Regizorul ucrainean Oleg Sențov, fost deținut politic: ”Vladimir Putin nu luptă doar împotriva Ucrainei, ci și a Rusiei”

Regizorul ucrainean Oleg Sențov, fost deținut politic: ”Vladimir Putin nu luptă doar împotriva Ucrainei, ci și a Rusiei”
Regizorul ucrainean Oleg Sențov | Foto - Profimedia Images

În vârstă de 45 de ani, regizorul ucrainean Oleg Sențov a fost arestat în Crimeea – în mai 2014 -, fiind acuzat de autorități că pregătea „atacuri teroriste” împreună cu alţi trei cetăţeni ucraineni. După un an şi trei luni de la arestarea sa, Sențov a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia.

În 2018, Oleg Sențov a intrat în greva foamei, pe termen nelimitat, fiind eliberat pe data de 7 septembrie 2019, atunci când a avut loc un schimb de prizonieri între Federația Rusă și Ucraina. În pofida acuzațiilor care i-au fost aduse de autoritățile ruse, dosarul său ar fi fost ”fabricat”, potrivit Amnesty International, iar regizorul a primit, în 2018, Premiul Saharov din partea Parlamentului European.

Acest premiu a fost înființat în decembrie 1988 de către Parlamentul European, fiind acordat – în fiecare an – persoanelor fizice sau organizațiilor care și-au dedicat viața apărării drepturilor omului și a libertății de gândire.

O mare problemă pentru Rusia este chiar Putin”

Oleg Sențov a precizat, într-un interviu acordat Agerpres, că Vladimir Putin nu luptă doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva Rusiei, iar rușii vor înțelege, până la urmă, că trebuie să îl îndepărteze de la putere. Mesajul lui Sențov a fost, de altfel, unul extrem de dur la adresa liderului de la Kremlin.

”Putin trebuie să moară. Rusia trebuie să fie liberă. Ucraina trebuie să fie liberă. Putin nu luptă doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva poporului rus. O mare problemă pentru Rusia este chiar Putin, nu SUA. Mulţi ruşi nu înţeleg asta. În ziua în care vor înţelege că Putin este cea mai mare problemă şi îl vor îndepărta de la putere, Rusia va fi liberă”, a declarat Senţov, în timpul unui interviu pe care l-a acordat chiar în Piaţa Maidan din centrul Kievului, locul protestelor sângeroase din 2014, cu ocazia unui eveniment organizat în semn de sprijin pentru prizonierii politici ucraineni din Rusia.

Oleg Sențov, despre Putin: ”Nu îl interesează decât ambiţiile sale”

În calitate de activist, Oleg Sențov îi susține pe ucrainenii închişi din motive politice în Rusia şi pentru a le face cunoscută situaţia în fața comunității internaționale.

Eliberarea din închisoare l-a transformat într-un om ”fericit”, și asta pentru că poate merge liber pe stradă și poate interacționa cu oamenii pe care îi întâlnește.

”Pentru noi, foştii prizonieri politici, acesta este un lucru foarte important (n.red. – susținerea pentru disidenții care se află în închisori). Dar acum este o situaţie foarte proastă, pentru că Putin a avut revendicări politice de la Ucraina în schimbul prizonierilor noştri. Noi nu vrem asta. Noi vrem să schimbăm doar oameni cu oameni. Însă Putin nu vrea prizonieri ruşi din Ucraina. Indiferent dacă e vorba de ucraineni sau de ruşi, lui nu-i pasă. Nu îl interesează decât ambiţiile sale”, a mai declarat Oleg Senţov, unul dintre iniţiatorii unei platforme civice pentru eliberarea prizonierilor politici.

Chiar dacă pare mult mai modest decât ar trebui, având în vedere statutul său de fost deținut politic, Oleg Sențov afirmă că nu se consideră un simbol al rezistenței în fața lui Vladimir Putin.

”Sunt doar un om care nu face decât lucrurile pe care trebuie să le facă. Ştiu că sunt liber numai datorită solidarităţii. Dacă europenii, dar şi oameni din alte părţi ale lumii, nu ar fi vorbit cu voce tare despre mine şi despre alţii, nu am fi fost liberi”, mărturisește regizorul ucrainean.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice