Motivul pentru care prețul somonului a „explodat” în România. De ce se vinde cu peste 140 de lei/kg

Motivul pentru care prețul somonului a „explodat” în România. De ce se vinde cu peste 140 de lei/kg
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 20/05/2022, 16:50
Actualizat: 20/05/2022, 16:53

Războiul din Ucraina a provocat, printre altele, și o criză pe piața internațională de pește, mai ales că Rusia, cel mai mare furnizor de somon, crab și icre pentru Japonia, nu mai aprovizionează restaurantele de sushi așa. Și, astfel, asiaticii caută materia primă în Europa.

Așa s-a ajuns ca, în urma cererii uriașe, furnizorii au ridicat prețurile, iar în magazinele din țara noastră un kilogram de somon a ajuns să coste, peste noapte, mai mult decât unul de vită argentiniană.

De exemplu, în marile magazine, popularul somon se vindea, acum un an, cu 70 de lei kilogramul, mai scump decât alți pești de import, dar accesibil multora care preferă să-l mănânce acasă, în baie de aburi sau la cuptor.

De câteva săptămâni însă, din cauza războiului din Ucraina, prețul somonului aproape că s-a dublat: Patru bucăți de somon congelat a câte 100 de grame fiecare, 57 de lei. Per kilogram, prețul ajunge la 144 de lei.

Saltul uriaș de preț se vede și în pescăriile care vând pește din apele noastre sau din import. Mare parte din somonul pe care-l găsim în pescării și în supermarketuri a fost pescuit în apele Norvegiei, țară care s-a văzut de curând nevoită să aprovizioneze și alte state ale căror relații comerciale cu Rusia au avut de suferit.

Cererea neașteptată i-a determinat pe principalii furnizori de somon din Europa să ridice prețulile. Ca urmare, alternativa rămâne peștele românesc.

Dar și prețul lui a crescut și el destul de mult din cauza cheltuielilor tot mai mari cu care se confruntă proprietarii crescătoriilor, notează stirilekanald.ro.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult