Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a susținut că 41 de aeronave strategice rusești au fost avariate sau distruse în cadrul Operațiunii Spiderweb („Pânza de păianjen”), un atac îndrăzneț desfășurat spatele liniilor operaționale. Operațiunea surprinzătoare a avut loc pe 1 iunie și a vizat mai multe aerodromuri militare din Rusia cu drone lansate de la distanță din camioane de marfă care au ajuns lângă aerodromurile vizate fără a fi descoperite de ruși.
Cu toate acestea, dincolo de modul spectaculos în care a fost pregătită această acțiune a SBU, imaginile din satelit și înregistrările video analizate până acum de analiștii prin intermediul Open Source Intelligence (OSINT) – o metodă de colectare și analiză a datelor disponibile publicului, pentru a obține informații în diverse scopuri, inclusiv securitatea cibernetică, analiza amenințărilor și investigații – au arătat că numărul probabil de aeronave rusești afectate este,totuși, mult mai mic, notează The Insider.
Platforma de analiză aeronautică AviVector a publicat imagini care arată pagube confirmate. Conform evaluării acestei platforme, următoarele aeronave rusești au fost distruse în timpul Operațiunii „Pânza de păianjen”:
Tupolev TU95 | Foto – Profimedia Images
Antonov An-124 | Foto – Profimedia Images
O imagine satelitară radar cu apertură sintetică (SAR), datată 2 iunie și distribuită pe conturi de socializare legate de armata ucraineană, arată aceeași imagine de ansamblu, respectiv distrugerea a patru bombardiere Tu-95 și a unui An-12 la baza aeriană Olenya din regiunea Murmansk a Rusiei.
Radarul cu apertură sintetică (SAR) este un tip de radar care poate fi utilizat pentru a crea imagini bidimensionale sau tridimensionale ale suprafeței Pământului. SAR oferă o rezoluție spațială mai fină decât instrumentele radar convenționale.
Tu-95 distruse sau avariate critic, surprinse într-o imagine din satelit SAR
Imaginile din satelit de la Maxar, publicate de corespondentul Financial Times Christopher Miller, arată bombardiere Tu-22M3 și Tu-95 distruse.
Analistul ucrainean OSINT, Dnipro Osint ⟨ Harbuz ⟩, a raportat că, pe baza imaginilor, următoarele aeronave rusești au fost, probabil, distruse:
Imagini din satelitul Maxar ale bazei aeriene Belaya, surprinse pe 22 mai (sus) și 4 iunie (mijloc și jos)
Un articol al Radio Liberty, care citează imagini din satelit captate de Planet Labs, a concluzionat că trei avioane Tu-95 și patru Tu-22M3 au fost avariate.
Tu-22M3 | Foto – Profimedia Images
Cu toate acestea, cercetătorii OSINT de la canalul Telegram Oko Hora au remarcat că, între 2 și 4 iunie, un Tu-95 părea să fi fost fie înlocuit, fie reparat și curățat rapid pentru a părea intact.
Aeronava prezenta semne clare de deteriorare și arsuri imediat după atac. Acest lucru a determinat site-ul militar ucrainean Militarnyi să concluzioneze că patru bombardiere strategice Tu-95 – nu trei – au fost într-adevăr distruse la baza aeriană Belaya din Rusia.
Conform imaginilor din satelit, nu au fost vizibile daune semnificative la aeronave nici la Ivanovo Severnîi din regiunea Ivanovo, nici la Dyagilevo din regiunea Riazan.
Cu toate acestea, imaginile cu drone publicate de SBU astăzi arată lovituri asupra unui avion de avertizare timpurie A-50 la Ivanovo Severnîi și asupra mai multor bombardiere Tu-22M3 la Dyagilevo.
Este posibil ca dronele fie să nu fi detonat, fie impactul lor să nu fi provocat incendii, iar orice pagube provocate ar putea fi nedetectabile din cauza rezoluției reduse a imaginilor din satelit.
Dnipro OSINT ⟨ Harbuz ⟩ estimează că, pe baza datelor din satelit, 15 aeronave au fost fie distruse, fie avariate grav. Acestea includ 13 aeronave strategice, un avion de transport An-12 și un avion de avertizare timpurie și control aerian A-50.
Proiectul OSINT ucrainean CyberBoroshno (lit. „CyberFlour”) a numărat 22 de aeronave confirmate ca fiind avariate pe baza analizei înregistrărilor video și a remarcat că daunele aduse unui alt avion-cisternă Il-78M de realimentare în aer nu au putut fi confirmate cu certitudine.
Avion-cisternă Il-78M | Foto – Profimedia Images
Operațiunea „Pânza de păianjen” a fost supravegheată direct de președintele Volodimir Zelenski și coordonată de Vasil Malyuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).
Zelenski a spus, după atac, că au fost folosite 117 drone și că operațiunea s-a dovedit a avea cea mai lungă rază de acțiune de până acum.
„Ucraina a efectuat un atac ingenios, bine planificat și executat cu precizie asupra flotei de bombardiere rusești. Aceleași bombardiere strategice rusești au lovit ținte ucrainene – civile și militare, fără a se preocupa de victimele civile – timp de aproape trei ani, atât de mult încât l-au determinat pe președintele Trump să spună pe bună dreptate: «Vladimir, OPREȘTE-TE!». Din păcate, Trump a ezitat să exercite o presiune maximă asupra agresorului din acest război, Rusia, și în schimb a presat doar victima, Ucraina. Drept urmare, Putin nu a luat nicio măsură pentru a pune capăt agresiunii”, a declarat Mark Montgomery, cercetător senior și director al Centrului pentru Cibernetică și Tehnologie al FDD. (informații detaliate AICI)
La rândul său, John Hardie, director adjunct al programului Rusia la Foundation for Defense of Democracy (FDD), a spus că Operațiunea ”Pânza de păianjen” a fost una „impresionantă”.
„Aceasta a fost o operațiune profund impresionantă, care va reduce capacitatea de atac la distanță a Rusiei – cât de mult va deveni mai clar în zilele următoare – și va obliga Moscova să își mute resursele pentru a proteja mai bine bazele aeriene departe de granița cu Ucraina. Operațiunea demonstrează capacitatea Ucrainei de a provoca Rusiei costuri tot mai mari, dacă își continuă agresiunea. Administrația Trump și aliații occidentali ai Americii ar trebui să combine aceste eforturi ucrainene cu o presiune economică mai mare asupra Rusiei, pe lângă un sprijin susținut pentru armata ucraineană, pentru a o ajuta să epuizeze potențialul ofensiv al Rusiei”, a declarat John Hardie.
Citește și: