Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: „România obţine aproximativ 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: „România obţine aproximativ 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice”
Adrian Câciu / Facebook
Publicat: 04/10/2022, 15:20

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat, marți, într-un comunicat de presă că, în urma reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (Ecofin) la Luxemburg, a fost luată decizia ca România să primească fonduri de aproximativ 1,4 miliarde de euro pentru a finanța proiecte de independență energetică.

România obţine aproximativ 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice. Aceasta este a șasea țară care beneficiază de astfel de fonduri europene.

„Adoptarea în Consiliul Ecofin a propunerii REPowerEU demonstrează ce înseamnă, de fapt, solidaritatea UE și reacția rapidă, fermă și coordonată la crizele suprapuse cu care ne confruntăm. România va fi a șasea beneficiară din UE a noilor fonduri alocate prin REPowerEU, cu o anvelopă de aproximativ 1,4 miliarde de euro.

Fondurile vor fi asigurate din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente Fondului de Inovare (75%) și din devansarea licitării certificatelor ETS alocate național aferente perioadei 2027-2030 (25%).

În timpul negocierilor, suma obținută de România practic s-a dublat, față de propunerea inițială a Comisiei Europene din luna mai anul acesta, când alocarea era de aproximativ 720 de milioane de euro.

În plus, prin Regulamentul aprobat astăzi în Consiliul Ecofin este acceptată o propunere susținută și de țara noastră referitoare la posibilitatea includerii în noul capitol RePowerEU a unor măsuri privind independența energetică din PNRR inițial, în condițiile recalculării anvelopei de granturi din alocarea inițială a Mecanismului de Redresare și Reziliență.

Regulamentul oferă, de asemenea, și posibilitatea combaterii sărăciei energetice prin finanțarea unor scheme de ajutor pentru categoriile defavorizate. În același timp, se prevede posibilitatea acordării unor prefinanțări pentru statele membre care solicită acest lucru, în marja unui plafon de 1 miliard de euro pentru toate statele UE.

Am speranța că votul de astăzi din Consiliul Ecofin va accelera adoptarea Regulamentului privind RePowerEU și în Parlamentul European, astfel încât să ne permită mai multe investiții care să conducă la creșterea independenței energetice și la combaterea sărăciei energetice.

În același timp, adoptarea RePowerEU va facilita și actualizarea rapidă a Planurilor de Redresare și Reziliență”, a transmis Adrian Câciu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase