Negociatorul-șef al Ucrainei: Așa-numita „a doua etapă a operațiunii speciale” a rușilor ar putea amâna reluarea negocierilor

Negociatorul-șef al Ucrainei: Așa-numita „a doua etapă a operațiunii speciale” a rușilor ar putea amâna reluarea negocierilor
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20/04/2022, 01:51
Actualizat: 20/04/2022, 09:24

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski și șeful echipei de negociatori ai Ucrainei, a spus că pauza actuală a discuțiilor ruso-ucrainene va fi probabil prelungită de asediul în curs de desfășurare asupra orașului Mariupol și de intenția Rusiei de a-și întări ofensiva asupra Donbasului.  Ultimele discuții față în față au avut loc pe 29 martie.

Relațiile bilaterale s-au înrăutățit după atrocitățile descoperite la Bucha și în alte localități de lângă Kiev, după retragerea forțelor ruse.

„Evident, pe fundalul tragediei de la Mariupol, procesul de negociere a devenit și mai complicat. Rusia renunță sfidător la orice manifestare de umanitate când vine vorba de anumite coridoare umanitare. Mai ales când vorbim despre Mariupol”, a declarat Podoliak pentru Reuters.

Autoritățile ucrainene spun că cel puțin 20.000 de civili au fost uciși în Mariupol de la începutul războiului și că eforturile de evacuare au fost îngreunate în mod repetat de bombardamentele rusești.

„Este greu de spus când va fi posibilă următoarea rundă de negocieri față în față, deoarece rușii pariază serios pe [a obține câștiguri în] așa-numita „a doua etapă a operațiunii speciale”, a spus Podoliak.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Află cele mai noi informații despre cea de-a 56-a zi de lupte din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase