OMV se alătură companiilor europene care plătesc gazul rusesc prin schema cerută de președintele rus Vladimir Putin

OMV se alătură companiilor europene care plătesc gazul rusesc prin schema cerută de președintele rus Vladimir Putin
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20/05/2022, 19:39

Un purtător de cuvânt al OMV a anunţat, vineri, că grupul energetic austriac va plăti în euro la Gazprombank pentru gazul rusesc, alături de alte companii europene care au luat această decizie. De asemenea, oficialul a precizat că nu se aşteaptă la probleme în urma conversiei din euro în ruble rusești.

„Am implementat acum un proces de plată care să respecte sancţiunile, acesta va asigura plata livrărilor de gaze în timp util. Considerăm îndeplinite obligaţiile noastre de plată cu transferul sumei în euro”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMV.

Mai multe guverne şi firme din UE au cerut instrucţiuni detaliate de la CE privind posibilele soluţii de plată pentru gazele naturale, un combustibil utilizat la încălzirea locuinţelor, producţia de electricitate şi funcţionarea uzinelor din Europa.

Companiile europene au luat această inițiativă după ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate. În caz contrar, Moscova a amenințat că le va fi întreruptă aprovizionarea cu gaz rusesc.

Comisiei Europene a precizat că sancţiunile UE nu le împiedică pe companii să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată, unde pot plăti pentru gazele ruseşti. Singurele condiții impuse de oficialii europeni au fost ca plata să se efectueze în moneda convenită în actualele lor contracte, iar ulterior, să fie declarată tranzacţia finalizată în urma achitării în moneda respectivă, precizează Digi24.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a denumit ca fiind „neprietenoase”, în urma invaziei din Ucraina, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank. Astfel, companiile europene pot face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale la banca privată rusească, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.