VIDEO Mircea Geoană: „În mod clar Putin va declara o victorie nonexistentă pe 9 mai. Va fi un fel de victorie „a la Pirus”

Publicat: 26/04/2022, 21:32
Actualizat: 26/04/2022, 22:22

Secretarul general al NATO, Mircea Geoană, a declarat, marți, la Antena 3, că în acest moment există o tensiune clară între comanda de la Kremlin și realitatea din teren care nu arată nici pe departe a o victorie a Rusiei în Ucraina, lucru pe care rușii se pregătesc să îl sărbătorească pe 9 mai cu ocazia paradei anuale care amintește victoria asupra „nazismului”, victorie care nu ar fi fost posibilă fără ajutorul SUA.

„Este clar că în acest moment există o tensiune între comanda politică de la Kremlin care în mod evident dorește să aducă o victorie la parada din 9 mai și realitățile de pe teren. De aceea anticipăm o intensificare a bombardamentelor, a tirurilor în profunzime, atacuri și pentru zona frontului Donbas-ului și sudului Ucrainei, cât și ținte în profunzimea Ucrainei pentru a putea să facă mai dificilă sarcina armatei ucrainene de a-și apăra teritoriul”, a declarat Mircea Geoană.

Oficialul NATO spune că lumea civilizată care vede clar realitatea din Ucraina nu va accepta niciodată o victorie mincinoasă pe care rușii o vor clama în 9 mai.

„În mod clar Vladimir Putin va declara o victorie nonexistentă pe 9 mai. Va fi un fel de victorie „a la Pirus”. Pe teren partea ucraineană își face datoria cu bravură și cu sprijinul nostru și de aceea vom asista la un război prelungit dincolo de 9 mai, iar noi la NATO și în România suntem obișnuiți cu retorica triumfalistă a Rusiei care a intrat într-un război pe care nu îl poate câștiga și încearcă acum să salveze aparențele încercând să indice o așa-zisă victorie, dar cred că nimeni din lumea civilizată nu va putea să accepte o declarație de victorie din partea Rusiei”, a spus Geoană.

Întrebat cum ar putea fi oprit Vladimir Putin să mai continue războiul sângeros în Ucraina, Mircea Geoană a răspuns: „Nu vedem o astfel de evoluție, cel puțin în termen scurt. Mașina de propagandă rusească în interiorul Rusiei este în continuare performantă. Este performantă pentru au reușit să își închidă accesul la informație pentru populația din Federația Rusă. Sunt convins că dacă tinerii din Rusia, dacă părinții militarilor care au murit și care sunt răniți ar afla cu adevărat realitatea pe care noi toți o vedem, sunt convins că își vor schimba opinia”.

Geoană spune că propaganda din Rusia este atât de agresivă încât publicul rus este captiv și continuu bombardat numai cu informații false, iar a doua etapă a războiului a schimbat și retorica propagandei către lumea occidentală.

„Rușii și-au format un fel de carapace informațională în care continuă să propage minciuni și propagandă. Este și o modificare a propagandei ruse pentru publicul din țările NATO și observăm cum încearcă să facă o tranziție de la prima etapă a războiului în care au încercat să spună că ucrainenii sunt naziști și că populația ucraineană va veni cu flori și zâmbete ca să îi întâmpine pe ruși. Acum încearcă să se mute către un alt subiect și să amplifice nemulțumirile socio-economice care apar în lumea noastră și asistăm la o pivotare a campaniei de dezinformare și să spună că de fapt sancțiunile sunt de vină pentru creșterea prețurilor. Trebuie să fim atenți ca aceasta este o altă intoxicare, o altă dezinformare și să fim atenți la această campanie de propagandă a Rusiei”, a subliniat secretarul general al NATO.