O nouă categorie de angajați a fost reglementată oficial de Parlament. Câți bani se pot câștiga pentru „activități casnice”

O nouă categorie de angajați a fost reglementată oficial de Parlament. Câți bani se pot câștiga pentru „activități casnice”
Una dintre activitățile casnice care pot fi plătite în baza legii, sunt cele de menaj / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 29/03/2022, 14:48

Camera Deputaților a votat, marți, în calitate de for decizional, Legea privind reglementarea activităților casnice. Pe scurt, aceasta prevede acordarea unui număr – negociat – de tichete pentru persoanele care lucrează, de cele mai multe ori, la negru, ca necalificați – menajere, bone, bucatarese – iar prin acest act normativ pot deveni asigurați și pot beneficia ulterior, în anumite condiții, de pensie.

După ce a fost adoptat de Guvern în 2 martie, Proiect de Lege privind reglementarea activităţii prestatorului casnic a trecut de Senatîn 14 martie, iar marți, 29 martie, a primit votul majoritar al deputaților, în camera decizională. Au fost 257 de voturi pentru, 13 contra ți 25 de abțineri, conform rezultatelor oficiale. Cei mai mulți – 11 – care au votat împotrivă sunt printre neafiliați, inclusiv fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, dar și fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui.

Noua lege va intra în vigoare după ce e exercitat controlul de constituționalitate, este promulgată de președintele Klaus Iohannis și este publicată în Monitorul Oficial.

Cine sunt „prestatorii casnici”

„Proiectul vizează instituirea unui sistem de piaţă şi evidenţă a persoanelor care desfăşoară activităţi casnice ocazionale în baza unor tichete de activităţi casnice, cumpărate de beneficiar şi preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reţinerea contribuţiei de asigurări sociale şi a impozitului pe venit, în acest fel prestatorul dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat. Această formă simplificată de piaţă vizează creşterea calităţii condiţiilor de muncă pentru lucrătorii care desfăşoară muncă nedeclarată prin dreptul la asigurare socială, fiscalizarea activităţilor casnice, descurajarea economiei subterane şi tranziţia către o piaţă mai echitabilă a muncii”, se arată în raportul comun, cu aviz favorabil, al Comisie juridice și a celei pentru muncă din Camera Deputaților.

Conform amendamentelor admise, persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice în schimbul unei remunerații acordate sub formă de tichete de activităţi casnice, iar activitate casnică este definită drept activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic; activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial şi nu se efectuează în beneficiul unor terţi. Activitatea include:

  • servicii de curăţenie/igienizare,
  • spălat/călcat rufe
  • servicii de croitorie,
  • servicii de preparare a hranei,
  • servicii de îngrijire corporală,
  • hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent;

Pot fi remunerate prin tichete de activităţi casnice și activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă, în această situaţie, beneficiar casnic este reprezentantul legal al copilului, acesta din urmă fiind beneficiar al serviciilor prestate.

„În situaţia în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, acesta dobândeşte calitatea de asigurat, fără plata contribuţiei, şi are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, prevăzut de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de la data la care a solicitat preschimbarea a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice. Menţinerea calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se face prin preschimbarea în bani a minimum 85 de tichete de activităţi casnice, lunar”, arată noua lege.

  • Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.
  • Valoarea minimă a contribuției lunare, calculate potrivit dispozițiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activități casnice.
  • Valoarea minimă a contribuției lunare nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.
  • Tichetul de activităţi casnice se poate achiziționa de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenții pentru ocuparea forței de muncă, de la furnizorul de serviciu universal.
  • Conform amendamentelor adoptate la proiectul de lege, valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

„Tichetele de activităţi casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea. Tichetele de activităţi casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice”, arată documentele oficiale.

Un alt amendament prevede că beneficiarii de venit minim garantat pot fi prestatori casnici, fără ca veniturile obţinute ca urmare a preschimbării tichetelor de activităţi casnice să le fie luate în considerare la stabilirea şi acordarea dreptului la venitul minim garantat. Pot beneficia, fără a le afecta indemnizațiile, și șomerii, în plată sau nu.

„Dacă astăzi cineva primește 1500 de lei la negru, prin aceste tichete beneficiarul plătește 200 de lei în plus, dar avantajul este că cel care prestează munca este asigurat și are contribuție la pensie”, a precizat Raluca Turcan, actual deputat, fost ministru al Muncii.

Conform proiectului, cei care utilizează într-un an calendaristic cel puțin 600 astfel de tichete pot beneficia gratuit de încă 75 în anul următor, la cerere, ceea ce reprezintă echivalentul impozituluipe care îl plătește pentru aceste tichete.

„Pentru aceasta nu vor avea nevoie de contracte de muncă și nu vor fi puși pe drumuri. Pentru a dobândi statutul de asigurat și vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună, subliniază Raluca Turcan.

Raluca Turcan precizează că proiectul de lege face parte din Componenta 13 – Reforme Sociale a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, reforma: „Introducerea tichetelor de muncă și formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor casnici”, respectiv „Operaționalizarea introducerii tichetelor de muncă în domeniul lucrătorilor casnici” şi are un buget alocat pentru această investiție prin PNRR de 4.538.000 euro (fără TVA).

Legea intră în vigoare în 1 ianuarie 2024, cu excepția art.13 alin.(1) – înființarea Platformei electronice de evidență a desfășurării activităților casnice – care intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Până la sfârșitul trimestrului I din 2026 se preconizează că în evidențele ANOFM vor fi înregistrați peste 100.000 de oameni care muncesc.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” de a sancționa șoferii pe autostradă. Care sunt șoferi vizați - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers