Oficial leton, arestat pentru acțiuni de spionaj în favoarea Rusiei

Oficial leton, arestat pentru acțiuni de spionaj în favoarea Rusiei
Oficial leton, arestat pentru acțiuni de spionaj în favoarea Rusiei | Foto - Wikimedia Commons
Publicat: 29/06/2021, 12:33
Actualizat: 29/06/2021, 17:23

Rusia este acuzată că dorește să influențeze politica altor state prin programe ilegale de spionaj – un atac grav la adresa suveranității țărilor respective, dar și la adresa Uniunii Europene și a NATO -, iar specialiștii consideră că aceste tactici moștenite din perioada sovietică de tristă amintire nu sunt altceva decât o dovadă clară că ”vechile năravuri” ale Moscovei rămân neschimbate.

Serviciile europene de informații identifică, cu o alarmantă regularitate, rețele de spioni care fac ”jocurile” Kremlinului, iar Letonia devine încă o piesă a acestui puzzle desfășurat în ”umbră”, departe de lumina reflectoarelor.

Recent, autoritățile letone l-au arestat pe parlamentarul Janis Adamsons, acesta fiind acuzat de acțiuni de spionaj în favoarea serviciilor rusești de informații. Deputatul este membru al partidului social-democrat pro-rus Saskana (Armonia) – cunoscut pentru apărarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă din Letonia -, iar Parlamentul și-a dat acordul pentru arestarea sa.

69 de parlamentari letoni au votat în favoarea arestării și a perchiziționării locuinței deputatului Janis Adamsons, cinci au votat împotrivă , iar patru s-au abținut. Procuratura Generală nu a prezentat public motivele exacte care au stat la baza demersului, dar presa letonă a scris că Adamsons este suspectat că spionează pentru Rusia.

Janis Adamsons, fost membru al forțelor de grăniceri sovietici, dar și ministru de Interne al Letoniei

Membru al Comisiei parlamentare pentru apărare, afaceri interne și prevenirea corupției, deputatul a negat comiterea vreunei infracțiuni, spunând că a aflat din mass-media despre ancheta declanșată împotriva sa.

În perioada 1994-1995, Janis Adamsons – fost membru al forțelor de grăniceri sovietici înainte ca Letonia să își declare independența (1991)  – a deținut funcția de ministru de interne al Letoniei.

Potrivit informațiilor transmise de televiziunea letonă, deputatul Janis Adamsons este suspectat de spionaj în favoarea Rusiei, iar în documentul elaborat de Serviciul pentru Securitatea Statului al Letoniei sunt enumerate nu mai puțin de 43 de episoade de spionaj. Politicianul ar fi transmis Rusiei, în ultimii patru ani, conform Procuraturii, informaţii despre bugetul şi achiziţiile din armată, precum şi despre frontiera estică a ţării.

”Mâna lungă” a Moscovei a atins și Polonia

Arestarea deputatului leton nu este un caz singular, în ultima perioadă, iar serviciile rusești de informații sunt acuzate că au ”mutat” și în Polonia, acolo unde au avut loc și atacuri cibernetice împotriva unor înalți oficiali ai statului, miniștri și parlamentari. ”Analizele serviciilor noastre şi ale aliaţilor ne-au permis concluzionăm că atacul cibernetic a fost declanșat de pe teritoriul Federaţiei Ruse, la o scară foarte mare”, a declarat Jarosław Kaczyński, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri şi preşedinte al Comisiei pentru Securitate Naţională şi Politici de Apărare a Poloniei, potrivit monitorulapararii.ro.

Agenția poloneză de securitate internă l-a reținut – pe 31 mai 2021 – pe Janusz N., un bărbat acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, iar informația a fost dată publicității de Procuratura Poloniei.

Înainte de arestarea acestuia fusese reținut și un presupus complice al său, iar Janusz N. este acuzat că ”ar fi încercat să creeze conexiuni cu politicieni polonezi apropiați de Parlamentul European”. Mai mult, presupusul spion nu ar fi acționat doar pe teritoriul polonez, ci și în alte țări ale UE, făcând propaganda pentru proiectele rusești și executând operațiuni de dezinformare cu scopul de a ”slăbi poziția Poloniei în UE”.

În timpul perchezițiilor efectuate în locuința sa, polițiștii au ridicat echivalentul a aproximativ 84.000 de dolari, dar și tehnică necesară stocării informațiilor strânse în timp. Janusz N. se află, acum, în arest preventiv, dar dacă va fi găsit vinovat riscă 10 ani de închisoare.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu din 6 iulie! Dispozitivul pe care trebuie să-l aibă mașinile la bord
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete