Virgil Popescu: Regulamentul propus de Comisia Europeană pentru piața gazelor „reprezintă o invitație pentru creșterea prețului la gaze naturale”

Virgil Popescu: Regulamentul propus de Comisia Europeană pentru piața gazelor „reprezintă o invitație pentru creșterea prețului la gaze naturale”
Sursa: Guvernul României
Publicat: 24/11/2022, 21:44
Actualizat: 24/11/2022, 21:46

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, menționează că regulamentul propus de Comisia Europeană pentru piața gazelor reprezintă o invitație pentru creșterea prețului la gaze naturale și nu un mecanism de plafonare.

„Problema securității în aprovizionare, pregătirea pentru iarnă și ameliorarea impactului prețurilor crescute la energie și gaze naturale rămân elemente prioritare pentru liderii UE și miniștrii energiei.

Agenda reuniunii a inclus schimburi de opinii cu privire la două propuneri legislative publicate recent de Comisia Europeană, anume Regulamentul privind consolidarea solidarității printr-o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze naturale, prin schimburi transfrontaliere de gaze naturale și prin prețuri de referință fiabile și Regulamentul privind accelerarea dezvoltării surselor regenerabile prin instituirea unui cadru legal de emitere a autorizațiilor, negociate până în prezent la nivel european.

Regulamentul privind achiziția în comun a gazelor naturale și solidaritate între State membre contribuie la consolidarea pregătirii europene pentru iarnă în vederea asigurării securității în aprovizionare.

Am susținut importanța activării de urgență a platformei europene pentru achiziția în comun a gazelor naturale, cu participare voluntară din partea companiilor și asigurarea unei distribuții echilibrate a volumelor suplimentare de gaze.

Cu privire la măsurile de solidaritate între state membre în caz de criză în aprovizionare, am susținut importanța protejării industriei naționale, asigurarea unei compensări echitabile pentru gazele vândute în spirit de solidaritate, precum și posibilitatea ca statele membre să poată încheia pe bază voluntară acorduri de solidaritate cu statele din Comunitatea Energiei.

Din perspectiva României este  deosebit de important, în acest context, sprijinul care poate fi oferit Republicii Moldova, care se confruntă cu o gravă criză energetică în această perioadă.

De asemenea, România este pregătită pentru încheierea de acorduri de solidaritate cu statele vecine, Bulgaria și Ungaria, conform reglementările europene în vigoare.

Regulamentul privind accelerarea emiterii autorizațiilor pentru proiecte în domeniul energiei regenerabile va asigura creșterea contribuției acestei surse de energie în perioada următoare, cu impact direct asupra securității în aprovizionare și scăderea prețului la electricitate pentru populație și industrie.

În cadrul negocierilor, am apreciat reflectarea în textul regulamentului a importanței protejării stabilității rețelei electrice, a concordanței cu reglementările existente în materie de protecția mediului și a asigurării unor termene procedurale fiabile, elemente susținute de România în cadrul negocierilor.

În cadrul discuțiilor privind mecanismul de corecție a prețului gazului natural, am reiterat solicitarea României privind introducerea unui plafon general la toate tranzacțiile cu gaze naturale din UE.

Regulamentul prezentat răspunde doar parțial solicitărilor realizate de România precum și de către alte state membre în acest sens. Actualul nivel al pragurilor incluse în regulament (un preț  al instrumentelor derivate de peste 275 Euro pentru 2 săptămâni și o depășire a prețului TTF cu 58 EUR față de alte prețuri de referință pentru LNG timp de 10 zile consecutive de tranzacționare în cadrul perioadei de două săptămâni) reprezintă o invitație pentru creșterea prețului la gaze naturale și nu un mecanism de plafonare.

Am subliniat importanța de a avea condiții de activare realiste și flexibile astfel încât mecanismul să răspundă solicitărilor Concluziilor Consiliului European din octombrie 2022, pentru a limita imediat episoade de prețuri excesive la gazele naturale”, a scris Virgil Popescu pe pagina de Facebook.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația