Aplicația Programului Casa Verde FOTOVOLTAICE se deblochează marți dimineață. Cât timp au la dispoziție solicitanții pentru selectarea unui instalator

Aplicația Programului Casa Verde FOTOVOLTAICE se deblochează marți dimineață. Cât timp au la dispoziție solicitanții pentru selectarea unui instalator
Proiectul Casa Verde: statul îți dă 20.000 lei nerambursabili ca să obții energie alternativă
Publicat: 22/01/2024, 20:05
Actualizat: 23/01/2024, 07:51

Aplicația Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională – Casa Verde Fotovoltaice – așteptat de 90.000 de familii – se va debloca începând cu data de 23.01.2024, ora 10.00, au anunțat oficialii Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Solicitanții care nu au selectat un instalator până la data suspendării Programului au la dispoziție un termen de maximum 90 de zile, începând de marți, ora 10.00, pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul aplicației puse la dispoziție de AFM la adresa www.afm.ro.

În cadrul aplicației va fi disponibilă lista completă a instalatorilor validați de către AFM.

În acest termen, instalatorii selectați sunt obligați să analizeze documentele încărcate de solicitant precum și să aprobe solicitanții eligibili, în condițiile și termenele stabilite prin Ghidul de finanțare a programului aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1063/2023.

În cazul solicitărilor de revenire în statusul „în verificare conformitate și eligibilitate”, determinate de rezoluția eronată aplicată de instalatori în aplicație, în urma analizei documentelor încărcate de solicitant, se stabilește un termen de maximum 5 zile calculate de la data de 23.01.2024, în cadrul căruia instalatorii sunt obligați să remedieze aceste situații, a transmis AFM.

Traseul programului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţa, pe 20 decembrie, că programul Casa Verde Fotovoltaice a fost deblocat şi că lista noilor instalatori urma să fie publicată în zilele următoare pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu.

Cu câteva zile mai devreme, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a hotărât, să ia act de renunțarea la judecată a societății DHELECTRIC SYSTEM SRL, de la Oradea. Astfel, programul Casa Verde Fotovoltaice poate fi reluat.

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat printr-o decizie a instanței, în luna septembrie, ca urmare a demersului juridic al acestei societăți, care a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor.

Finanțarea prin acest program se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei, conform datelor programului.

Suma finanțată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape 2 miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei a fost alocat persoanelor fizice, iar unitățile de cult au avut la dispoziție 17,5 milioane lei.

În termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de un solicitant, instalatorul analizează documentele încărcate de solicitant, conform procedurii de analiză şi selectează în aplicaţie solicitanţii eligibili.

Astfel, conform datelor Administrației Fondului pentru Mediu, înscrierile în program, din partea persoanelor fizice și a unităților de cult, însumează solicitări de finanțare în valoare de 1.750.000.000 de lei pentru instalarea a 87.500 de noi capacități de producere a energiei electrice cu sprijin financiar de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Bugetul de 17.500.000 de lei alocat unităților de cult a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 875 de solicitanți.

De la 601 de prosumatori înregistrați în toată România în 2018, numărul „a explodat”, crescând de aproape 170 de ori, la 101.605, la nivelul lunii octombrie, conform datelor prezentate la finalul lui decembrie de conducerea ANRE.

Pentru a atenua efectele asupra rețelelor sau întârzierile la racordare a altor prosumatori, implicit a sistemului energetic național, autoritățile analizează posibilitatea de a include în programul guvernamental Casa Verde fotovoltaice, prin care românii priesc finanțare pentru panouri solare, și fonduri pentru cumpărarea de baterii de stocare, după cum a confirmat și cu această ocazie Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori