Octavian Jurma: România incidența va coborî sub 3 la mie la nivel național, dar situaţia rămâne gravă

Octavian Jurma: România incidența va coborî sub 3 la mie la nivel național, dar situaţia rămâne gravă
Sursă FOTO: Facebook - Octavian P Jurma
Publicat: 16/11/2021, 22:50

Epidemiologul Octavian Jurma a precizat marţi că cel târziu săptămâna viitoare incidența cazurilor de COVID în România va coborî sub 3 la mie. Potrivit acestuia, peste două săptămâni cazurile în ATI vor coborî sub 1.500 și vom intra în zona în care putem scoate din carantină spitalele.

Totuși, spune epidemiologul, aceste date ar trebui analizate cu atenţie pentru că nu e o situație care să ne permită să uităm de pandemie.

Totuși, „un român moare la fiecare 5 minute, deci nu e o situație chiar așa să ne permită să uităm de pandemie” spune medicul subliniind că este prematur acum să ne gândim la târgurile de Crăciun.

Epidemiologul Octavian Jurma, a oferit o nouă prognoză privind evoluția pandemiei în România.

Am coborât așa cum ne așteptam sub 5.000 de cazuri încă din săptămâna aceasta, asta înseamnă că peste două săptămâni cazurile în ATI vor coborî sub 1.500 și vom intra în zona în care putem scoate din carantină spitalele.

(…) Pentru noi, pare deja că am intrat într-o zonă de relaxare, foarte multă lume se uită la târguri de Crăciun, e atmosfera asta festivă… E un pic prematur, pentru că am avut 400 de decese astăzi (marți – n.r.) și vom continua cu sute de morți pe zi. Un român moare la fiecare 5 minute, deci nu e o situație chiar așa să ne pemită să uităm de pandemie”, a spus Octavian Jurma la Aleph News.

Mai mult dacă vom păstra această rată de scădere, pănă de Crăciun majoritatea județelor vor ajunge în scenariul verde și vor fi, probabil, sub 2.500 de cazuri pe zi.

„Deschiderea școlii este o măsură de relaxare care trebuia să preceadă celelalte măsuri de relaxare, care mă aștept să urmeze pe măsură ce situația epidemiologică se va îmbunătăți și probabil că, dacă nu săptămâna asta, săptămâna viitoare cel târziu, în România incidența va coborî sub 3 la mie la nivel național și probabil că vom auzi discursuri: nu mai avem nevoie nici de certificatul verde, putem să ne relaxăm și fără vaccinare, recapitularea scenariului politic din scenariul 3 și din păcate asta ne duce la discuția despre valul 5”, a mai afirmat medicul Octavian Jurma.

Lucrurile în spitale se vor degreva în luna decembrie, cam la două săptămâni după această scădere pe care o vedem în continuare. Numărul de cazuri este în continuare foarte mare, apropiat de vârful din valul 3, deci încă este prematur să spunem că am ieșit din val. Situația este în continuare foarte, foarte gravă în spitalele noastre, dar prognoza este pozitivă în continuare”, a mai spus medicul Octavian Jurma.