Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, PROMITE o lege specială pentru startup-urile inovatoare: „Când statul pune ban lângă ban, reduce riscul”

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, PROMITE o lege specială pentru startup-urile inovatoare: „Când statul pune ban lângă ban, reduce riscul”
Sebastian Burduja / Foto - Facebook
Publicat: 30/03/2023, 21:53

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a dat detalii despre planurile sale de a introduce o serie de măsuri pentru a susține startup-rile tehnologice care produc inovație. El a dezvăluit, la un eveniment organizat de o comunitate a antreprenorilor, că lucrează deja la un proiect legislativ în acest sens, care ar simplifica birocrația pentru proiectele inovative de business, pe un model similar cu cel implementat în Italia.

De asemenea, ministrul a reamintit intenția sa de a crea un Fond Național de Inovare, pentru a sprijini startup-urile, chiar cu un model similar ca în Israel, cu acea „amendă” pentru cei care aleg relocarea după ce au primit finanțare de la stat. Burduja a făcut referire la sistemul care a adus Israelul în topul furnizorilor de unicorni la nivel global, și anume că statul oferă startup-urile care reușesc să atragă finanțare privată o sumă comparabilă cu cea obținută de la business angels sau de la fondurile cu capital de risc.

„Asta ar fi o primă idee – dacă reușim să facem în România ceva similar. Am discutat cu experții de la Banca Mondială – care au făcut un recent studiu ce vizează ecosistemul de inovare românesc. Ei spun că lucrurile încep să se miște, sunt multe startup-uri care apar, dar multe dintre ele și mor în primii 5 ani. Și experții ne-au spus că avem o mare problemă pe zona de early seed și preseed. Unul dintre sfaturi a fost să ajutăm acești antreprenori pentru că e o zonă de mare risc acolo iar când statul pune ban lângă ban reduce riscul”, a declarat Burduja la lansarea raportului privind „culisele” startup-urilor early stage din România, pe baza unui sondaj realizat de comunitatea Launch.

El a dezvăluit că lucrează cu Olivia-Diana Morar, deputat PNL, la o lege specială pentru startup-urile inovatoare, care simplifică birocrația, pe un model similar cu cel implementat în Italia. Ministrul a mai menționat că intenția este aceea de a încuraja companiile axate pe produs.

„În România sectorul IT&C generează 8% din PIB cu circa 200.000 de oameni, Viziunea este ca în câțiva ani să trecem la 10% din PIB”, a mai precizat Burduja.

Peste 200 de antreprenori au fost chestionați în cadrul raportului

Cel mai recent raport al comunității Launch, lansat joi, 30 martie, evaluează mai multe etape cheie care stau la baza construirii unui startup early-stage, conform răspunsurilor fondatorilor români. Astfel, 58.4% din fondatori au fondat mai multe startup-uri, iar industriile în care activează sunt tot mai variate. Totodată, 81.9% din startup-uri sunt fondate de o echipă, majoritar de 2-3 fondatori, 63.9% din startup-urile românești early-stage au angajați, iar veniturile anuale depășesc și 1 milion de euro.

Atât numărul mare al celor care continuă acest drum, cât și al noilor fondatorilor, reprezintă un semnal pozitiv pentru scena antreprenorială locală.

Pe lângă experiența anterioară, raportul scoate în evidență un alt aspect surprinzător cu referire la membrii fondatori: 81.9% din startup-uri sunt fondate de o echipă, cu un procent de doar 18.2% pentru fondatorii independenți.

Cât despre modul de operare al unui startup early-stage românesc, 63.9% din ele au deja angajați. Lipsa unor proceduri bine puse la punct sau bugetele limitate sunt factori care determină de obicei un procent scăzut de angajări în cadrul acestor modele incipiente de business, dar fondatorii români arată rezultate pozitive, unii chiar cu peste 30 de angajați.

Printre principalele ale raportului, se numără și nivelul anual de venituri. Astfel, 27.1% din startup-uri sunt în punctul în care nu generează venituri deloc, iar la polul opus se află 3% din startups care deja generează venituri peste 1 milion de euro.

Raportul „The State of Romanian-born Early Stage Startups” a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 200 de răspunsuri ale fondatorilor români chestionați de reprezentanții Launch, o comunitate de antreprenori formată din peste 500 de fondatori și colaboratori.

România este poziționată pe locul 51 în lume, ca număr de start-upuri înființate în primele 3 luni ale anului 2023, cu 267 de firme nou înființate, înaintea unor state europene precum Grecia sau Lituania, dar sub Ungaria și Estonia, arată un clasament întocmit de platforma StartUp Ranking. Totodată, un studiu al DemandSage, hub global de statistică și analiză, arată că 90% dintre start-upurile la nivel global eșuează. Iar pentru cele ce reușesc să reziste în piață, este nevoie de aproximativ 2-3 ani pentru a atinge punctul în care încep să înregistreze profit.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava'...
Cerința CIUDATĂ a lui Shannen înainte de a muri. Pe cine nu dorește la funeralii...
Candidaţi record la Titularizare. De ce a izbucnit în lacrimi o tânără din Republica Moldova
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în...
Ea este Larisa, tânăra care a sfârșit alături de tatăl ei în râul Buzău. Ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
50.000 de oameni AU DISPĂRUT peste noapte! Ce s-a întâmplat?
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine...
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Cum arătau Andrei și Cristina Rotaru la Mireasă pentru fiul meu. Imagini de la începutul...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
FOTO EXCLUSIV! Un festivalier a intrat în baia destinată zonei de corturi de la Electric...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Adele anunță „o mare pauză de la muzică”. Ce planuri are artista?