Ministrul Lucian Bode trimite Corpul de Control la Onești. „Vom face o verificare amănunțită!”

Ministrul Lucian Bode trimite Corpul de Control la Onești. „Vom face o verificare amănunțită!”
Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a trimis Corpul de Control la Onești
Publicat: 15/03/2021, 13:35

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat, luni, că a decis să trimită Corpul de Control la Onești. Inițial, acesta declarase că va decide dacă se impune această măsură după ce va analiza raportul întocmit reprezentanții Poliției Române, care au mers în control imediat după producerea tragediei în urma căreia doi oameni au fost uciși cu bestialitate de un bătrân care i-a ținut ostatici nu mai puțin de cinci ore.

Ministrul Lucian Bode a hotărât să trimită Corpul de Control la IPJ Bacău și Poliția Onești abia la două săptămâni de execuția celor doi muncitori care au fost luați ostatici de un bărbat nemulțumit pentru faptul că apartamentul i-au fost executat silit. De altfel, victimele erau doi electricieni care fuseseră trimiși să renoveze instalația electrică din fosta locuință a criminalului.

Anunțat de un vecin, fostul proprietar, Gheorghe Moroșan, a venit înarmat cu un cuțit și după ce le-a dat celor doi cu spray lacrimogen, le-a legat mâinile la spate cu niște coliere din plastic și a sunat la numărul de urgență 112. Acesta a cerut în schimbul vieții ostaticilor o hotărâre judecătorească favorabilă sau suma de 300.000 de euro.

Mai mult, individul a venit însoțit și de soția lui, care îl anunța despre fiecare mișcare a polițiștilor. După cinci ore de negocieri inutile, Moroșan i-a înjunghiat mortal pe bărbați. Tot atunci au descins și trupele speciale de la Bacău, care l-au împușcat cu gloanțe de cauciuc, însă au nimerit și una dintre victime.

Imediat după incident, a ieșit la iveală faptul că, potrivit normelor interne ale IGPR, competente să intervină în astfel de situații sunt trupele SIAS, însă acestea nu au plecat de la București, deși fuseseră pregătite, în acest sens, două echipe.

Cu toate acestea, după tragedie, au fost trimiși în control la Poliția Onești și IJP Bacău adjunctul Poliției Române, chestorul Florentin Brăcea și șeful SIAS, comisarul șef Alexandru Scurtu.

Verificările au trezit, însă, controverse, întrucât cei doi ofițeri erau tocmai factorii de decizie din IGPR care ar fi trebuit să organizeze operațiunea de salvare a ostaticilor și, pe cale consecință, erau considerați drept părți interesate în anchetă.

Bode a luat ancheta pe cont propriu după ce a citit raportul întocmit de șefii IGPR

După verificări, au fost schimbați șefii Poliției Onești și IPJ Bacău, iar ofițerii care au mers în control au anunțat că sunt nevinovați, pe motiv că, deși negocierile au durat cinci ore, au fi fost mințiți de subalternii de la Bacău, care le-ar fi comunicat că „problema s-a rezolvat”.

În acest context, ministrul Lucian Bode a fost întrebat de jurnaliști, la sfârșitul săptămânii trecute, de ce nu a mobilizat Corpul de Control, având în vedere gravitatea situației și s-a mulțumit să trimită, pentru verificări, doi ofițeri ai IGPR.

Bode a explicat atunci că va analiza raportul întocmit de aceștia și abia apoi va decide dacă se impune să trimită în control o echipă complexă de la minister.

„Fiindcă timpul a fost limitat pentru realizarea acestui raport, obiectivele au vizat, în special, intervenția și ce s-a întâmplat la data de 1 Martie la Onești. Eu, după ce voi analiza cu atenție acest raport și mă voi consulta cu noua echipă de conducere, în care am încredere, de la IPJ Bacău și de la Onești, voi hotărî dacă trimit Corpul de Control pentru a face o verificare amănunțită cu privire la absolut toate detaliile legate de intervenție, cât și legate de celelalte aspecte care au condus la această tragedie”, a spus ministrul.

Trei zile mai târziu, Lucian Bode a anunțat că, în cele din urmă, a luat decizia ca specialiștii Corpului de Control al Ministrului pentru a verifica, splimentar, cum au acționat forțele de poliție la data de 1 martie, când, în urma eșecului autorităților, doi oameni au fost uciși cu sânge rece.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu