Mircea Fechet: Ne pregătim să supraveghem pădurea cu TEHNOLOGII avansate, hărţi satelitare, camere de supraveghere video

Publicat: 29/01/2024, 14:17
Actualizat: 29/01/2024, 14:30

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că ministerul se pregăteşte să supravegheze pădurea cu tehnologii avansate, hărţi satelitare, camere de supraveghere video. În acest context, se va dezvolta versiunea SUMAL 3.0 care elimină orice vulnerabilitate constatată în sistem.

Ministrul Mediului a precizat, într-o conferinţă de presă, că în anul 2018 au fost emise în medie peste 11.000 de avize pe zi, iar în 2020 au fost emise în medie peste 12.000 de avize pe zi în SUMAL.

„Vedem o diferenţă destul de mare 2,7 milioane de avize au apărut în plus în SUMAL 2.0 în 3 ani de funcţionare. Asta mă face să îndrăznesc să cred că o parte din piaţa neagră a lemnului a ieşit la suprafaţă de când SUMAL 2.0 o supraveghează. Acelaşi lucru îl putem observa şi dacă ne uităm la volumele de lemn care au plecat oficial din pădurile ţării, în perioada în care funcţiona SUMAL 1.0 şi SUMAl 2.0 aici vedem o diferenţă importantă de circa un million de metric ubi care pare că au apărut la suprafaţă odată cu intrarea în funcţiune a sistemului SUMAL 2.0 şi ca să dau un exemplu în ultimul an de funcţionare a SUMAL 1 volumul oficial tăiat din pădurile noastre era de 18,6 milioane de metri cubi în timp ce imediat după intrarea în vigoare a SUMAL 2.0 în anul 2021 volumul a ajuns la 19,4 milioane. Putem să spunem şi că s-a tăiat pur şi simplu mai mult în 2021 faţă de 2020 însă specialiştii cu care m-au consultat cred că această creştere de un million de metri cubi într-un singur an ar putea să însemne şi fiscalizarea unor cantităţi care în trecut erau recoltate cu ocolirea legii”, a spus Mircea Fechet.

Ministrul a prezentat şi statistica apelurilor populaţiei la 112 pe subiectul transporturilor ilegale.

„Aici observăm o tendinţă de descreştere în ultimii ani. Populaţia cel mai probabil vede tot mai mult prezenţa autorităţilor în teren implicate în controlul camioanelor care transport material lemnos. Astfel în 2021 au fost efectuate 4300 de apeluri la 112 şi din acestea, 1000 ne-au ajutat să depistăm transporturi ilegale. În 2022 am avut 2500 de astfel de apeluri dintre care au fost confirmate ca fiind transporturi ilegale 820 iar în 2023 am avut 1800 de apeluri, iar dintre acestea 700 de transporturi s-au dovedit a fi ilegale. N-aş vrea să creadă cineva că prin datele pe care astăzi le prezint încerc să spun că SUMAL 2.0 a oprit tăierile ilegale din ţara noastră. Nimeni nu poate să spună asta, cu atât mai puţin eu, iar după 3 ani de funcţionare a SUMAL 2.0, specialiştii noştri au descoperit chiar vulnerabilităţi în propriul sistem care sunt uneori speculate de răuvoitori”, a zis Fechet.

Mircea Fechet a precizat că astăzi vor pune în consultare publică textul ordonanţei de urgenţă pentru dezvoltarea noii versiuni.

„Este important să precizăm că noua versiune nu înseamnă ca şi în cazul sistemului SUMAL 2.0 o variantă construită de la zero ci vom implementa o arhitectură informatică adaptată tehnologiei la zi. Cu alte cuvinte vom păstra tot ce a fost bun şi tot ce a funcţionat în vechea versiune şi vom corecta ceea ce putem corecta şi vom completa aplicaţia cu noi funcţionalităţi. Asta înseamnă că vom dezvolta o infrastructură hardware şi software pe mai multe direcţii, care să susţină supravegherea activităţilor legate de pădure, prin monitorizarea pădurii prin intermediul hărţilor satelitare, supravegherea transportului de masa lemnoasă prin intermediul camerelor video şi monitorizarea fondului forestier folosind tehnologia LIDAR”, a completat ministrul.

CITEȘTE ȘI:

Aplicația Programului Casa Verde FOTOVOLTAICE se deblochează marți dimineață. Cât timp au la dispoziție solicitanții pentru selectarea unui instalator

Ministrul Mediului umblă la sobele românilor: ”Acest program să reducă cheltuielile cu încălzirea”/ 3,5 milioane de oameni se încălzesc cu lemn de foc

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?