Municipiul Sibiu, în carantină, de luni. Turcan: Nimic nu este mai presus decât sănătatea oamenilor. / Arafat: Intervalul 10:00 – 13:00, rezervat vârstnicilor la cumpărături

Municipiul Sibiu, în carantină, de luni. Turcan: Nimic nu este mai presus decât sănătatea oamenilor. / Arafat: Intervalul 10:00 - 13:00, rezervat vârstnicilor la cumpărături
Municipiul Sibiu (FOTO: OVIDIU MATIU / MEDIAFAX FOTO - caracter ilustrativ)
Publicat: 13/11/2020, 14:52
Actualizat: 13/11/2020, 16:28

Municipiul Sibiu intră în carantină începând de luni. Măsura a fost decisă după vizita lui Raed Arafat de vineri, la Sibiu.

Decizia de carantinare vine în contextul în care judeţul Sibiu are rata cea mai mare de infectare din România, de peste 7 la mia de locuitori, relatează Mediafax.

Municipiul Sibiu se apropie de o rată de infectare de 12 la mia de locuitori.

„Suntem într-un moment care reclamă măsuri mult mai stricte și obiectivul acestor măsuri îl reprezintă viața și sănătatea oamenilor. Nimic nu este mai presus decât sănătatea oamenilor și pentru asta trebuie să fim cu toții solidari și eficienți.Acest virus este un inamic al tuturor românilor și reprezintă un pericol pentru bătrâni și tineri deopotrivă.”, a declarar vicepremierul Raluca Turcan.

Printre deciziile luate, vicepremierul a anunțat revocarea subprefectului, demisia directorului DSP și a spus că așteaptă și demisia directorului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

„Am luat o serie de decizii prin care situația actuală va fi remediată, inclusiv la nivelul instituțiilor județului Sibiu pentru ca acestea să devină mai eficiente în raport cu oamenii și cu atribuțiile pe care le au. Astfel, măsurile în privința eficientizării instuțiilor din județul Sibiu au plecat de la revocarea din funcție a subprefectului, care a fost la conducere în ultimele două săptămâni, perioadă în care ar fi fost nevoie de mai multă eficiență. Am primit și decizia directorului DSP de a demisiona și aștept demisia managerului Spitalului Județean de Urgență Sibiu. Pentru mine e evident că, pentru ca un om să aibă încredere în spital, spitalul trebuie să inspire această încredere. Mai mult, au fost și sunt puse la dispoziție resurse financiare pentru ca specialiștii să își poată face treaba”, a declarat Raluca Turcan.

„Baricada împotriva virusului o ținem fiecare dintre noi și apoi medicii. De noi depinde, de fiecare dintre noi, ca la medici să ajungă un număr cât mai mic de cazuri grave. Medicilor le va fi din ce în ce mai greu dacă pe străzi, în magazine sau oriunde altundeva nu se respectă măsurile obligatorii. Situația actuală impune decizii ferme și rapide. Vrem să îndreptăm situația din județul Sibiu și nu există nicio îngăduință atunci când e vorba de funcționarea instituțiilor pentru salvarea vieților oamenilor”, a conchis vicepremierul.

Principalele restricții

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că Sibiul are nevoie de măsuri suplimentare față de cele pe care le-a luat Guvernul recent

Astfel, de luni, 16 noiembrie, se instituie carantină în municipiul Sibiu, cu localitatea Șelimbăr și Cartierul Arhitecților, la Tălmaciu și Cisnădie. Carantina va dura două săptămâni, iar la sfârșitul perioadei urmează să se facă o nouă evaluare a situației.

Intervalul orar 10.00-13.00 va fi rezervat pentru vârstnicii care ies la cumpărături, a anunțat Raed Arafat, iar activitatea religioasă este permisă exclusiv în spații deschise pe durata carantinei.

În timpul weekend-urilor magazinele mari și mall-urile se închid. În rest, magazinele se închid la ora 20:00 în loc de 21.00, terasele care mai funcționează se vor închide, iar magazinele trebuie să rezerve opt metri pătrați pentru fiecare persoană.

Excepțiile pentru care se poate ieși din case vor fi anunțate ulterior, dar în principiu sunt legate de muncă, asistență medicală, pe baza declarației pe proprie răspundere.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”