O lampă UV, folosită accidental într-o sală plină de copii de grădiniță. Au fost imediat consultați de medici, iar unul a ajuns la spital cu conjunctivită

O lampă UV, folosită accidental într-o sală plină de copii de grădiniță. Au fost imediat consultați de medici, iar unul a ajuns la spital cu conjunctivită
Lampă UV (FOTO - ilustrativ: Shutterstock)
Publicat: 05/05/2022, 20:06
Actualizat: 05/05/2022, 20:08

Copiii dintr-o grupă a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 20 din Iași au fost expuși razelor emise de lampa UV, folosită pentru dezinfecția sălii. Unul dintre aceștia, o fetiță de 4 ani, a ajuns inclusiv la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași cu conjunctivită la ambii ochi.

Atât conducerea grădiniței, cât și Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași au demarat anchete pentru a stabili ce s-a întâmplat și cine se face vinovat.

La Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului de Copii „Sf. Maria” a ajuns o fetiță în vârstă de 4 ani, iar în urma consultării inițiale s-a stabilit că are conjunctivită la ambii ochi. „Copilul a fost consultat de medicul nostru de gardă și diagnosticat cu conjunctivită, declarativ, după ce a fost expus accidental la o lampă cu ultraviolete. Ulterior a fost dirijat la Spitalul de Neurochirurgie pentru un consult oftalmologic de specialitate”, a precizat dr. Tamara Roșu, medic-șef UPU și purtător de cuvânt al unității medicale.

Directorul grădiniței, Maria Oneaga, a precizat că niciunul dintre copii nu se află internat în spital, însă sunt copii care se află sub tratament la domiciliu. „Astăzi (n.red. joi) au fost prezenți 16 copii, toți sunt bine, o parte dintre ei sunt acasă, așteaptă să se vindece, o parte sunt sub tratament. Nu este în acest moment niciun copil în spital, am făcut și o ședință cu părinții. Ne interesează siguranța copiilor și cercetăm ce s-a întâmplat. Este un eveniment regretabil, a fost o întâmplare neintenționată, sperăm ca toți copiii să fie sănătoși și să se reîntoarcă la grădiniță”, a precizat Maria Oneaga pentru Gândul.

Între timp, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi a demarat o anchetă pentru a stabili cum s-a produs acest incident și urmează să fie aplicate inclusiv sancțiuni în funcție de rezultatele anchetei. „Din informaţiile transmise de unitatea şcolară, copiii dintr-o grupă au fost expuşi razelor emise de lampa UV din clasă. S-a constituit la nivelul unităţii o comisie de cercetare. Astăzi (n.red. joi), în unitatea şcolară, s-au deplasat reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. În funcţie de rezultatele verificărilor, se vor aplica sancţiunile maxime care se impun şi pe care le prevede legislaţia”, au precizat reprezentanţii ISJ Iaşi.

Medicii spun că, în contextul pandemiei, lămpile UV au început să fie folosite tot mai des, însă acest lucru nu se face în prezența altor persoane în cameră. De asemenea, este necesar să fie respectate toate măsurile de siguranță impuse de producător „Lămpile cu ultraviolete sunt într-adevăr foarte utile ca să dezinfectăm aerul și suprafețele, le utilizăm și noi, însă nu trebuie să existe persoane în camera respectivă. Există risc de arsuri oculare, tegumentare”, a completat dr. Tamara Roșu.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani