la nivel global, și anume că statul oferă startup-urile care reușesc să atragă finanțare privată o sumă comparabilă cu cea obținută de la business angels sau de la fondurile cu capital de risc.

„Asta ar fi o primă idee – dacă reușim să facem în România ceva similar. Am discutat cu experții de la Banca Mondială – care au făcut un recent studiu ce vizează ecosistemul de inovare românesc. Ei spun că lucrurile încep să se miște, sunt multe startup-uri care apar, dar multe dintre ele și mor în primii 5 ani. Și experții ne-au spus că avem o mare problemă pe zona de early seed și preseed. Unul dintre sfaturi a fost să ajutăm acești antreprenori pentru că e o zonă de mare risc acolo iar când statul pune ban lângă ban reduce riscul”, a declarat Burduja la lansarea raportului privind „culisele” startup-urilor early stage din România, pe baza unui sondaj realizat de comunitatea Launch.

El a dezvăluit că lucrează cu Olivia-Diana Morar, deputat PNL, la o lege specială pentru startup-urile inovatoare, care simplifică birocrația, pe un model similar cu cel implementat în Italia. Ministrul a mai menționat că intenția este aceea de a încuraja companiile axate pe produs.

„În România sectorul IT&C generează 8% din PIB cu circa 200.000 de oameni, Viziunea este ca în câțiva ani să trecem la 10% din PIB”, a mai precizat Burduja.

Peste 200 de antreprenori au fost chestionați în cadrul raportului

Cel mai recent raport al comunității Launch, lansat joi, 30 martie, evaluează mai multe etape cheie care stau la baza construirii unui startup early-stage, conform răspunsurilor fondatorilor români. Astfel, 58.4% din fondatori au fondat mai multe startup-uri, iar industriile în care activează sunt tot mai variate. Totodată, 81.9% din startup-uri sunt fondate de o echipă, majoritar de 2-3 fondatori, 63.9% din startup-urile românești early-stage au angajați, iar veniturile anuale depășesc și 1 milion de euro.

Atât numărul mare al celor care continuă acest drum, cât și al noilor fondatorilor, reprezintă un semnal pozitiv pentru scena antreprenorială locală.

Pe lângă experiența anterioară, raportul scoate în evidență un alt aspect surprinzător cu referire la membrii fondatori: 81.9% din startup-uri sunt fondate de o echipă, cu un procent de doar 18.2% pentru fondatorii independenți.

Cât despre modul de operare al unui startup early-stage românesc, 63.9% din ele au deja angajați. Lipsa unor proceduri bine puse la punct sau bugetele limitate sunt factori care determină de obicei un procent scăzut de angajări în cadrul acestor modele incipiente de business, dar fondatorii români arată rezultate pozitive, unii chiar cu peste 30 de angajați.

Printre principalele ale raportului, se numără și nivelul anual de venituri. Astfel, 27.1% din startup-uri sunt în punctul în care nu generează venituri deloc, iar la polul opus se află 3% din startups care deja generează venituri peste 1 milion de euro.

Raportul „The State of Romanian-born Early Stage Startups” a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 200 de răspunsuri ale fondatorilor români chestionați de reprezentanții Launch, o comunitate de antreprenori formată din peste 500 de fondatori și colaboratori.

România este poziționată pe locul 51 în lume, ca număr de start-upuri înființate în primele 3 luni ale anului 2023, cu 267 de firme nou înființate, înaintea unor state europene precum Grecia sau Lituania, dar sub Ungaria și Estonia, arată un clasament întocmit de platforma StartUp Ranking. Totodată, un studiu al DemandSage, hub global de statistică și analiză, arată că 90% dintre start-upurile la nivel global eșuează. Iar pentru cele ce reușesc să reziste în piață, este nevoie de aproximativ 2-3 ani pentru a atinge punctul în care încep să înregistreze profit.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului