MOTIVELE pentru care donarea de sânge este benefică, pe lângă salvarea de vieți omenești

MOTIVELE pentru care donarea de sânge este benefică, pe lângă salvarea de vieți omenești
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 30/01/2024, 23:00
Actualizat: 31/01/2024, 10:42

Potrivit Crucii Roșii Americane, donarea de sânge face posibile multe tratamente și proceduri medicale și ajută la salvarea a mii de vieți în fiecare an.

„Donând sânge, puteți ajuta victimele accidentelor, proaspetele mame care au hemoragii la naștere, bolnavii de cancer, cei care au nevoie de intervenții chirurgicale și transplanturi și cei care sunt tratați pentru boli cronice”, a declarat un purtător de cuvânt al Crucii Roșii, pentru Yahoo Life, potrivit Adevărul.

La fiecare două secunde, cineva din SUA are nevoie de sânge, iar la această urgență se adaugă și faptul că SUA se confruntă în prezent cu o situație de urgență legată de lipsa de sânge, având cel mai mic număr de persoane care donează sânge din ultimii 20 de ani.

„Majoritatea dintre noi cunoaștem pe cineva care a primit o transfuzie de sânge, așa că nevoia de sânge ne atinge aproape pe toți, fie că ne dăm seama sau nu. Sângele nu poate fi fabricat; el poate veni doar de la voluntari generoși dispuși să își suflece o mânecă și să ofere aproximativ o oră din timpul lor”, spune purtătorul de cuvânt al Crucii Roșii.

Ceea ce poate că unii oameni nu realizează este că donarea de sânge nu îi ajută doar pe cei care o primesc.

„Donarea de sânge ajută la salvarea vieților pacienților care au nevoie de îngrijiri medicale, dar există și beneficii pentru donator”, precizează Crucea Roșie.

Iată câteva moduri surprinzătoare prin care donarea de sânge vă poate ajuta sănătatea:

Donarea de sânge oferă un screening al semnelor tale vitale

Când vă înregistrați la un centru de donare de sânge, primul lucru pe care îl face personalul este să vă examineze semnele vitale, tensiunea arterială și ritmul cardiac pentru a vedea dacă vă calificați pentru a dona, a spus pentru sursa citată Dr. Anjali Bharati, medic de medicină de urgență la Lenox Health Greenwich Village.

De asemenea, aceștia îți testează sângele pentru a verifica dacă ai anemie și deficit de fier, precum și boli infecțioase, cum ar fi hepatita și HIV.

„Aceste teste pot dezvălui o afecțiune medicală, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, bătăile neregulate ale inimii sau anemia. Acest lucru nu înlocuiește o vizită la medic, dar este o evaluare importantă”, a mai spus dr. Bharati.

Semnele vitale de la fiecare donare sunt înregistrate în dosarul online securizat al fiecărui donator, ajutându-l să își urmărească cu ușurință starea de sănătate, potrivit Crucii Roșii.

„Acest lucru vă poate ajuta să monitorizați condițiile de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, permițându-vă să vizualizați tendințele statistice vitale în timp și să împărtășiți aceste informații cu furnizorul de servicii medicale”, spune purtătorul de cuvânt al Crucii Roșii.

Poate scădea tensiunea arterială și poate scădea riscul de atac de cord

Hemoglobina este o proteină creată de măduva osoasă, care – păstrată în celulele roșii din sânge – ajută aceste celule să transporte oxigenul din plămâni către corp prin artere. Simptomele unei hemoglobine ridicate sau scăzute includ oboseală, amețeli sau dificultăți de respirație.

Pentru persoanele cu hemoglobină ridicată, donarea de sânge reduce vâscozitatea sângelui – aceasta este o măsură a grosimii și lipiciului sângelui. Vâscozitatea sângelui poate contribui la formarea de cheaguri de sânge, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

„Persoanele cu un nivel ridicat de hemoglobină pot beneficia de pe urma donării de sânge. Reducerea hemoglobinei poate îmbunătăți riscul de atac de cord și de accidente vasculare cerebrale. De asemenea, vă poate scădea tensiunea arterială”, spune Bharati.

Donarea de sânge poate ajuta unele afecțiuni ereditare

Hemocromatoza ereditară este o afecțiune care determină acumularea excesului de fier în sânge, iar donarea de sânge este un beneficiu pentru această afecțiune.

„Donarea regulată de sânge poate elimina acest fier, ceea ce poate îmbunătăți starea de sănătate a cuiva”, spune Bharati.

Stimulează sănătatea mintală

Cercetările arată că ajutorarea altora, care include donarea de sânge, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mentale și a bunăstării, inclusiv prin reducerea stresului și îmbunătățirea stării de spirit și a stimei de sine.

„Cel mai mare beneficiu pentru un donator este sentimentul plăcut de a ști că ajută la salvarea vieții cuiva aflat în nevoie, ceea ce, fără îndoială, atinge și nenumărate alte vieți. Este un act generos de bunătate – poți salva până la trei vieți, donând o jumătate de litru de sânge. Faptul că știi că faci ceva atât de important este un beneficiu imens pentru sănătatea ta mentală”, mai spune purtătorul de cuvânt al Crucii Roșii.

Ce trebuie să faci înainte de a dona sânge

Întregul proces de donare durează aproximativ o oră, prelevarea efectivă a sângelui durând în medie între opt și 10 minute. Puteți dona sânge la fiecare opt săptămâni, dacă donați sânge integral (aproximativ o jumătate de litru) și la fiecare 16 săptămâni dacă donați sânge Power Red (aproximativ un litru).

Înainte de a dona sânge, urmați câteva sfaturi pentru ca procesul să decurgă bine:

  • Dacă aveți tendința de a avea un nivel scăzut de fier, evitați cofeina și consumați alimente bogate în fier în săptămânile premergătoare donării pentru a obține un plus de fier;
  • Beți multă apă, începând cu o zi înainte;
  • Dormiți bine, cu o noapte înainte;
  • Mâncați, înainte de a merge la donarea de sânge;
  • Evitați alcoolul și cofeina, înainte și după donarea de sânge;
  • Dacă intenționați să faceți exerciții fizice, faceți-le înainte de programare, nu după, deoarece este normal să vă simțiți amețit și slăbit după donarea de sânge;
  • Aduceți un prieten la programare și încurajați-l să doneze și el, în timp ce vă oferiți sprijin reciproc.
Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Povestea emoționantă a câțelului care își aștepta stăpânul în ploaie la stația de metrou Unirii
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...