Noul spital din Lipova, Arad, se degradează pe zi ce trece, în timp ce bolnavii COVID sunt duși în alte județe

Noul spital din Lipova, Arad, se degradează pe zi ce trece, în timp ce bolnavii COVID sunt duși în alte județe
Spitalul orășenesc din Lipova Imagine: GoogleMaps
Publicat: 15/10/2021, 11:59

Noul Spital din Lipova, județul Arad – o investiție de 5 milioane de euro din bani publici, proiect al Companiei Naționale de Investiții inaugurat în 2020 – zace în paragină la un an de la inaugurare, în timp ce bolnavii COVID-19 sunt duși departe de casă, la alte spitale din țară. Pagina de Facebook a orașului Lipova e plină de comentariile cetățenilor indignați de faptul că autoritățile locale au lasăt spitalul să se degradeze: apa s-a infiltrat în pereți, tencuiala se scorojește, iar instalațiile electrice atârnă, periculos, din tavan.

Incidența cazurilor COVID-19 a ajuns în Lipova la valoarea de 11 la mie. Asta, în condițiile în care la nivelul județului Arad în ultima săptămână au fost prelucrate între 300 și 500 de teste RT-PCR în fiecare zi, o valoare foarte mică.

Iată evoluția cazurilor COVID-19 din județul Arad în ultimul an:

Lipovenii, revoltați pe Facebook

„Avem spital nou în care crește iarba și oamenii bolnavi sunt transportați la alte spitale. De ce nu a vrut primăria noastră (…) să ne ofere șansa unei îngrijiri medicale adecvate și umane, nouă, cetățenilor Lipovei? Ce ați avut ascuns în spatele acestui proiect? Ați uitat că ne-ați spus și data când va începe să funcționeze spitalul? Această dată a trecut deja! De ce ați mințit cu acest aspect? De ce ne-ați oferit în vreme de pandemie, kilometri depărtare de familie și un spital care nu e funcțional nici acum pentru nici un bolnav? Ne-ați oferit ce? Un spital cu noroi și iarbă…Dacă vă gândeați la siguranța cetățeanului ați fi acționat întocmai!”, scrie un cetățean pe pagina de Facebook Lipova Official.

„Îmi amintesc postările despre spital de când era vorba să se facă spital COVID și mulți au fost contra! (…) Păi unde sunteți acum, războinicilor? Este normal ca bolnavii de COVID să fie duși la kilometri depărtare de familie, când puteam avea aici îngrijirea medicală? (…) Ați înțeles oare că a fi transportat la un alt spital împlică un risc asupra vieții cuiva? Ați înțeles oare că viața e un contracronometru în cazurile COVID-19? Ați înteles oare – cei care ați fost duși la spital – că era important să fiți tratați la voi în Lipova?”, se întreabă, retoric, același cetățean.

Un alt lipovean își varsă și el năduful pe pagina de Facebook a orașului: „Considerați că e normal ca în plină pandemie, cu spitalele din Arad pline și cu unul în Lipova fantomatic, în școli să nu se facă focul? În alte părți, dacă nu se poate asigura un confort minim, elevii sunt trimiși în online. La noi care e situația? Ce se așteaptă? Dacă și copiii sunt batjocoriți astfel, la ce ne putem aștepta?”.

Ce explicații dă primarul orașului Lipova

Reporterii de la SpecialArad.ro l-au luat la întrebări pe primarul PSD Florin Pera.

Inițial, edilul a negat existența unor probleme, afirmând că pozele sunt de anul trecut, însă apoi a recunoscut că există infiltrații și că intervenția la nivelul tavanului a fost făcut de cei de la Primăria Lipova, în urma verificărilor efectuate.

Practic, apa pluvială se scurge de la nivelul acoperișului spitalului prin instalația de la subsol, de unde s-a infiltrat în pereți.

„Am trimis în acest sens constătari la CNI, iar firma are termen în 20 zile să remedieze problema, în caz contrar se aplică neexecutarea garantiei de executie”, a declarat Florin Pera pentru sursa citată.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 a absolvit Facultatea de Filosofie și Jurnalism. citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase