Motivul inedit pentru care un bărbat din Bârlad a fost amendat cu 1.000 de lei. Ce comentarii i-a lăsat pe Facebook unui „amic”

Motivul inedit pentru care un bărbat din Bârlad a fost amendat cu 1.000 de lei. Ce comentarii i-a lăsat pe Facebook unui amic
Publicat: 18/08/2022, 16:43
Actualizat: 18/08/2022, 16:47

Un bărbat din Bârlad a fost anemdat cu 1.000 de lei după ce a postat pe Facebook un mesaj în conținutul căruia se găseau cuvinte și expresii jignitoare la adresa unui alt bărbat, dar și a membrilor familiei acestuia. Totodată, bărbatul a postat opinii denigratoare la adresa societății pe care o conduce celălalt bărbat. Victima a depus o plângere la Poliția Locală Bârlad.

În urma verificărilor efectuate de polițiștii bârlădeni a fost identificată persoana care a proferat cuvinte și expresii jignitoare pe rețeaua de socializare Facebook. Este vorba despre un bărbat de peste 52 de ani, fost militar de carieră, care a fost amendat de polițiștii locali cu 1.000 de lei.

Mesajele defăimătoare au fost însoțite de fotografii ale fațadei unui magazin și ale unui autoturism ce aparțin societății.

După ce a fost depusă plângerea la Poliția Locală Bârlad, au fost solicitate verificări pentru identificarea persoanei, care prin fapta sa a adus atingeri demnității și onoarei, provocând prejudicii morale și de imagine.

De asemenea, acuzațiile neîntemeiate referitoare la activitatea societății au produs consecințe deosebit de grave.

“Vizualizând postările acestuia s-a remarcat că sunt folosite, preponderant, expresii acuzatoare la adresa unor persoane și instituții, fără fundament real și se utilizează limbajul trivial, mai ales în replicile date celor care nu-i împărtășesc opiniile.

Pentru faptele săvârșite a fost luată măsura sancționării contravenționale, conform Legii 61/199, cu amendă în cuantum de 1000 lei”, a precizat reprezentantul Poliției Locale Bârlad, pe pagina de socializare a instituției.

Faptele antisociale din mediul online pedepsite de noul Cod Penal

Poliția Bârlad atrage atenția celor care posteză pe rețelele de socializare mesaje defăimătoare sau denigratoare la adresa altor persoane că rețeaua de socializare Facebook este un ”spațiu public”, iar persoanele care aduc atingere dreptului la onoare, demnitate, etc. vor fi aspru pedepsiți pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, faptă prevăzută de art. 371 din Noul Cod Penal.

”Din nefericire, există oameni care și-au format obișnuința de a folosi rețelele de socializare pentru a duce adevărate campanii denigratoare și batjocoritoare menite a prejudicia imaginea publică a unor persoane, activitatea profesională, viața privată a acestora.

De cele mai multe ori, limbajul batjocoritor și defăimător depășește limita libertății de exprimare. Sunt unii comentatori plătiți, angajați de partidele politice să atace pe cei din partidele de opoziție sau persoane care atacă sub anonimat, care amenință cu moartea pe cel vizat și familia sa.

În acest context recomandăm a se ține cont de faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de Contencios administrativ și fiscal, a statuat în cadrul Deciziei nr. 4546 din data de 27 noiembrie 2014, că rețeaua de socializare Facebook este spațiu public.

Infracțiunile și faptele contravenționale care au drept element constitutiv „spațiul public” se pot săvârși în mediul online, pe rețeaua de socializare Facebook.

Postările de pe rețeaua de socializare Facebook pot constitui temei al răspunderii civile delictuale, dacă prin conținutul mesajelor sunt aduse atingeri dreptului la onoare, la demnitate, etc.

În mod concret, cu titlul de exemplu, infracțiunea de tulburarea ordinii și liniștii publice, faptă prevăzută de art. 371 din Noul Cod Penal, poate fi săvârșită pe Facebook, dacă prin mesajele postate se proferează amenințări sau se aduc atingeri grave ale demnității persoanelor, se tulbură ordinea și liniștea publică.

De asemenea, dacă prin mesajele postate se incită publicul la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se vor întruni elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 369 din Noul Cod penal, iar făptuitorul va fi tras la răspundere penală.

Răspunderea civilă delictuală ar putea interveni în cazul în care prin mesajele postate pe rețeaua de facebook se aduc injurii și/sau jigniri (calomnii) unei persoane publice, astfel încât îi este încălcat dreptul la reputație sau onoare, creîndu-i prejudicii de imagine.

Având în vedere valorile ocrotite, persoana va fi îndreptățită să solicite instanței obligarea persoanei care a postat mesajul pe Facebook la plata unor despăgubiri cu titlu de daune morale.

Facebook nu mai este doar un spațiu online de socializare după decizia definitivă pronunțată de ÎCCJ, ci este un spațiu public în care se pot săvârși infracțiuni și contravenții, dacă nu avem grijă la mesajul postat.

Prin decizia pronunțată, Înalta Curte de Casație și Justiție nu a urmărit îngrădirea dreptului utilizatorilor Facebook la libertatea de exprimare, ci la prevenirea săvârșirii de fapte anti-sociale în mediul online”, au precizat polițiștii locali bârlădeni pe pagina de socializare a instituției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”