O lună de viață și de moarte. Prima-doamnă a Ucrainei, mesaj emoţionant: „15.000 de bebeluşi s-au născut în subsolurile spitalelor. Trebuie să trăim!”

O lună de viață și de moarte. Prima-doamnă a Ucrainei, mesaj emoţionant: „15.000 de bebeluşi s-au născut în subsolurile spitalelor. Trebuie să trăim!
Sursa: AP / Mediafax Foto
Publicat: 24/03/2022, 10:44
Actualizat: 24/03/2022, 10:46

Olena Zelenska, prima-doamnă a Ucrainei, a publicat un mesaj emoţionant la o lună de la invazia Rusiei în Ucraina. Din 24 februarie, ziua Z a atacului rus și până astăzi (n.r. – 24 martie ), bilanţul războiului este unul devastator: 121 de copii şi 6 medici au fost ucişi,  246 de spitale au fost bombardate, 291 de şcoli distruse de rachete, în care 15.000 de bebeluşi s-au născut în subsoluri. Cu toate acestea, după o lună pe viață și pe moarte, Prima-Doamnă a Ucrainei vine cu un mesaj optimist: „Trebuie să trăim!”

„Timpul zboară altfel în război. Am îmbătrânit cu zece ani. Am învăţat să diferenţiem sunetele artileriei (…) am întâlnit criminali de război care ucid civili în mod deliberat”, a spus ea, conform News.ro.

Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski (FOTO: Instagram)

„Acum exact o lună, ne-au trezit sunetele exploziilor care nu s-au oprit de atunci. Ne-am trezit într-o realitate diferită în care războiul a intrat în casele noastre. Timpul zboară altfel în război. Am îmbătrânit cu zece ani. Am învăţat să diferenţiem sunetele artileriei care sosesc în timpul bombardamentelor. Nu ne-am confruntat doar cu un agresor rus, ci am întâlnit criminali de război care ucid civili în mod deliberat”, a scris pe Facebook Olena Zelenska, distribuind un videoclip în sprijinul Ucrainei.

„Ei ucid copii – 121 de copii morţi – 121 de răni în inimile noastre care nu se vor vindeca niciodată. Civilii ucişi de bombardamentele inamicilor zac în gropile comune de la Mariupol, Irpen, în curţile propriilor noastre case. Sute de mii de oameni ai noştri sunt lipsiţi de orice mijloc de comunicare de către inamic – în subsolurile regiunilor Mariupil, Kiev şi Harkov”.

„Peste zece milioane de refugiaţi au fost forţaţi să se mute în alte regiuni sau ţări. Oamenii care aveau case, locuri de muncă şi planuri au pierdut totul – şi acum depind de ajutorul umanitar. Treisprezece spitale distruse şi 246 de spitale bombardate reprezintă de asemenea vieţile cuiva cărora le-a fost luat dreptul de a primi tratamentul necesar. Şase medici au fost ucişi, iar şaisprezece au fost răniţi”, este statistica crudă pe care a publicat-o prima-doamnă a Ucrainei.

Ea continuă: „Totuşi, medicii noştri continuă să salveze vieţi chiar şi în aceste condiţii dure. Şi peste 15.000 de bebeluşi s-au născut în subsolurile spitalelor. Două sute nouăzeci şi unu de şcoli au fost avariate sau demolate. Cu toate astea, copiii noştri învaţă în adăposturi pentru că vor avea nevoie de cunoştinţe în viaţa lor paşnică, pe care, fără îndoială, o vor avea în curând.

Cât timp trăim, există întotdeauna acel „încă”. Atât timp cât vom trăi, putem reconstrui ceea ce a fost distrus; putem vindeca suferinţa şi să devenim versiuni mai bune şi mai puternice ale noastre. Aşa că, trebuie să trăim!”.

„Luna aceasta am descoperit ceva despre noi. Am învăţat cum ne unim într-o clipă şi să ripostăm. Cât de altruist ajutăm şi împărtăşim puţinul pe care îl avem. Că nu renunţăm niciodată. Am dovedit cât de mult ne iubim familiile şi prietenii. Cât de mult preţuim oraşele şi străzile noastre iubite. Cu câtă pasiune ne iubim ţara. Şi că toţi suntem ucraineni – indiferent de regiune, naţionalitate sau limbă”.

Olena Zelenska a făcut o reverenţă ucrainenilor: „Vreau să mă înclin în faţa voastră tuturor – indiferent dacă purtaţi în prezent o armă sau un copil. Pentru că voi sunteţi cei care salvaţi Ucraina şi întreaga Lume: acest război este la marginea Europei”.

„Mulţumesc lumii şi Europei, care înţelege asta şi au devenit gardieni pentru femeile şi copiii moştri. Încă auzim exploziile la ferestrele noastre. Dar curând, ele vor deveni focuri de artificii victorioase”, a încheiat Olena Zelenska.

Olena Zelenska se teme pentru siguranța soțului ei

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat pentru ABC News într-o corespondenţă scrisă dintr-o locaţie nedezvăluită că se teme pentru siguranţa soţului ei, Vladimir Zelenski, şi dă vina pe Occident pentru că i-a permis preşedintelui rus, Vladimir Putin, să devină din ce în ce mai violent.

În vârstă de 44 de ani, soţia preşedintelui ucrainean a declarat că îşi sună soţul în fiecare dimineaţă, dar numai după ce se roagă pentru bunăstarea lui. Ea a mai spus că ştie că soţul ei, cu care este căsătorită de 18 ani, este puternic şi capabil să apere ţara pe care o iubeşte.

Zelenska a calificat atacul Rusiei asupra Ucrainei drept un „genocid”, scriind despre loviturile asupra unor obiective civile, inclusiv o maternitate din oraşul Mariupol. De asemenea, ea le-a cerut femeilor din America ”să sprijine femeile şi copiii ucraineni care au scăpat din război şi care caută un adăpost în ţara voastră”.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
O femeie a postat fotografia cu mâncarea de la restaurant și s-a trezit cu notă...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Răsturnare de situaţie în cazul fetiţei de 4 ani care a murit. Medicii chemaţi să...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Apar informații uluitoare în cazul crimei din București! Cum a ucis-o bărbatul de 72 de...
Detalii terifinate ies la iveală în cazul gravidei ucise în Capitală: ”I-a propus să iasă...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Câţi bani au primit Ada şi Tony Galeş pentru 5 săptămâni la America Express? Salariu...
Sportul care poate fi făcut de TOATĂ LUMEA! Mai mult, întărește și pregătește corpul pentru...
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Mai scump decât în Poiana Brașov. Unde cheltuie românii cel mai mult
Ce relație au Dorian Popa și Babs după despărțire. Un detaliu i-a dat de gol
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...