Motivul bizar pentru care o femeie din Iași nu s-a putut angaja. Totul a început în urmă cu 45 de ani

Motivul bizar pentru care o femeie din Iași nu s-a putut angaja. Totul a început în urmă cu 45 de ani
Publicat: 07/10/2022, 10:39

O joacă nevinovată din copilărie s-a transformat într-o problemă bizară pentru o femeie din Iași. Momentul petrecut pe vremea când avea șase ani i-a schimbat viața pentru următorii 45 de ani și a ajuns în fața judecătorilor.

Un singur cuvânt, scris într-un document, a pecetluit soarta femeii. În zilele copilăriei, Maria G. era alintată de părinți „Mioara” și a crezut că acesta este numele ei real.

Din întâmplare, fetița a pus mâna pe certificatul de naștere, completat doar cu prenumele „Maria”, crezând că actul este greșit, a „corectat” cu al doilea prenume, care era, de fapt, un simplu alint!

Ulterior, când a fost înscrisă la școală, nimeni nu a observat modificarea și în catalog a apărut drept „Maria-Mioara”. Anii au trecut și, de la un document la altul a fost înregistrată greșit iar, în prezent, Maria G. s-a aflat în imposibilitatea de a se angaja în baza diplomei de absolvire a facultății.

O situație complicată

Demersurile nu au dus la niciun rezultat și greșeala nu a fost modificată nici măcar în buletinul de identitate.

Milițienii de atunci au observat însă eroarea și au reținut documentul, iar în locul lui a fost întocmit un duplicat corect.

Din nefericire, greșeala din catalogul clasei întâi s-a transmis către toate instituțiile de învățământ absolvite, întrucât fiecare a completat actele pe baza datelor emise de instituția anterioară.

Maria G. a absolvit Facultatea de Litere a Universității „A.I. Cuza (UAIC)” tot sub prenumele de „Maria-Mioara”, chiar dacă se înscrisese cu actul de identitate.

Probleme la angajare pentru „Mioara”

Maria a spus că a încercat pe parcursul studenției să obțină corectarea datelor, dar diploma de licență și foaia matricolă i-au fost eliberate tot cu prenumele modificat.

Ieșeanca s-a stabilit apoi în Italia și a încercat să se angajeze ca profesoară de greacă-latină, dar actele de studii nu au putut fi echivalate, pentru că datele corespundeau cu cel din actul de identitate.

Universitatea a refuzat să îi modifice documentele invocând un Ordin al Ministrului Educației care menționa că nu este permisă modificarea prenumelui titularului actelor de studii, dacă această modificare a survenit după data de absolvire a studiilor.

A ajuns în instanță

Maria G. a cerut în instanță eliberarea unor noi acte de studii, dar și plata unor daune morale de 50.000 de lei, pentru refuzul Universității de a soluționa problema.

Instituția reclamată a respins plângerea ca fiind tardivă, Maria absolvind studiile superioare în 1994 în timp ce regulamentul privind regimul actelor de studii prevedea că modificare numelui nu poate fi realizată dacă schimbarea respectivă s-a produs după finalizarea studiilor.

Ce au constatat magistrații Tribunalului

„În condiţiile în care reclamanta a făcut dovada certă a faptului că dintotdeauna s-a numit G. Maria, că niciodată nu a purtat prenumele de Mioara, instanţa apreciază că se poate dispune admiterea capătului întâi de cerere şi fără a se proceda, în prealabil, la rectificarea unei alte diplome de studii, respectiv diploma de bacalaureat. În consecinţă, instanța va anula formularul diplomei de licenţă emis în anul 1996, precum şi formularul Foaie matricolă din data de 01.VII 1996 şi va obliga pârâta să elibereze reclamantei noi formulare ale celor două acte de studii sus-menţionate pe numele corect al acesteia, respectiv G. Maria, în loc de G. Maria-Mioara cum este menţionat pe formularele a căror anulare se dispune”, au decis judecătorii.

Femeia ar putea să nu primească niciun ban, deoarece instanțele au respins solicitarea ei privind despăgubirile, deoarece nu dovedise prejudiciile profesionale și sociale invocate.

Sentința nu este însă definitivă și a intrat pe rolul Curții de Apel, care va stabili primul termen de judecată, scrie b1tv.ro.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase