Mircea FECHET, vizită de lucru în Constanța. „23 de hectare de plajă vor fi date în folosință”

Mircea FECHET, vizită de lucru în Constanța. „23 de hectare de plajă vor fi date în folosință”
Mircea Fechet, vizită de lucru în Constanța / Sursa FOTO: facebook.com/Mediu.Romania
Publicat: 21/02/2024, 14:41

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri, 21 februarie, la Eforie, că aici vor fi date în folosinţă aproximativ 23 hectare de plajă, în urma lucrărilor efectuate în cadrul proiectului de reducere a eroziunii costiere şi extindere a plajelor din sudul litoralului românesc.

Potrivit lui Fechet, extinderea plajelor nu aduce doar beneficii de mediu, ci şi un mare beneficiu pentru activitatea economică şi turistică a judeţului Constanţa.

„O plajă care în anii trecuţi nici măcar nu a existat”

Mă aflu astăzi într-o vizită de lucru în judeţul Constanţa şi încep la Eforie participând la recepţia a două perimetre de plajă, la terminarea lucrărilor.

Discutăm de o plajă care în anii trecuţi nici măcar nu a existat. Atât în spatele meu, cât şi în faţă, marea ajungea aproape până în dig, iar astăzi putem spune că aproximativ 23 de hectare de plajă vor fi date în folosinţă.

Asta va însemna, fără îndoială, nu doar beneficii de mediu, dar şi un mare beneficiu pentru activitatea economică şi turistică a judeţului Constanţa şi a localităţii Eforie”, a declarat ministrul Mediului.

El a spus că vizitează şi lucrările de refacere a plajei de la Agigea, unde sunt recepţionate, parţial, încă 1,3 hectare, „lucrurile avansând aşa cum trebuie”.

Fechet a mai anunţat că, pe parcursul vizitei în județul Constanța, are programate întâlniri atât cu reprezentanţii instituţiilor deconcentrate din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi cu cei ai Organizaţiilor de Management al Destinaţiei şi organizaţiilor de turism.

„Vreau să mă consult pentru că, după această parte mai grea, spun eu, de refacere a plajelor, urmează a le da în folosinţă, urmează să fie închiriate şi, bineînţeles, cetăţenii să se bucure de acestea. Eu cred că termenul de închiriere a plajelor trebuie să aibă o strânsă legatură cu amortizarea cheltuielilor investite. Licitațiile vor avea loc de îndată ce va fi gata documentația cadastrală” a declarat Mircea Fechet.

5,7 kilometri de plajă

Marius Stamat, reprezentantul firmei Van Oord, care a realizat lucrările de la Eforie, a declarat că lotul are lungimea totală de 5,7 kilometri, s-au construit şapte diguri, folosindu-se 1,4 milioane tone de piatră şi 3 milioane metri cubi de nisip, lucrările de înnisipare rezistând timp de 50 de ani.

Referitor la problemele întâmpinate în timpul executării lucrărilor, el a spus că a fost identificată o epavă, pentru care s-a cerut o cercetare arheologică extinsă, precum şi un habitat pentru un anumit tip de scoică.

„În cazul scoicilor, acestea au fost colectate de pe fundul mării, din nisip, practic ele se îngroapă în nisip, a fost colectat substratul în care trăiesc, depozitat separat, s-a făcut înnisiparea, lucrarea de protecţie costieră, ulterior habitatul lor original, nisipul original a fost adus şi pus în strat final şi readuse scoicile în habitatul lor original. Practic, nu am făcut altceva decât temporar să mutăm habitatul lor în altă parte şi aducându-l apoi înapoi”, a explicat Stamat.

Cât a costat tot proiectul

„Proiectul «Reducerea eroziunii costiere faza ii (2014-2020)» are o valoare totală de 3.805.641.721,67 lei, din care 2.722.170.915,77 lei reprezintă finanțare europeană nerambursabilă prin Programul Operațional Infrastructură Mare (#POIM) 2014-2020. Restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat.

Scopul proiectului este să asigure adaptarea la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscului prin protecția la eroziune a liniei țărmului, revigorarea ecosistemului marin; dezvoltarea unor specii pierdute în timp din ecosistem, protejarea biodiversității marine și a zonei litorale, dezvoltarea durabilă a întregului litoral românesc”, arată Ministerul Mediului într-o postare pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...