Nicușor Dan a depus jurământul și și-a preluat mandatul de Primar general al Capitalei – VIDEO

Redactor:
Madalina Prundea

Nicușor Dan, Primarul general ales al Capitalei, a depus jurământul și își preia, joi, mandatul, într-o ceremonie la care participă și premierul Ludovic Orban.

Ceremonia de învestire a Primarului General al Capitalei, Nicușor Dan, a avut loc în curtea interioară a Primăriei Municipiului București.

„Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului București. Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, a jurat noul Primar general al Capitalei.

Ceremonia de învestire a început cu intonarea imnului de stat. Ședința a fostcondusă de decanul de vârstă, consilierul general – Anghel Iordănescu

Consilieri generali validați, 45 din totalul de 55, au fost chemați în ordine alfabetică pentru a depune jurământul.

„Vom deschide ușa mare a Primăriei”

În primul discurs în calitate de Primar general, Nicușor Dan i-a asigurat pe bucureșteni că instituția le va fi un partener și a reiterat promisiunea de a deschide larg ușa mare a sediului, dar în momentul în care numărul noilor infecții cu COVID-19 va scădea sub 100.

„Sunt foarte onorat să fiu azi în fața dvs. O să încep cu motto-ul pe care și l-a ales acum 30 de ani Liga Studenților, preluat de la Avram Iancu: „Nu ne-am luptat pentru jucării”. Sunt convins că bucureștenii care au ieșit în număr mare la vot în 27 septembrie nu au ieșit pentru ca niște oameni să schimbe titulatura pe cartea de vizită.

Ei au ieșit pentru valori, pentru o reașezare a ierarhiilor în societate, pentru onoare, dreptate, competență, pentru acele lucruri care să-i facă pe copiii noștri să vrea să trăiască în orașul ăsta și țara asta.

Vreau să mulțumesc tuturor oamenilor care ne-au fost aproape în toți acești mulți ani, colegilor din Salvați Bucureștiul, voluntarilor de la campaniile din 2012, 2016, 2020, personalităților publice care m-au susținut.

Mulțumesc oamenilor care în toate aceste campanii au donat bani. Mulțumesc partidelor cu care am fost în parteneriat și cu care vom fi în guvernarea Municipiului București. Mulțumesc PNL și președintelui său. Mulțumesc USR PLUS și copreședinților săi.

Vreau să asigur bucureștenii că vom respecta ceea ce am promis împreună. Vreau să îi asigur pe bucureștenii care nu ne-au votat că o să avem o guvernare pentru toți bucureștenii și pe consilierii care vor fi în Opoziție că vom avea o colaborare onestă cu domniile lor pentru binele bucureștenilor.

E foarte important să avem o colaborare foarte bună cu guvernul României. Multe lucruri pot fi făcute doar în acest parteneriat. Avem angajamentul primului ministru pentru lucrurile despre care am vorbit. Bucureștiul are un potențial uriaș, are oameni care au performat în mediul privat, în zona artistică, culturală, academică. Sunt așa de multe energii în orașul ăsta că nu se poate să nu reușim.

Și ceea ce poate să facă, trebuie să facă și ceea ce va face primarul Capitalei și Primăria Capitalei, ei vor fi partenerul tuturor acestor energii pentru binele acestui oraș și al locuitorilor săi. Și vreau să fac un apel aici pentru oameni care și-au dovedit competența în diverse zone, pentru tineri care ies de pe băncile universităților, e o invitație: Veniți în administrația publică! Aștept să trimiteți CV-uri pentru a vebi să lucrați în administrația publică.

Bucureștiul are o perspectivă extraordinară și nu putem să nu reușim, însă pe termen foarte scurt cer bucureștenilor răbbare și solidaritate, pentru că sunt niște probleme grave și urgente cu care ne confruntăm, suntem într-o criză sanitară, avem o criză a termoficării și avem o criză financiară la nivelul municipalității. Răbdare, și le vom rezolva!

În ceea ce privește criza saniatară, reiau solicitarea pe care o să o fac de câte ori o să am ocazia public: purtați mască, ascultați recomandările specialiștilor, evitați aglomerațiile, suntem o comunitate și este responsabilitatea noastră să trecem prin această pandemie. Am făcut o promisiune, o să mi-o țin în continuare, vom deschide ușa mare a Primăriei dar amân acest moment până la momentul la care Bucureștiul va avea mai puțin de 100 de îmbolnăviri de coronavirus în acea zi.

În prima zi în care Bucureștiul va avea mai puțin de 100 de oameni care s-au îmbolnăvit de coronavirus vom deschide ușa mare a Primăriei. Este un gest simbolic de a transmite bucureștenilor că trebuie să evităm cât de mult posibil acele întâlniri care pot să fie realizate prin alte mijloace.

În încheiere, vreau să îi asigur pe bucureșteni că această instituție va fi partenerul lor, să spun din nou: Nu se poate să nu reușim! Împreună pentru noul București!”

Orban: „A fost o campanie extrem de grea, o campanie urâtă din partea adversarilor politici”

Premierul Ludovic Orban l-a felicitat public, de la pupitrul ceremoniei, pe Nicușor Dan pentru reușita la alegeri, după o campanie foarte grea.

„A fost o campanie extrem de grea, o campanie urâtă din partea adversarilor politici, o campnaie în care cu bun simț, cu onestitate, cu decență și cu proiecte serioase am reușit, împreună cu dvs. și cu partenerii noștri, să reputăm această victorie în beneficiul Bucureștiului”, a declarat Ludovic Orban.

„Vă felicit și vă doresc un mandat încununat de realizări cât mai multe”, a transmis premierul, felicitare adresată și consilierilor generali care au depus jurământul.

„Odată începută activitatea în Consiliul General, evident că trebuie să punem în prim plan interesul Bucureştiului şi interesul bucureştenilor, să sprijiniţi proiectele bune, proiectele care într-adevăr vin să crească calitatea vieţii în Bucureşti, să crească calitatea serviciilor şi să creeze oportunităţi suplimentare pentru fiecare bucureştean. Prezenţa mea aici este şi o garanţie a faptului că în calitate de premier voi sprijini toate proiectele iniţiate de primarul general ales, Nicuşor Dan. Şi mai mult decât atât, vom duce la bun sfârşit proiete care ţin de zona guvernamentală, dar care de fapt generează beneficii pentru Bucureşti”, a spus Orban.

Premierul a anunțat că astăzi s-a emis autorizaţia şi ordinul de începere a lucrărilor pe toţi cei 17 km de pe tronsonul 2 de pe autostrada de Centură a Municipiului Bucureşti. „Ne-am propus ca până la sfârşitul anului să înceapă lucrările pe toate cele trei tronsoane de autostradă de Centură a Bucureştiului din zona de sud, astfel încât într-un timp cât mai scurt să reuşim construcţia autostrăzii, cred că Bucureştiul e singura capitală din Uniunea Europeană care nu are autostradă de centură”, a spus premierul.

Orban a amintit că, în ședința de miercuri seara, s-a dezbătut şi aprobat memorandumul pentru proiectul „Reabilitatea sistemului de termoficare a Municipiului București”.

„Pot să vă spun cu siguranţă că Primăria Capitalei şi primarul ales al Municipiului Bucureşti va avea bucuria să semneze contractul de finaţare pentru reabilitare a 106 km de reţea primară din cele 946 de km, un contract în valoare de 278 de milioane de euro, un contract în care, sigur, mai avem o singură chestiune de rezolvat privitor la chestiunea ajutorului de stat, dar este un contract care poate fi semnat şi care va demara, iar evident că are ca rezultat reducerea pierderilor, reducerea pierderilor estimate cu 6%, de la 28,6 la 22,7”, a declarat Orban.

„De asemenea, multe alte proiecte în ceea ce priveşte extinderea reţelei de metrou, realizarea pasajelor de-a lungul actualei centuri la intersecţia cu arterele care ies din Bucureşti, realizarea inelului feroviar şi practic a Masterplanului de transport, atât pe inelul feroviar, cât şi pe anumite tronsoane din interiorul Bucureştiului şi multe alte proiecte care sunt finanţate şi susţinute de guvern”, a spus premierul.

Mai mult, Ludovic Orban a spus că vreau un audit serios la PMB.

„Nu în ultimul rând, aştept un audit serios la Primăria Capitalei, pentru că pe analizele noastre situaţia financiară a Bucureştiului este foarte proastă şi trebuie spuse aceste lucruri. Vă invit, domnule primar general, să spuneţi adevărul despre ce găsiţi şi în acelaşi timp vă garantez că veţi găsi o mână de ajutor în Guvernul pe care îl conduc. Mulţumesc, spor la treabă şi sunt convins că din acest moment toată lumea trage pentru Bucureşti!”, a spus Orban.

Momentul intonării imnului și al jurământului, în direct la GÂNDUL LIVE.

La eveniment participă și Ludovic Orban, liderul PNL, unul dintre partidele care au susținut candidatura lui Nicușor Dan pentru funcția de Primar general, alături de Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale și președintele PNL București. În curtea PMB sunt prezenți și copreședinții USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș.

Evenimentul este transmis și pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului București:

Mandatul lui Nicușor Dan a fost validat luni de Curtea de Apel București, care a respins drept fiind tardive cele 52 de apeluri depuse de reprezentanți PSD prin care era contestată validarea mandatului lui Nicușor Dan, din 12 octombrie.

Nicușor Dan a fost declarat candidatul ales căruia i se va atribui mandatul de Primar General, cu 42,82% din totalul voturilor valabil exprimate, respectiv 282.631, conform procesului verbal al Biroului Electoral Central privind constatarea rezultatului la alegerile din 27 septembrie 2020.

Ulterior, Primarul general ales al Capitalei, Nicuşor Dan, va avea, conform programului anunțat, de la ora 17:00, o serie de întâlniri cu oficiali ai PMB privind urgenţele juridice, criza sanitară, precum și situaţia financiară a Primăriei şi a instituţiilor subordonate.

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
CTP a luat FOC! Scandal uriaș iscat cu Ilie Năstase: Dacă Ilie Năstase sare fileul...
Ales primar, fără să ştie. Un politician din Brazilia, aflat în comă indusă din cauza...
VIDEO. Un monolit metalic, asemănător celui dispărut din Utah, a fost descoperit în Piatra Neamț
Ce știe să facă Bianca Drăgușanu în pat! Irinel Columbeanu a dat-o de gol
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Veste TERIBILĂ pentru pensionari. Ce pensii se desființează DEFINITV: Să nu se mai acorde aceste...
Efectul DEVASTATOR al pandemiei. A început să se simtă în America, acum urmează TOT GLOBUL!
Mesaje de Sfântul Andrei 2020: Felicitări, urări şi imagini cu La mulţi ani Andreea şi...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
Avocatul lui Alex Bodi, ce avere are afaceristul! Suma colosală pe care a câștigat-o doar...
Inchide