Pacientă de la “Matei Balș”, mărturii cutremurătoare: “Am auzit țipete și am sărit din pat!” / “După prima explozie am fugit pe lângă gard!”

Pacientă de la “Matei Balș”, mărturii cutremurătoare: “Am auzit țipete și am sărit din pat!” / “După prima explozie am fugit pe lângă gard!”
Pacientă de la “Matei Balș”, mărturii cutremurătoare: “Am auzit țipete și am sărit din pat!” / “După prima explozie am fugit pe lângă gard!”
Publicat: 01/02/2021, 15:44

O pacientă de la Institutul “Matei Balș” din Capitală a povestit clipele prin care a trecut săptămâna trecută, când în unitate a izbucnit un incendiu teribil. La momentul respectiv, femeia dormea, însă a avut prezență de spirit și a reușit să fugă într-un timp record pe poarta spitalului.

Un incendiu a izbucnit, vineri, 29 ianuarie, la un salon de la parterul Spitalului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, din Capitală. Din păcate, opt persoane și-au pierdut viața până în prezent. Încă șocată că a fost la un pas să moară arsă, o pacientă a vorbit despre momentele îngrozitoare prin care a trecut.

Ştiu că dormeam, am auzit nişte ţipete, a venit o doamnă asistentă şi a zis ‘Sculaţi-vă acum, că e incendiu, trebuie să ieşim cât putem de repede!’. Eu am avut prezenţă de spirit, m-am mişcat repede, nu eram pe oxigen, am sărit din pat, am luat geanta şi am ieşit. Era fum deja, le-am văzut pe asistente cum alergau prin saloane şi scoteau pacienţii care erau mai greu deplasabili, îi sprijineau, iar ceilalţi ieşeau singuri.

Eu am ieşit până să vină pompierii. Asistentele, medicii, infirmierele începuseră să scoată pacienţii din salon rând pe rând, s-au mişcat extraordinar de repede. Nu am cuvinte, se vedea că sunt instruiţi, apoi ne-au luat repede în camera de gardă, ne-au împărţit pe gravitate, au trimis psiholog să ne consulte, să vadă în ce stare suntem. Sunt jos pălăria”, a declarat pacienta, potrivit Antena 3.

“Ieşea un fum negru foarte gros de la parter și…”

În continuare, pacienta are numai cuvinte de laudă la adresa salvatorilor, precizând că numărul victimelor ar fi fost mult mai mare dacă nu ar fi intervenit oameni pregătiți din toate punctele de vedere. Aceasta era internată la etajul al doilea de la “Matei Balș”.

Sunt convinsă că dacă nu s-ar fi mişcat aşa repede şi nu ar fi fost aşa bine pregătiţi, numărul de victime era mult mai mare, pentru că era fum mare, eu eram la etajul II şi deja era fum, se vedea. Au salvat maxim cât au putut salva, nu erau oameni intoxicaţi cu fum, deci jos pălăria”, a spus pacienta.

Până să fugă din salon, femeia a apucat să-și pună un hanorac din bumbac la gură, pentru a nu inhala și mai mult fum. Eplozia a găsit-o în curtea unității medicale.

Eu când am ieşit, ieşea un fum negru foarte gros de la parter şi am auzit prima explozie puternică, s-au spart câteva geamuri şi a mai fost una mai micuţă. Mă aşteptam să bubuie mult mai tare, având în vedere că erau mulţi oameni pe oxigen.

Vedeam fumul care ieşea pe unul din geamuri, foarte puternic. După prima explozie, am fugit pe lângă gard ca să venim spre curte. Au fost evacuaţi toţi, în afară de salonul unde s-a întâmplat.

Mi-a fost teamă când am ieşit din salon, că nu ştiam ce se întâmplă, m-am legat cu un hanorac de bumbac peste gură, să nu inhalez fum şi am fugit cât am putut de repede, ca să ies. M-am gândit că dacă e fumul prea mare să mă întorc să-l ud, dar nu a fost cazul”, îşi aminteşte femeia.

Pacientă de la “Matei Balș”: “Nu trebuie să căutăm țapi ispășitori!”

Aflată în prezent sub supravegherea doctorilor de la “Matei Balș”, femeia nu a dorit să-și divulge identitatea. Susține că în spital nu este deloc frig și că de când este internată nu a văzut nicio aerotermă.

Era mai rece, dar suportabil, nu-mi aduc aminte să-mi fi fost frig, mulţi transpiram. Eu transpiram în fiecare noapte. Eu eram lângă geam, caloriferul nu era fierbinte, dar era călduţ. Nu am văzut aeroterme, nu aveam în cameră, nu am solicitat. Salonul de vizavi nu avea, că l-am văzut, dar nu era atât de frig încât să necesite. Poate că unii pacienţi aveau frisoane şi percepeau frigul mai tare, dar nu mi s-a părut că era frig încât să nu se poată sta”, a mai spus pacienta.

În final, femeia precizeză că nu trebuie să scoatem pe cineva vinovat de incendiul teribil care a avut loc în spital, fiind de părere că peste tot se pot întâmpla accidente.

Nu cred că trebuie să căutăm ţapi ispăşitori, sunt nişte condiţii speciale şi trebuie să respectăm, sunt convinsă că personalul sanitar a depus toate eforturile şi ar trebui să le li se mulţumească pentru tot ce au făcut şi că au salvat oameni, iar în mediile acestea cu oxigen mult se pot întâmpla şi accidente. Evident că e foarte trist ce s-a întâmplat, dar a fost un accident. Putea fi mult mai rău, au scăpat atâţia oameni, s-au purtat ireproşabil aici”, a mai adăugat femeia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?