Motivele suspendării transplantului la Spitalul Sf. Maria: ”Opțiunea pe care Ministerul Sănătății o preferă, respectiv de a trimite pacienții care necesită transplant pulmonar în străinătate”

Motivele suspendării transplantului la Spitalul Sf. Maria: ”Opțiunea pe care Ministerul Sănătății o preferă, respectiv de a trimite pacienții care necesită transplant pulmonar în străinătate”
Motivele suspendării transplantului la Spitalul Sf. Maria: ”Opțiunea pe care Ministerul Sănătății o preferă, respectiv de a trimite pacienții care necesită transplant pulmonar în străinătate”
Publicat: 01/04/2021, 14:24
Actualizat: 01/04/2021, 14:27

Începând din luna martie 2018 – dar și pe parcursul anului 2019 -, în cadrul Spitalului Clinic Sf. Maria s-au efectuat cu succes un număr de 8 transplanturi pulmonare.

După izbucnirea pandemiei, în cursul anului 2020, Clinica de ATI a Spitalului Clinic Sf. Maria ”a îngrijit cu devotament sute de pacienți cu forme grave de COVID-19, fiind desemnată în acest sens de către Ministerul Sănătății”, se precizează într-un comunicat transmis de reprezentanții spitalului.

Din păcate, în acest context, efectuarea de transplant pulmonar nu a mai fost posibilă. Pe de altă parte, Spitalul Clinic Sf. Maria are pregătit și dosarul de acreditare – din cauză că a expirat, la 9 martie, acreditarea care permite efectuarea de transplant pulmonar -, acesta urmând a fi depus la Agenția Națională de Transplant după încheierea valului trei al pandemiei de coronavirus.

”Referitor la expirarea acreditării care permite efectuarea de transplant pulmonar, începând cu 9 martie 2021, vă informăm că Spitalul Clinic Sf. Maria are pregătit dosarul de acreditare și intenționează să îl depună la Agenția Națională de Transplant imediat după încheierea valului 3 al pandemiei de COVID-19”, menționează comunicatul de presă.

”Personalul medical din cadrul spitalului înțelege să își facă datoria față de pacienții cu forme grave de COVID-19”

Reprezentanții spitalului asigură că își fac datoria față de pacienții forme grave de COVID-19 pe care îi are în îngrijire, lăsând Ministerului Sănătății ”opțiunea pe care în mod evident o preferă, respectiv de a trimite pacienții care necesită transplant pulmonar în străinătate”.

”În acest fel, personalul medical din cadrul spitalului înțelege să își facă datoria față de pacienții cu forme grave de COVID-19 pe care îi are în îngrijire, lăsându-i totodată Ministerului Sănătății opțiunea pe care în mod evident o preferă, respectiv de a trimite pacienții care necesită transplant pulmonar în străinătate, se arată în comunicat.

Foarte important de reținut este și faptul că ”atât transformarea Clinicii ATI a Spitalului Clinic Sf. Maria în unitate suport COVID-19, cât și trimiterea pacienților români pentru transplant în străinătate, sunt decizii asumate exclusiv de către Ministerul Sănătății”, menționează comunicatul de presă.

Spitalul Clinic Sf. Maria își va informa pacienții în urmatoarele 30-45 zile privind situația la zi, și va face toți pașii necesari pentru a continua activitatea suspendată din cauza agravării la nivel național a efectelor îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2 și a lipsei acute de paturi ATI pentru pacienții cu forme grave de COVID-19.

”Capabilitățile tehnice și umane ale Centrului de Transplant din cadrul Spitalului Clinic Sf. Maria sunt la un nivel foarte bun și urmează a fi redirecționate către pacienții care au nevoie de plămâni noi, imediat ce situația pandemică la nivel național va permite acest lucru”, precizează, la finalul comunicatului, reprezentanții Spitalului Clinic Sf. Maria.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi