UPDATE – O nouă amânare în procesul Elenei Udrea din Bulgaria. Când află dacă va fi extrădată în România

UPDATE - O nouă amânare în procesul Elenei Udrea din Bulgaria. Când află dacă va fi extrădată în România
Publicat: 18/05/2022, 16:50
Actualizat: 22/05/2022, 16:06

Magistrații de la Curtea de Apel din Sofia urmează să ia o decizie în procesul de extrădare a fostului ministru Elena Udrea.

UPDATE – Curtea de Apel din Sofia a amânat din nou, miercuri, decizia privind extrădarea în România a Elenei Udrea. Judecătorii bulgari au stabilit ca noul termen să fie 8 iunie, la ora 15:00.

Elena Udrea trebuia să afle miercuri dacă va fi adusă în România, ca să execute condamnarea la 6 ani de închisoare, în dosarul Gala Bute.

Ea este de mai mult de o lună în arest în Bulgaria, iar o instanță s-a pronunțat deja, în 19 aprilie, în favoarea extrădării. Elena Udrea a făcut contestație, care trebuia să se judece azi, dar procesul a fost amânat din nou pentru 8 iunie, potrivit Digi 24.

La termenul de azi, Elena Udrea a cerut ca să fie audiat un expert care cunoaște condițiile din penitenciarele din România.

În timpul procesului, Udrea a contestat condițiile de detenție din România și a spus chiar că a fost amenințată în închisoare. Ea și-a exprimat dorința ori de a rămâne în detenție în Bulgaria, ori de a primi azil politic în Grecia.

Știrea inițială:

Dacă va fi extrădată, Elena Udrea va începe executarea pedepsei de 6 ani de închisoare decisă în dosarul Gala Bute.

Pe 20 aprilie, Tribunalul districtual din Blagoevgrad a decis că fostul ministru va fi extrădat în România.

Decizia nu a fost însă definitivă și a fost atacată de către Elena Udrea la Curtea de Apel de la Sofia.

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, condamnată definitiv în dosarul Gala Bute, a fugit din România chiar înainte ca Instanța Supremă să confirme condamnarea, dar a fost reținută pe 7 aprilie de poliția de frontieră bulgară atunci când încerca să treacă cu mașina în Grecia prin punctul de trecere a frontiere Kulata.

Avocatul lui Udrea: Justiția îi va face dreptate

Avocatul Elenei Udrea a declarat că fostul politician are încredere că justiția din România că îi va face dreptate și va repara eroarea pe care au făcut-o cei din Bulgaria. Totodată, el spune că Udrea nu va „turna” pe nimeni.

„Cred că fiecare om ar încerca, într-un fel sau altul, să evite executarea unei pedepse privative de libertate, cu atât mai mult cu cât consider că decizia de azi este exagerată. Teoretic, verdictul ar putea fi răsturnat, dar nu cunosc procedurile din Bulgaria, dar probabil că sunt apropiate de ale noastre. Sentința dată azi este supusă căilor de atac, iar la instanța superioară se rediscută această speță.

Îmi pun speranța ca justiția din România va repara eroarea celei din Bulgaria. Din câte o cunosc pe Elena Udrea, nu cred că va „turna”, nici nu are ce să toarne și pe cine sa toarne. Azi am discutat cu doamna Udrea despre dosarele pe care încă le avem în justiția din România. Am văzut-o încrezătoare și optimistă în legătură de deciziile justiției”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu la un post de televiziune.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult