Nicușor Dan: „Primăria Sectorului 1 trebuie să plătească firma de salubritate. E responsabilitate pe care o are”

Nicușor Dan: „Primăria Sectorului 1 trebuie să plătească  firma de salubritate. E responsabilitate pe care o are”
Foto: Mediafax
Publicat: 09/12/2020, 09:12

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, consideră că Primăria Sectorului 1 trebuie să își respecte obligațiile față de  firma de salubritate și să onoreze contractul în vigoare, fiind necesar a fi executat. Edilul Capitalei precizează că speră ca Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, să își îndeplinească responsabilitatea. 

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan: „Primăria trebuie să plătească operatorului acel serviciu. E responsabilitate pe care o are”

„În sectorul 1 este un conflict între operatorul de salubritate și Primăria Sectorului 1 pe un contract care este în funcțiune. Cum a fost semnat acel contract, asta e o chestiune care poate să fie discutată. Însă în acest moment, eu consider că un contract care este în vigoare trebuie executat, adică Primăria trebuie să plătească operatorului acel serviciu, astfel încât să se ridice și gunoaiele de pe străzi. Deci, este o responsabilitate pe care Primăria Sectorului 1 o are și eu sper să se achite de ea”, a declarat marți seara, la Digi24, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

La sfârșitul lunii noiembrie, conflictul dintre administrația locală și compania de salubrizare Romprest a început să se accentueze. S-au aruncat acuzații de facturi umflate și amenințări cu executare silită. Problema semnalată a fost o serie de facturi restante, în valoare cumulată de 95 de milioane de lei.

Romprest, compania care asigură serviciile de salubrizare și deszăpezire pentru acest sector, a anunțat luni, 7 decembrie, că resursele financiare disponibile ale firmei se vor încheia.

Poliţia Locală din Sectorul 1 a început să amendeze cetăţenii care aruncă gunoaie pe străzi sau pe spaţiile verzi. Deşeurile depozitate ilegal sunt sancţionate cu amenzi de până la 5.000 de lei.

Soluția găsită de Primăria Sectorului 1 este de a crea o nouă companie de salubrizare, controlată de Consiliul Local.

Edilul spune că există întârzieri la plată  și în alte sectoare ale Capitalei, dar recunoaște că problema deșeurilor este atributul primarului general.

 „Asta este ceva ce este atributul primarului general, spre deosebire de contractele locale de servicii, care sunt atributul primarilor de sector”, a precizat Nicușor Dan.

Nicușor Dan a precizat că  în circa un an și jumătate, gunoiul din București se va strânge selectiv.

„Culmea e că pe chestiunea asta avem bani europeni, pe care trebuia să-i fi folosit până la momentul ăsta. Deci, trebuie să luăm acei bani și trebuie ca în contractul-cadru, pe care Primăria Generală îl face și după aceea el este obligatoriu și pentru primăriile de sector, să prevedem acest mecanism”, a explicat Nicușor Dan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase