Ministrul Muncii, Raluca Turcan: La noi, pensiile au fost văzute ca instrument politic. Pensiile mici vor crește mai mult

Ministrul Muncii, Raluca Turcan: La noi, pensiile au fost văzute ca instrument politic. Pensiile mici vor crește mai mult
Ministrul Muncii, Raluca Turcan
Publicat: 08/06/2021, 09:48
Actualizat: 08/06/2021, 09:52

Ministrul Muncii a făcut declarații despre despre reforma în sistemul pensiilor. Ministrul  susține că predictibilitatea constă în formulă de calcul, astfel încât să se aibă în vedere toți factorii contributivitate în decursul muncii. În felul acesta, „pensiile mici vor crește mai mult, se va reduce decalajul dintre cea mai mică pensie și cea mai mare pensie”.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat că reforma sistemului de pensii are două componente – cea legislativă, despre care spune că va avea în vedere toți factorii de contributivitate în decursul muncii, și cea tehnică.

„Acest proces are două mari componente. Una legislativă, la care lucrăm și unde pe fond, în calculul pensiilor, intenționăm să găsim o formulă astfel încât să se aibă în vedere toți factorii contributivitate în decursul muncii. În felul acesta, pensiile mici vor crește mai mult, se va reduce decalajul dintre cea mai mică pensie și cea mai mare pensie, încercând să menținem un cuantum sustenabil pentru plata pensiilor pe termen lung în România”.

Întrebată când este gata legea pensiilor, Raluca Turcan a precizat:

„Acum, cerințele din PNRR sunt legate de proiectul pe care noi le-am demarat și am găsit deschidere la Comisia Europeană să susțină această reformă a unui serviciu public vital în România. Nu ne-au cerut ei, ci noi am spus că nu mai putem merge așa cum s-a construit sistemul de pensii în România și că avem obligația și voința să facem reformă. Acest proces are două mari componente. Una legislativă, la care lucrăm și unde pe fond, în calculul pensiilor, intenționăm să găsim o formulă astfel încât să se aibă în vedere toți factorii contributivitate în decursul muncii. În felul acesta, pensiile mici vor crește mai mult, se va reduce decalajul dintre cea mai mică pensie și cea mai mare pensie, încercând să menținem un cuantum sustenabil pentru plata pensiilor pe termen lung în România”.

„Partea tehnică, pe care noi am demarat-o, de asemenea, fără să ne ceară nimeni, constă în digitalizarea tuturor dosarelor de pensii. Noi am început cu propriile noastre resurse, am făcut un soft in-house, am gândit toate detaliile pentru a putea introduce elementele necesare din dosarele de pensii ale oamenilor. Până acum, avem deja aproape 320.000 de dosare evaluate și acest proces va continua în paralel cu pregătirea legii, undeva până la mijlocul anului viitor, astfel încât să putem să digitalizăm în perspectiva, apoi, a impunerii noi formule de calcul a pensiei și să ajungem la recalcularea pensiilor”, a adăugat ministrul Muncii.

Citește și: Casa de Pensii caută 1.000 de persoane pe care să-i plătească cu 4.000 de lei lunar. Persoanele angajate vor evalua dosarele de pensii

Raluca Turcan: În toate țările Uniunii Europene, în materie de pensii, există o predictibilitate pentru minim 20-30 ani

Mai mult. ministrul Muncii spune că în toate țările UE există o predictibilitate pentru minim 20-30 de ani, în timp ce în România, pensiile au fost un instrument politic.

„De ce la noi nu s-ar putea, și în alte țări se poate? De ce în toate țările Uniunii Europene, în materie de pensii, există o predictibilitate pentru minim 20-30, chiar mai mult, 50 de ani? La noi, v-am spus, pensiile au fost, din nefericire, văzute ca instrument politic. Politicienii și-au lăsat o marjă, mai ales în Parlament în ajun de alegeri, și se gândeau, `ah, oare cum să mai câștigăm niște voturi din regiunea aceea a țării, hai să băgăm condiții speciale de pensionare`, și avem acum regiuni în țară unde sunt condiții speciale de pensionare”, a mai spus ministrul Muncii.

Ministrul Muncii: Sistemul de pensii speciale a adus inechități în România

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat, luni seară, la B1 TV, că cea mai mare pensie specială ajunge la 79.000 de lei, iar sistemul de pensii speciale a adus inechități în România.

„În privința pensiilor speciale, aici există șase mari categorii de pensii speciale. Văd că s-a declanșat o campanie din partea PSD- de ce nu face Ministerul Muncii nimic cu pensiile speciale. Înainte de a spune ce facem cu pensiile speciale, vreau să știți că toate modificările la pensiile speciale au fost făcute de către PSD de la statutul magistraților în 2004, în 2015 statutul deputaților și senatorilor adică pensiile parlamenatarilor, în 2015 pensiile diplomaților, în 2016 pensiile Curții de Conturi și după aceea pensiile personalului aeronautic.

Toate aceste legi speciale sunt  făcute de către PSD. De ce? Pentru că au fost diferite grupuri de influență, nu discut acum dacă sunt potrivite sau nepotrivite.

Cert este că sistemul de pensii speciale a adus inechități în România. Cea mai mare pensie într-un sistem de pensii speciale este de 79.000 de lei în timp ce cea mai mică pensie pensie din sistemul public de pensii este de 800 de lei”, a declarat Raluca Turcan, luni seară, în emisiunea „Actualitatea” moderată de Tudor Mușat.

Citește și: Raluca Turcan a anunțat când vor crește pensiile în România

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
El este Vlad, tânărul care s-a aruncat de la etajul trei al spitalului după o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Locul din România care îți taie răsuflarea. Parcă este desprins din basme
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Incendiu violent la un bloc din Pitești! Pompierii au salvat au cățel din flăcări
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Dieta oamenilor din Paleolitic nu era chiar așa cum s-a crezut până acum