Ministrul Muncii, despre ideea săptămânii de lucru de patru zile: „Pe alocuri, cred că s-ar putea, dar ca să fie obligativitate, exclus”

Ministrul Muncii, despre ideea săptămânii de lucru de patru zile: „Pe alocuri, cred că s-ar putea, dar ca să fie obligativitate, exclus”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 16/04/2022, 22:50
Actualizat: 17/04/2022, 00:24

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că nu dorește să se pronunțe momentan cu privire la propunerea de reducere a programului de lucru la patru zile pe săptămână.

Declarația sa vine în contextul în care în Parlament a fost depus un proiect de lege care prevede o astfel de măsură, notează Adevărul.

Budăi spune că se va pronunța cu privire la acest subiect doar după ce se va consulta cu specialiștii. Potrivit ministrului, propunerea este posibilă și ar putea fi implementată pe alocuri, dar exclude ideea ca aceasta să fie obligatorie.

„Orice este posibil, dar eu cred că avem nevoie de o analiză mai amplă, şi nu de doar un proiect de lege depus în Parlament. Există posibilităţi, dar eu cred că e nevoie de o analiză mai amplă, inclusiv cu specialişti din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inclusiv cu mediul privat, pentru că nu putem da o decizie, din punctul meu de vedere, aşa, pentru toată lumea, începând de mâine cu toţii să mergem la serviciu patru zile pe săptămână”, a declarat Marius Budăi.

Ministrul Muncii: Propunerea trebuie discutată

Întrebat despre părerea sa personală referitoare la această propunere, ministrul Muncii a exclus posibilitatea ca un astfel de program să devină obligatoriu și a atras atenția că această propunere trebuie discutată cu specialiști din diverse domenii înainte de o eventuală implementare.

„O posibilitate…pe alocuri, cred că s-ar putea, dar ca să fie obligativitate, exclus. Şi repet: până nu există o dezbatere amplă cu specialişti în domeniu dar şi cu partenerii sociali, şi mă refer aici la sindicate şi patronate, eu, personal, cât conduc Ministerul Muncii nu o să dau un punct de vedere”, a mai spus Budăi.

Acesta a mai spus că unele state europene au adoptat astfel de propuneri, cum ar fi Belgia, care ofeeră posibilitatea ca angajații să lucreze patru zile pe săptămână, zece ore pe zi, dar fără ca acest program să fie obligatoriu.

Mai mulți parlamentari au propus modificarea Codului Muncii, astfel încât săptămâna de lucru să fie redusă la patru zile, cu trei zile de repaus. În acest caz, ziua de muncă pentru angajaţii cu normă întreagă ar urma să fie de 10 ore.