Orban, în ziua unui nou record negativ al pandemiei de COVID-19: „Cu cât crește numărul de persoane infectate zilnic, cu atât riscul de apariție a unor noi restricții crește”

Redactor:
Madalina Prundea
Orban, în ziua unui nou record negativ al pandemiei de COVID-19: „Cu cât crește numărul de persoane infectate zilnic, cu atât riscul de apariție a unor noi restricții crește”
Guvernul urmează să aprobe prelungirea stării de alertă cu 30 de zile

Premierul Ludovic Orban a precizat, vineri, în ziua în care s-a înregistrat un nou record al numărului de cazuri noi de infecție cu COVID-19, că menținerea unei relaxări a restricțiilor depinde de modul în care toți actorii – instituții, operatori economici, populația generală – respectă normele de protecție sanitară.

Ludovic Orban a făcut un nou apel pentru respectarea măsurilor de protecție, dar și un avertisment, în contextul în care vineri s-a înregistrat un nou record negativ al numărului de cazuri noi de infecție cu COVID-19, de la debutul pandemiei: 2.343 de cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore. Până vineri, 2 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 132.001 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

„Nu ignorați pericolul!”

„În ceea ce privește creșterea numărului de cazuri, noi am urmărit gradual luarea unor măsuri, pe baza unor evaluări epidemiologice, de reluare a activităților, pentru că obiectivul nostru a fost ca economia să funcționeze, ca toate activitățile să se desfășoare în condiții cât mai aproape de normalitate În paralel cu aceste măsuri am derulat o campanie de informare publică, o campanie prin care am cerut românilor să respecte măsurile de protecție sanitară”, a spus șeful Executivului.

„Putem opri creșterea numărului de cazuri prin creșterea numărului persoanelor care respectă regulile de protecție a sănătății. Evident că doar noi, autoritățile guvernamentale, nu putem să determinăm singuri acest lucru, avem nevoie de colaborarea tuturor instituțiilor, tuturor partenerilor, agenților economici care au obligația prin reglementări să respecte regulile de protejare a sănătății, în teatre, malluri, restaurante”, a declarat Orban.

„Ce putem face noi, și am anunțat încă de ieri, este o intensificare a activității instituțiilor cu atribuții de control. Începând de săptămâna viitoare voi primi un raport zilnic din controalele efectuate de toate instituțiile cu atribuții de control, de la controlul care e efectuat pe transportul public, până la controlul care este efectuat de ITM-uri privind respectarea de către companii a normelor de protecție sanitară care sunt impuse prin reglementări”, a precizat pemierul.

„Apelul meu este în continuare același: nu ignorați pericolul! Cu cât numărul celor care nu respectă regulile este mai mare, cu atât riscul de transmitere a virusului este mai mare. Cu cât crește numărul de persoane infectate zilnic, cu atât riscul de apariție a unor noi restricții crește”, a subliniat șeful Executivului.

„În funcție de această evoluție economică pozitivă depinde în mare măsură calitatea vieții”

„Noi nu ne dorim să impunem noi restricții, obiectivul nostru a fost acela de a asigura funcționarea în condiții cât mai aproape de condițiile normale, în special a activităților economice, iar acest lucrur se vede în modul în care funcționează economia, pentru că la urma urmei, economia trebuie să funcționeze, oamenii trebuie să muncească, companiile trebuie să își desfășoare activitățile, pentru că în funcție de această evoluție economică pozitivă depinde în mare măsură calitatea vieții. Menținerea acestei normalități depinde în cel mai înalt grad de măsura în care oamenii se conformează măsurilor de protecție sanitară”, a subliniat premierul.

Premierul a făcut declarații după ce a mers în vizită de lucru la Ministerul Educației, împreună cu vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„În ceea ce privește numărul de îmbolnăviri, copiii la școală sunt mult mai în siguranță decât atunci când nu sunt controlați. Din acest motiv este foarte important nu numai ceea ce se întâmplă la școală, ci și cum ajunge la școală, ci și ce face după ce pleacă de la școală”, a spus premierul. „Pentru că dacă ei nu sunt luațide părinți sau li se permite o foarte mare libertate în timpul liber, există posibilitatea să nu se îmbolnăvească la școală, ci să se îmbolnăvească în exteriorul școlii, după ce pleacă de la școală. Sunt adolescenți care se duc pe terase, sunt adolescenți care se duc în parc, care se duc și practică activități sportive sau au activități la care nu mai respectă regulile. Or eu vă spun, riscul nu e cel legat de școli, la școală copilul este mai în siguranță decât atunci când nu e supravegheat”, a spus Orban.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat,tot vineri, că în acest moment nu se impune revenirea la starea de urgență. „Starea de urgență în acest moment nu se impune, se impune respectarea acestor reguli pentru a limita această creștere progresivă, deocamdată, pe numărul de cazuri noi”, a declarat Tătaru.

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Luis Lazarus, internat în stare gravă cu COVID. Ştirea dimineţii, din spital! Ce s-a întâmplat...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Numărul telefoanelor ascultate în România, prăbușire DRAMTICĂ! S-a aflat și care este motivul ciudat
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Cetățenii europeni care sosesc în Marea Britanie, închiși și expulzați. MAE: 150 de români au...
Luis Lazarus, internat în stare gravă cu COVID. Ştirea dimineţii, din spital! Ce s-a întâmplat...
Suma INCREDIBILĂ cu care se vinde AVIONUL de suflet al lui Nicolae Ceaușescu. Și-l pot...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
A pus bicarbonat de sodiu în interiorul mașinii și a lăsat așa câteva minute. Ce...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide