Pacienții AȘTEAPTĂ cu orele, la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Medicii dau vina pe numărul mic de colegi de la Unitatea de Primiri Urgențe

Pacienții AȘTEAPTĂ cu orele, la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Medicii dau vina pe numărul mic de colegi de la Unitatea de Primiri Urgențe
Spitalul Județean de Urgență Pitești
Publicat: 12/08/2023, 21:50
Actualizat: 12/08/2023, 21:57

O comisie de control a făcut mai multe verificări la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Pitești, după ce mai mulți pacienții s-au plâns că așteaptă cu orele pe holuri, pentru a fi consultați.

Astfel, prefectul județului Argeș, Radu Perianu a dispus – în data de 10 august 2023 – formarea unei comisii mixte, din care fac parte șase instituții, pentru verificarea unităților medicale din județ, primul pe listă fiind chiar Spitalul Județean de Urgență (SJU) Pitești.

Primele concluzii au confirmat o parte dintre sesizările pacienților către Instituția Prefectului Argeș, dar medicii se apără atrăgând atenția asupra numărului mic de medici de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), potrivit Adevărul.

În urma controlului, care va continua și în zilele următoare, s-a constatat că nu este respectat timpul maxim de preluare a unui pacient în zona de tratament, nici prioritizarea la laboratorul de imagistică, fiind depistate probleme și pe linia securității la incendiu.

„Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Argeș au stabilit că este încălcat Protocolul național de triaj al pacienților la Urgență. Cu alte cuvinte, au confirmat faptul că sunt oameni care așteaptă prea mult. Nu se respectă urgențele, în special la laboratorul de imagistică unde s-a constatat că intrau alte cazuri înaintea celor din UPU. Vorbim despre analize importante pentru că în acest laborator se fac examinări CT și radiologice”, a precizat Radu Perianu, prefectul județului Argeș.

Comisia a dat o amendă de 3.000 de lei pentru că nu este respectat timpul maxim de preluare a pacientului.

„A fost aplicată o sancțiune pentru că nu este respectat timpul maxim de preluare în zona de tratament, în valoare de 3.000 de lei și s-a impus să se remedieze această situație. Nu pentru o perioadă, ci permanent. Este absolut normal ca o persoană cu o situație medicală gravă să fie examinată înaintea unui alt pacient cu probleme mai mici. Oamenii nu trebuie să mai fie lăsați cu orele la ușa Urgențelor. Nimeni nu vine la spital de drag, ci fiecare are o problemă. Acesta trebuie să fie singurul criteriu: care pacient are nevoie de îngrijire mai repede!”, a mai afirmat prefectul Radu Perianu.

Totodată, ușile mai multor secții aveau dispozitivele electrice blocate și nu putea fi asigurată evacuarea.

De asemenea, echipamentele și materialele medicale erau depozitate pe holuri, iar acest lucru îngreuna deplasarea pacienților în caz de urgență. Mai mult, nereguli au fost semnalate și la blocul alimentar.

„Neconformități au depistat și inspectorii DSVSA (Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor-n.r.) care au controlat blocul alimentar, respectiv, plafonul avea urme de condens și s-a cerut igienizare, spațiul pentru spălarea fructelor și legumelor era deteriorat. S-a cerut remedierea imediată!”, a mai spus prefectul.

Cum se apără medicii de la UPU Pitești

Un medic de la Unitatea Primiri Urgențe (UPU) a SJU Pitești atrage atenția asupra numărului mic de medici care își desfășoară activitatea în acest compartiment.

„Pentru cei care sunt nemulțumiți de timpul de așteptare în triaj și pentru cei care se fac că nu știu câți medici sunt acum în UPU față de normarea reală raportată la numărul de prezentări pe 24 de ore. În prezent, lucrează 2, 3 medici pe tură față de 5, 6 câți ar trebui (la 20.000 de prezentări pe an pot lucra doi medici pe tură, dar la noi sunt peste 60.000 de prezentări pe an). Nu este o scuză, e un adevăr dureros”, a precizat pe Facebook dr. Alina Martău, medic primar la UPU – SMURD în cadrul SJU Pitești.

Medicul argeșean solicită găsirea unor soluții care să mulțumească atât pacienții, cât și personalul medical.

„Cred că a sosit momentul să fim raționali și să ne gândim cum rezistă personalul medical în aceste condiții, să terminăm cu blamarea și jignirea celor care muncesc contracronometru și să înțelegem că hărțuirea continuă prin diferite mijloace produce mari dezechilibre în relația medic-pacient. Sănătatea este esențială pentru existența noastră”, mai menționează dr. Alina Martău.

FOTO – Facebook

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar