Moaștele Sfântului Calinic de la Cernica au ajuns la Biserica „Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc”. Procesiunea a început, luni seară – FOTO

Moaștele Sfântului Calinic de la Cernica au ajuns la Biserica „Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc”. Procesiunea a început, luni seară - FOTO
Foto: Alexandra Pandrea/ Gândul.RO
Publicat: 26/07/2021, 22:27
Actualizat: 26/07/2021, 22:30

Moaștele Sfântului Calinic de la Cernica și ale Sfântului Pantelimon au ajuns la Biserica „Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc” și au fost purtate într-o procesiune specială, luni seară. Acestea vor fi păstrate în biserică până marți.

Moaștele Sfântului Calinic de la Cernica și ale Sfântului Pantelimon au fost purtate în procesiune luni seară, de la ora 20:00, în jurul Bisericii „Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc” din Capitală.

Procesiunea se desfășoară după slujba Vecerniei, Litiei și Acatistului. Credincioșii vor urma cu candele aprinse raclele cu moaștele celor doi sfinți și icoana Sf. Calinic pictată de Arhim. Sofian Boghiu.

Foto: Alexandra Pandrea/ Gândul.RO

Racla cu moaștele va rămâne până marți la biserică

Racla cu moaștele Sfântului Calinic a fost adusă de la Mănăstirea Cernica și va rămâne la Biserica „Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc” pe tot parcursul zilei de marţi. În acest timp vor fi săvârșite mai multe slujbe religioase precum Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul dedicate ctitorilor bisericii.

Parohul Parohiei „Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc”, părintele Bogdan Teleanu, a descoperit, în urmă cu puțin timp, dovezi care atestă că Arhimandritul Sofian Boghiu a pictat icoana Sf. Ier. Calinic de la Cernica. Este vorba despre icoana care va fi purtată în procesiune luni seara.

Este important de remarcat faptul că această biserică de lângă Foișorul de Foc se află în plin proces de reorganizare și prelucrare a fondului bibliotecii parohiale. Cu acest prilej, în ziua de 31 mai 2021, a fost descoperită o importantă însemnare pe una dintre cărțile de cult ale parohiei care îl atestă pe părintele arhi­mandrit Sofian Boghiu ca autor al unei icoane cu chipul Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, contemporanul părintelui Ioan de la Silvestru, ctitorul Bisericii „Sfântul Pantelimon”. În acest loc şi-au găsit adăpost şi revolu­ționarii lui ­Tudor Vladimirescu și Iancu Jianu.

Foto: Alexandra Pandrea/ Gândul.RO

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut la 7 octombrie, în anul 1787, în București. Locul nașterii sale a fost identificat aproape de biserica Sfântul Visarion. La botez, a primit numele de Constantin, fiindu-i dat de nașa sa Luxandra Văcărescu, soția banului Barbu Văcărescu și mama poetului Ienăchiță Văcărescu.

Pe 12 noiembrie 1808, tânărul Constantin a fost tuns călugăr sub numele de Calinic. După o lunp a fost hirotonisit ierodiacon la Biserica Sfântul Nicolae de la Cernica, de către cărturarul și mitropolitul bulgar Sofronie al Vranței. În 1813, după ce epidemia de ciumă a ucis mulți preoți, Calinic a fost hirotonit preot și a devenit duhovnicul și marele ecleziarh al Mânăstirii Cernica. A servit ca duhovnic al călugărilor, dar și al celor din afara mânăstirii, chiar și al mitropolitului de la acea dată, Nectarie.

Sfântul Calinic de la Cernica a viețuit 43 de ani la Mănăstirea Cernica, în post, rugăciune și smerenie, până a urcat în treapta diaconiei. A fost un apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

În 1867, slăbit de bătrânțe și bolnav, se retrage la Cernica. Acolo va mai trăi până pe 11 aprilie 1868. Moaștele sale se odihnesc în Biserica Sf. Gheorghe, din incinta mănăstirii.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
România în Scenariul Roșu! Ce restricții au intrat în vigoare de astăzi
Loredana Groza, luată cu ambulanța la puțin timp după ce a cântat la nunta Simonei...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum e să te îmbolnăvești de COVID în țara în care virusul nu există oficial....
România în Scenariul Roșu! Ce restricții au intrat în vigoare de astăzi
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Se pregătesc de război chiar acum! Europa se cutremură. E cea mai puternică armă
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...