Ministrul Mediului anunță limitarea consumului de apă în unele localități: „Ne pare rău pentru roșii”

Ministrul Mediului anunță limitarea consumului de apă în unele localități: „Ne pare rău pentru roșii”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 20/07/2022, 16:05

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat miercuri că unele localități vor fi nevoite să impună restricții în ceea ce privește utilizarea apei potabile.

Potrivit ministrului, aceste măsuri vin în contextul în care seceta a afectat rezervele de apă în unele zone, iar udatul grădinilor cu apă potabilă reprezintă o risipă.

Măsurile vor fi anunțate „chiar dacă ne pare rău pentru roșii”, a declarat ministrul.

„Atenţionările şi apelurile vor veni în continuare, pentru că vor fi administraţii locale care vor trebui să ia măsuri pentru asigurarea apei potabile pentru toţi cetăţenii şi pentru asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung. Restricţiile dispuse pe plan local vin în sprijinul refacerii rezervelor pe timp de noapte sau refacerii rezervelor, în acele perioade în care se aplică restricţiile. Sunt foarte multe localităţi care au sisteme de alimentare cu apă potabilă construite pe un consum normal, fără a consuma apă potabilă pentru alte scopuri: irigare, industriale, bazine de înot, udatul grădinii sau a gazonului. Mai ales în această perioadă trebuie să fim responsabili şi să avem grijă de această resursă”, a spus Tanczos Barna la finalul şedinţei de guvern de miercuri.

Ministrul Mediului: Celula de criză de la Guvern se va ocupa de monitorizarea zonelor afectate de secetă

Oficialul a mai declarat că celula de criză care a fost înființată la nivelul Guvernului va monitoriza zonele afectate de secetă și va lua măsuri în localitățile unde sunt înregistrate deficiențe în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă.

Acesta a adăugat că în multe localități apa potabilă este folosită pentru irigații și atrage atenția că apa potabilă este o resursă scumpă.

„Acolo, restricţiile pot viza domenii de activitate, dar analiza se face de la caz la caz. Nu putem generaliza. În localităţile unde nu există piscine şi nu există cluburi, acolo apa este probabil folosită pentru irigare în grădină. Este la fel de mare risipă şi acolo. Chiar dacă ne pare rău pentru roşiile pe care le-am pus, apa potabilă pentru băut şi pentru nevoile casnice este apă scumpă, apă tratată, trecută prin foarte multe procese de tratare şi filtrare, motiv pentru care trebuie să o folosim pentru ce trebuie”, a subliniat ministrul Mediului.

Acesta a făcut referire și la incendiile de vegetație uscată, făcând un apel către fermieri să nu mai incendieze terenurile agricole, pentru că riscul de propagare a focului este foarte mare.

„Este un pericol uriaş în această perioadă şi fac apel atât la fermieri, cât şi la cetăţenii care mai ies în natură în această perioadă să aibă mare grijă în folosirea focului. Să nu fie lăsat nesupravegheat, la părăsirea locaţiei să aibă grijă ca focul să fie stins cu apă. Agricultorii să nu folosească în această perioadă focul în loc de recoltare, cosit, în loc de alte proceduri agricole, pentru că focul se extinde peste vegetaţia uscată şi generează incendii. În litieră, în pădure, pe suprafeţele agricole să nu folosim focul în această perioadă. Este o perioadă extrem de periculoasă şi nu avem voie să ajungem în situaţia Spaniei, Greciei, Franţei. Pădurile noastre sunt de alt tip, nu avem acelaşi pericol de a avea incendii forestiere pe suprafeţe foarte mari, dar se pot întâmpla tragedii”, a mai spus Tanczos Barna.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase