Ororile din azilul de la Călugăreni, unde un bătrân a murit în condiții suspecte, după ce directorul a REFUZAT să cheme ambulanța

Publicat: 25/06/2024, 23:10
Actualizat: 25/06/2024, 23:24

Noi detalii au ieșit la iveală despre ororile din azilul de la Călugăreni, unde un bărbat, în vârstă de 60 de ani, a murit la sfârșitul anului trecut în condiții suspecte. Directorul centrului a oferit explicații halucinante, recunoscând, cu o lejeritate deconcertantă, că nu a chemat ambulanța, deoarece, susține acesta, „trebuia programare”. 

Azilul de la Călugăreni, destinat persoanelor cu dizabilități, a intra în atenția autorităților anul trecut, după moartea, în condiții suspecte, a lui Ion Merdariu. Bărbatul în vârstă de 60 de ani, mai suferise o infecție gravă în instituția respectivă și a fost salvat în ultima clipă, de sora lui, care în timpul unei vizite, a sunat la 112.

În timp ce decesul lui Ion Merdariu rămâne în continuare un mister pentru autorități, angajații susțin că sunt profund marcați de atmosfera apăsătoare din centru, unii dintre ei suferind de depresie. Personalul, care a îndrăznit să vorbească despre problemele din instituția în care lucrează, acuză directorul de nepăsare față de sănătatea emoțională și fizică a angajaților.

În cazul lui Ion Merdariu, bărbatul care a murit în condiții suspecte în noapte de șase decembrie 2023, exista deja un precedent în care viața i-a fost pusă în pericol la centrul din Călugăreni.
Cu trei luni înainte de a muri, sora acestuia l-a salvat de la o infecție cruntă, tratată incorect în instituția, unde era internat.

„Din discuțiile pe care le-am purtat cu îngrijitorii, personalul medical și alți rezidenți, inclusiv tutorele acestui domn, a reieșit că nu au primit niciun fel de întrebare. Nu au fost întrebați deloc cum s-a petrecut decesul, ce s-a întâmplat între momentul în care îngrijitoarea i-a cerut asistentului medical să intervină și ce fel de măsuri au luat până la momentul la care a venit ambulanța în centrul respectiv”, a declarat pentru DIGI 24 managerul de proiect CRJ.

Sora bărbatului mort îl acuză pe directorul centrului că l-ar fi operat pe fratele ei pe patul din azil și că a refuzat să cheme ambulanța.

„Nu am chemat, că trebuia programat și probabil trebuia să fac demersul. Nu vreau acest lucru. Acuma cu fiecare (n.r. – pacient) dacă trimit astăzi la spital că are o plagă suprainfectată la picior, îl trimit la spital.”, a fost declarația directorului centrului de la Călugăreni.

„M-a surprins total reacția domnului director de la centrul de la Călugăreni, cea mai importantă reacție negativă pe care o am vizavi de dânsul a fost că nu a solicitat salvarea pentru că trebuia programat. N-am auzit niciodată așa ceva, de la absolut nimeni, cu atât mai mult cu cât domnul director este și medic de profesie”. a declarat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Bărbatul a ajuns la spital doar pentru că sora lui a sunat la 112. Era atât de grav încât a avut nevoie de transplant de mușchi și de piele. Ulterior a fost transferat în centrul în Călugăreni, unde a fost tratat de un asistent adus tot de familie, pentru că nu mai aveau încredere în nimeni din centru.

La centrul din Călugăreni sunt controale ale mai multor instituții, iar președintele Agenției pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități spune că directorul ar trebui să nu mai fie în funcție. O decizie care poate fi luată numai de Consiliul Județean Mureș, deoarece azilul este în subordinea acestei instituții. Președintele Consiliului Județean spune că așteaptă rezultatul anchetelor.

Decesul lui Ioan Merdariu a fost raportat la Agenția pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități de către angajații centrului, dar cu date total greșite. În documente scrie că avea 81 de ani, nu 60. Poliția nu a făcut nimic timp de șase luni de la deces. Abia acum a fost sesizat Parchetul. Centrul Călugăreni a fost controlat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială și în urmă cu șapte luni, după ce consiliul de monitorizare a găsit un beneficiar ținut legat mai bine de un an și jumătate, iar sancțiunea a fost un simplu avertisment.

CITEȘTE ȘI:

Psihiatrul Gabriel Diaconu dezvăluie adevăratele probleme ale persoanelor vârstnice vulnerabile. „Ajungem să-i vedem ca pe un balast”

16 bătrâni, ținuți în condiții improprii într-un AZIL ilegal din Leordeni/„Clădirea are 4 camere”

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text