Numărul șoferilor prinși fără RCA a crescut în 2021. Cât este amenda

Numărul șoferilor prinși fără RCA a crescut în 2021. Cât este amenda
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 16/02/2022, 11:41

Polițiști au sancționat anul trecut peste 14.000 de șoferi care nu dețineau o poliță de răspundere civilă auto obligatorie (RCA), un număr-record al ultimilor ani. Și prețul lor a crescut abrupt, după ce liderul pieței, City Insurance, a rămas fără autorizația de funcționare.

Numărul șoferilor sancționati de Politia Rutieră pentru lipsa asigurării RCA a crescut, la fel ca în ultimii ani, și în 2021, potrivit datelor Inspectoratului General al Politiei Române (IGPR), obținute de portalul 1asig.ro.

Cine trebuie să își facă asigurarea obligatorie

Astfel, în anul 2021, polițiștii rutieri din toată țara au dat 14.049 sancțiuni contravenționale pe baza Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA, cu 700 mai multe decât în 2020, când fuseseră date 13.349 de amenzi.

Legislația RCA impune ca persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie, să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule.

De amintit că, atât timp cât sunt înmatriculate, toate vehiculele trebuie să fie asigurate, indiferent dacă nu sunt folosite, până în momentul în care sunt radiate, potrivit legislației, întărite printr-o decizie a Curții Europeane de Justiție (CJUE), de anul trecut. Principalul argument din spatele deciziei este că proprietarii acestor mașini pot oricând să iasă cu ele în trafic și să îi pună în pericol pe ceilalți șoferi sau pot chiar să provoace daune în timp ce sunt staționate în afara drumurilor publice.

Potrivit analizei portalului 1asig.ro, pe baza datelor IGPR, numărul amenzilor acordate șoferilor fără RCA este în creștere constantă, cel puțin în ultimii cinci ani. Numărul lor a crescut cu aproape 60%, de la 8.825 amenzi în 2017, 11.041 în 2018, 12.878 în 2019, 13.349 în 2020, până la 14.049 sanctiuni în 2021.

Persoanele fizice sau juridice care încalcă obligației de asigurare comit o contravenție și riscă o sancțiune cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și reținerea certificatului de înmatriculare/ înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.

Piața RCA a ajuns la un nivel-record

Piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) a ajuns la un nivel-record al primelor brute subscrise anul trecut – când s-a prăbușit liderul City Insurance –  respectiv la 5,93 miliarde de lei. Este cel mai mare avans din ultimii 11 ani, de aproape 50% (49,4%) faţă de anul 2020, potrivit datelor preliminare ale Autorității de Supraveghere Financiară, citate de Ziarul Financiar.

Creșterea pieței RCA a fost abruptă după momentul la care ASF a anunțat decizia de retragere a autorizației de funcționare a City Insurance, de la finalul lunii septembrie, respectiv cu aproape 70% (67,9%) în ultimele trei luni, de la 3,53 de miliarde de lei, nivel atins în ianuarie – septembrie, conform datelor din ultimul raport oficial al ASF.

Potrivit sursei citate, și valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele nouă luni ale anului 202, de aproximativ 3,53 miliarde lei, crescuse. comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, cu circa 20%. ASF preciza că, exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 30 septembrie 2021 a fost de 5,22 milioane contracte, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'Se urcă scroafa-n copaci!' Carmen Iohannis, distrusă de Monica Tatoiu pentru felul în care se...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California...
Noi detalii în cazul morții designerului găsit spânzurat în casa lui din București. Ce le-a...
Persoanele cu această grupă de sânge atrag țânțarii ca un magnet
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Cum arată și cât costă cea mai ”CHEALĂ” Dacia Sandero Stepway?
Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?
Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
"Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă...
România, amenințată de fenomene meteo extreme! Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare nu sunt deloc încurajatoare
Băutura MIRACULOASĂ din Egiptul ANTIC: DOAR 2 ingrediente SIMPLE și la îndemână
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
NU mai pot avea PERMIS DE CONDUCERE! Anunț de ultim moment pentru toți șoferii din...
Trauma lui Stephan Pelger. Răpit, bătut și jefuit
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce s-a întâmplat cu Dana Roba. Detalii despre atacul suferit din partea soțului