Ministrul Economiei, reacție CATEGORICĂ în scandalul momentului. „Damen nu este într-o poziţie în care ar avea vreunul dintre drepturi atinse”

Ministrul Economiei, reacție CATEGORICĂ în scandalul momentului. „Damen nu este într-o poziţie în care ar avea vreunul dintre drepturi atinse”
Ministrul Economiei, reacție categorică în scandalul momentului. „Damen nu este într-o poziţie în care ar avea vreunul dintre drepturi atinse” / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 04/08/2023, 16:40
Actualizat: 04/08/2023, 16:42

Ştefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a reacționat la anunțul celor de la Damen Holding BV privind retragerea din colaborarea cu statul român la Șantierul Mangalia.

Ministrul Economiei susține că nu înţelege decizia batavilor, compania Damen nefiind într-o poziţie în care ar avea vreunul dintre drepturi atinse.

Ce demers face Guvernul României

Guvernul României face demersuri pe lângă Comisia Europeană şi OCDE pentru a putea reintroduce această excepţie în legea care priveşte guvernanţa corporativă.

Din punctul nostru de vedere, Damen nu este într-o poziţie în care ar avea vreunul dintre drepturi atinse, de orice fel, pentru că există o clauză tranzitorie în lege şi, atâta timp cât Consiliul de Supraveghere şi Consiliul de Administraţie este la lucru, ei îşi manifestă capacitatea de manageri ai şantierului naval fără nicio problemă.

De aceea, personal, nu înţeleg de ce această decizie de astăzi (n.r. – vineri, 04.08.2023), pentru că le-am comunicat deja că suntem în acest grup de lucru, că am informat şi suntem în contact atât cu Comisia Europeană, cât şi cu OCDE pentru a putea reintroduce această excepţie, pentru că este un caz unic în România în această formulă, de a lucra într-un sistem dual.

Facem eforturi în continuare, suntem în dialog. Eu cred că lucrurile, atunci când suntem la masa discuţiilor, pot să evolueze bine, atât pentru Damen, cât şi pentru acţionariat, adică pentru cetăţenii României pe care îi reprezentăm prin intermediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi, în acelaşi timp, pentru cei care lucrează astăzi la Şantierul Naval”, a declarat Ştefan-Radu Oprea, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

În context, ministrul Economiei a mai spus că reprezentanţii statului roman sunt dispuşi să depună toate eforturile, să stea la masa discuţiilor şi să găsească cea mai bună soluţie la această problemă.

Din punctul meu de vedere, nu este nimic care să prejudicieze cumva capacitatea de a-şi exercita managementul de către investitorii de la Damen.

Este o situaţie pe care o cunoşteam, întrucât am primit corespondenţă din partea Damen că există această înţelegere din partea lor, că există contract, că sunt clauze care ar putea să ducă la încetarea contractului din perspectiva dumnealor. Am avut întâlniri la minister cu reprezentanţii Damen, inclusiv cu dl. Damen, cu o discuţie foarte aplicată despre faptul că suntem implicaţi, că suntem dornici să rezolvăm această situaţie apărută în urma negocierilor cu Comisia Europeană şi cu OCDE referitoare la legea care priveşte guvernanţa corporativă.

În fapt, Damen avea o excepţie, în sensul în care a cedat 2% din acţiuni către statul român, cu condiţia de a avea managementul şi acest lucru se desfăşura existând un sistem dual cu un directorat şi un consiliu de supraveghere şi, bineînţeles, o adunare generală a acţionarilor. Prin legea care a fost promulgate, această excepţie a fost pierdută”, a susţinut ministrul.

Oprea a precizat că s-a constituit imediat un grup de lucru, atât la nivelul ministerului, cât şi la nivelul Guvernului, pentru că a fost o cerinţă a prim-ministrului Marcel Ciolacu de a avea implicat şi Ministerul Justiţiei, şi Secretariatul General al Guvernului, şi celelalte ministere, alături de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, pentru a avea o soluţie bună, corectă, astfel încât să se poată continua această colaborare.

Damen acuză statul român

Compania Damen a făcut vineri un anunț surprinzător. Olandezii au transmis că se retrag din administrarea Șantierului Mangalia.

Damen a emis  notificarea de reziliere a Acordului de Asociere încheiat în 2018 cu statul român. Printre altele, compania a precizat că decizia vine după 3 ani de blocaje în procesul decizional și niciun tip de ajutor, implicare sau finanțare din partea partenerului român.

Mai mult, Damen BV acuză că s-a schimbat cadrul juridic și statul român încalcă, astfel, „relația de încredere”.

În urma acestei decizii, Damen rămâne acționar minoritar la SN Mangalia, cu 49% din pachetul de acțiuni.

Citește AICI mai multe despre acest subiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?