Reabilitarea sistemului de termoficare din București, demersuri urgente la Bruxelles pentru finanțare – DOCUMENT

Redactor:
Madalina Prundea
Reabilitarea sistemului de termoficare din București, demersuri urgente la Bruxelles pentru finanțare – DOCUMENT
Comisia Europeană este așteptată să dea clarificări / Sursa foto: Shutterstock

Ministerul Fondurilor Europene propune întreprinderea unor demersuri de urgență, la nivel înalt, cu resposabilii Comisiei Europene pentru a clarifica soluțiile de finanțare a proiectului „Reabilitatea sistemului de termoficare a Municipiului București”.

Într-un document semnat de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, oficialii trec în revistă stadiul proiectului din cadrul Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) „Reabilitatea sistemului de termoficare a Municipiului București” și propun discuții urgente la Bruxelles pentru a clarifica soluțiile posibile pentru realizarea acestuia.

Noul Primar general al Capitalei, Nicușor Dan, a menționat necesitatea accesării fondurilor europene pentru modernizarea sistemului de termoficare în platforma program pentru „Noul București”. El i-a asigurat, miercuri, pe bucureșteni că nu vor duce lipsă de apă caldă și căldură, administrația urmând să asigure stocuri pentru avariile care urmează să apară, pe timpul iernii.

La scurt timp după alegeri, Nicușor Dan s-a întâlnit cu administratorul special al ELCEN pentru a discuta problema termoficării.

Care e valoarea proiectului

Astfel, Ministerul Fondurilor Europene propune „întreprinderea unor demersuri la nivel înalt în relație cu serviciile Comisiei Europene (DG COMP) pentru urgentarea soluționării și aprobării ajutorului de stat acordat pentru proiectul de investiții propus de Primăria Municipiului București, având în vedere neclaritatea abordării existente la nivelul DG Comp privind relația dintre ajutorul de stat de investiții (proiectul POIM) pentru operatorul Termoenergetica și ajutorul de stat de operare pe care PMB trebuie să îl acorde aceleiași entități”.

Conform documentului citat, proiectul finanțat în cadrul Axei prioritare 7, OS 7.2, „Reabilitatea sistemului de termoficare a Municipiului București” se regăsește pe lista proiectelor majore preidentificate în POIM cu alocare de 85% din Fondul de Coeziune, 13% din buget de stat şi 2% din buget local.

Proiectul prevăzut spre finanțare în cadrul acestei măsuri are o alocare bugetară netă de 176.47 mil euro la nivel de program. Pentru implementarea în condiții optime a proiectului, MFE a aprobat creșterea valorii eligibile la nivelul de 278,32 mil euro în conformitate cu prevederile legale în vigoare de supracontractare stabilite pentru POIM prin OUG nr. 40/ 2015, cu modificările și completările ulterioare, se arată în document.

Sunt vizate secțiunile responsabile de cele mai mari pierderi

Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București are o valoare eligibilă de 278,32 mil. euro.

Potrivit documentului, în cadrul proiectului, se vor reabilita 105,97 km (aproximativ 20%) din rețeaua de transport apă fierbinte totală din București repartizați astfel:

 • Magistrala II Sud pe o lungime de traseu de 25,53 km
 • Magistrala II- III Grozăvești pe o lungime de traseu de 22,431 km
 • Magistrala V Grozăvești pe o lungime de traseu de 21,418 km
 • Magistrala Progresu Berceni pe o lungime de traseu de 35,77 km
 • Magistrala II Vest pe o lungime de traseu de 0,82 km
 • Cei 105,97 sunt împărțiți în 25 de loturi și reprezintă secțiunile responsabile de cele mai mari pierderi ale rețelei generale.

Totodată, proiectul vizează reabilitarea rețelei de transport apă fierbinte, în vederea reducerii pierderilor de căldură și apă caldă și, prin urmare, îmbunătățirea eficienței, a fiabilității și siguranței operaționale a sistemului, se arată în documentul de pe masa Guvernului.

Conform oficialilor MFE, proiectul va contribui la reducerea pierderilor de energie în sistemul de termoficare de la 28,6% (2018) la 22.7% (2023). La finalizarea proiectului în 2023, următoarele reduceri medii anuale vor fi înregistrate față de anul 2019:

 • Reduceri de pierderi de căldură: 505,086 Gcal/an;
 • Reduceri de consum de gaz la sursă: 969,670 MWh/an;
 • Reduceri de pierderi de apă: 5,876,314 m3/an
 • Reduceri de emisii de CO2: 195,873 tone/an
 • Reduceri emisii de NOx: 179 tone/an.

„Pe parcursul procesului de pregătire, proiectul a beneficiat de sprijinul AM POIM împreună cu JASPERS, până când a atins pragul de maturitate acceptabil pentru a fi promovat spre finanțare. Având în vedere că proiectul este major, ulterior primirii avizului Comisiei Europene – DG Comp asupra notificării pe tema ajutorului de stat, documentația va fi transmisă serviciilor Comisiei Europene (COM) prin sistemul electronic SFC2014 pentru evaluare și aprobarea finanțării”, se arată în documentul citat.

Potrivit memorandumului, documentația acestui proiect a fost depusă la AM POIM, prin sistemul electronic MySmis, în data de 05.06.2020 și a fost aprobată în data de 07.07.2020.

Proiectul este în etapa de contractare în urma primirii în data de 28.09.2020 a acordului PMB privind acceptarea introducerii unor clauze contractuale de prorogare a termenelor de prezentare a unor documente, a transmis MFE:

 • Acordurile proprietarilor pentru terenurile private vor fi transmise la data prezentării cererilor de rambursare
 • HCG de disponibilitate a terenurilor publice va fi prezentată la 6 luni de la semnarea Contractului de finanțare.

Potrivit documentului, AM POIM va putea transmite cererea de finanțare spre evaluare Comisiei Europene după aprobarea de către DG Comp a ajutorului de stat notificat de către autoritățile române în 20.05.2020.

„La acest moment nu există o decizie din partea DG Comp, ulterior notificării ajutorului de stat fiind necesare mai multe clarificări la care autoritățile naționale au răspuns în termen”, se arată în document.

Memorandumul Ministerului Fondurilor Europene by Gandul.info on Scribd

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Pensionarii, în lacrimi! Veste teribilă chiar de 1 decembrie! Este DEZASTRU!
Ales primar, fără să ştie. Un politician din Brazilia, aflat în comă indusă din cauza...
Un culturist kazah s-a căsătorit cu o păpușă sexuală: „Soție fericită, viață fericită”
Ce știe să facă Bianca Drăgușanu în pat! Irinel Columbeanu a dat-o de gol
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
CTP a luat FOC! Scandal uriaș iscat cu Ilie Năstase: Dacă Ilie Năstase sare fileul...
Mesaje de 1 Decembrie pentru românii din toată lumea. 33 de idei frumoase pentru cei...
La mulți ani, România 2020! Mesaje, felicitări și urări de Ziua Națională a României
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
Cât de norocos ești în funcție de zodie în data de 1 decembrie. Schimbări benefice...
Inchide