Orban, despre măștile pentru persoane vulnerabile: „Am înțeles că s-a făcut o primă livrare”. Avertismentul premierului

Orban, despre măștile pentru persoane vulnerabile: „Am înțeles că s-a făcut o primă livrare”. Avertismentul premierului
Mega-licitația pentru 115 milioane de măști medicale
Publicat: 24/08/2020, 15:54
Actualizat: 24/08/2020, 17:42

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că a fost informat că s-a livrat, în weekend, o primă cantitate de măști, din cadrul contractului semnat ca urmare a licitației Ministerului Sănătății. Premierul transmisese, duminică, în cadrul unei conferințe de la Gorj, că firma câștigătoare are termen până luni să furnizeze materialele sanitare, altfel se va rezilia contractul.

„S-a intrat în perioada de livrare, am înțeles că s-a făcut o primă livrare. Dacă nu se va finaliza în termenul stabilit de contract, se va rezilia contractul”, a spus Ludovic Orban, luni, în cadrul unei declarații de presă după discuții cu colegii din PNL.

„Dacă nu va avea capaciatea, urmează firma următoare”

Întrebat ce cantitate s-a livrat în această primă tranșă, premierul i-a îndrumat pe jurnaliști să se adreseze Ministerului Sănătății.

„Informarea pe care mi-a făcut-o domnul ministru Tătaru este că s-a livrat o primă cantitate în cursul acestui weekend și că firma a promis că va face livrarea cantităților conformitate cu contractul, în termenul stabilit de contract care e de șapte zile. Dacă nu va avea capaciatea, urmează firma următoare”, a spus Orban.

„În acest weekend, Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică, a deschis noi centre pentru primirea măştilor medicale. Naguma va continua să distribuie măştile pe parcursul săptămânii, 10 milioane fiind livrate chiar astăzi. Măştile achiziţionate vor fi distribuite gratuit de către minister unui număr de 2,3 milioane de români din categorii sociale defavorizate”, a transmis firma câștigătoare a licitației, Naguma Medical Supply SRL, într-un comunicat remis luni Agerpres.

„Săptămâna următoare urmează ca Ministerul Sănătății să ia o decizie, care e foarte clară: rezilierea contractului, în cazul în care luni nu vin cu măștile cei care au câștigat licitația, și trecerea la firma de pe locul doi pentru a livra măștile care sunt prevăzute în contract”, declara, duminică, Ludovic Orban.

Șeful Executivului Ludovic spunea ieri că licitația derulată de Ministerul Sănătății pentru achiziția a 115 milioane de măști de protecție destinată persoanelor din categoriile vulnerabile „arată vulnerabilitățile în materie de derulare a achizițiilor publice”: „Licitația s-a derulat, a fost selectat câștigătorul, la cel mai mic preț. Câștigătorul s-a angajat să livreze în termen de 7 zile, care a fost prevăzut în lictație. După ce a fost declarat câștigătorul, a fost contestată licitația, atât la CNCS, cât și în instanță. Au depus contestații trei firme. Sigur, că au fost respinse contestațiile. După ce s-a semnat contractul-cadru cu toți participanții la licitație s-a trecut la semnarea contractului subsecvent cu câștigătorul licitației. Câștigătorul licitației avea obligația ca în termen de 5 zile să depună scrisoarea de garanție, urmând să înceapă cele șapte zile de derulare a contractului. Suntem în situația în care câștigătorul licitației nu a depus în termenul legal de 5 zile, crezând că beneficiază de clauza de remediere, care este inclusă în contractul respectiv”.

Despre mega-licitația pentru cele 115 milioane de măști organizată de Ministerul Sănătății GÂNDUL.RO a dezvăluit ÎN PREMIERĂ faptul că firma declarată câștigătoare întârzie să-și asume angajamentele contractuale. Reporterii GÂNDUL.RO au arătat că beneficiara contractului – NAGUMA MEDICAL SUPPLY – nu a depus garanția de execuție nici în ultima zi pe care o avea la dispoziție, după trecerea a 20 de zile de la semnarea contractului. Primul lot de măști ar fi trebuit să ajungă la DSP-uri încă de marți, 18 august.

„Chiar nu se pot lua măști pentru toți copiii”

În același context, premierul a fost întrebat despre măștile disponibile pentru copii, la reluarea cursurilor, iar Orban a declarat că prioritate ar trebui să aibă copiii din familiile vulnerabile, așa cum a fost și alocarea din fondul de rezervă de măști pentru persoanele vulnerabile.

„Evident că trebuie să existe niște măști suplimentare, dacă, din întâmplare, un copil vine fără mască, cât stă la școală. Dar, acum, chiar nu se pot lua măști pentru toți copiii”, a spus Orban.

„Nu putem să impunem o astfel de regulă, ceea ce se întâmplă într-o familie depinde de familia respectivă. Am mai auzit prostia asta, s-a și făcut o campanie de către PSD că Guvernul vrea să introducă obligația purtării măștilor în famili. Asta este o prostie”, a spus Orban, referitor la declarațiile lui Alexandru Rafila.

Profesorul Rafila a spus că e nevoie de o regândire a interacțiunilor familiale. Acesta propune ca în momentul în care elevul vrea să stea împreună cu bunicul, amândoi să poarte mască de protecție.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția