Nicolae Ciucă: „Vom continua toate demersurile pentru aderarea la Spațiul Schengen”

Nicolae Ciucă: „Vom continua toate demersurile pentru aderarea la Spațiul Schengen”
Premierul României, Nicolae Ciucă / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Publicat: 09/12/2022, 15:21

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va continua ”toate demersurile pentru aderarea la Spațiul Schengen”.

„De acum, așa cum am discutat și cu președintele Iohannis, vom continua toate demersurile pentru aderarea la Spațiul Schengen, pentru a ne îndeplini obiectivul național. Avem această decizie politică unitară. Este nevoie să continuăm acest demers, din respect pentru români și partenerii noștri europeni.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis ar putea cere convocarea unui Consiliu JAI extraordinar, premierul a spus: „În acest moment, se discută la nivelul MAE şi cu instituţiile europene care ar putea fi soluţiile şi demersurile care să ducă la o decizie favorabilă. Altfel, să repunem pe agendă subiectul, în condiţiile în care Austria îşi menţine decizia politică de a nu fi de acord cu aderarea Românieri, nu cred că este oportun”.

Conform lui Ciucă, decuplarea de Bulgaria este o altă măsură care trebuie analizată. „Este un demers pe care fiecare țară trebuie să și-l asume individual. Discutăm de poziții diferite în 2012, când s-a realizat acest pachet în care am mers la tandem cu Bulgaria. Azi, când vorbim, România nu mai are raport pe MCV, iar rezultatele comisiilor tehnice au confirmat că România este pregătită să îndeplinească cerințele pentru aderarea la Schengen. Decuplarea de Bulgaria este un demers pe care îl analizăm.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase