Pandemia de Covid-19. Peste 70% dintre români vor petrece sărbătorile acasă (Sondaj)

Pandemia de Covid-19. Peste 70% dintre români vor petrece sărbătorile acasă (Sondaj)
Publicat: 15/12/2020, 12:19
Actualizat: 15/12/2020, 12:22

Potrivit unui sondaj online realizat la nivel naţional, la comanda Provident, peste 80% dintre români spun că îşi vor petrece Crăciunul acasă, din cauza pandemiei. Doar 14% vor merge la părinţi sau bunici şi aproximativ 2% vor pleca în vacanţe în ţară sau în străinătate, potrivit unui sondaj online realizat la nivel naţional, la comanda Provident.

Potrivit sondajului, Ivox, la comanda Provident, mai bine de 80% dintre români spun că îşi vor petrece Crăciunul acasă din cauza pandemiei, iar o treime dintre ei au declarat că reduc bugetul de vacanţe şi cadouri, iar decizia de a face economii trece pe primul loc pe lista motivelor de cumpătare. 10% dintre români vor cheltui mai puţin de Crăciun din cauza faptului că au rămas fără un loc de muncă

Anul acesta, românii aleg să fie mai cumpătați

„Pandemia a schimbat şi obiceiurile de consum ale românilor. Mai bine de jumătate dintre respondenţi spun că aleg să îşi menţină neschimbat nivelul cheltuielilor, în timp ce 38% taie din bugetul de sărbători. Principalul motiv pentru care românii se orientează către cheltuieli mai mici de sărbători este decizia de a face economii, pentru o treime dintre ei, dar şi costurile mai mici ale cadourilor (30%) sau circumstanţele personale sau familiale schimbate (27%) contează în decizia de a cheltui mai puţin. Mai mult, dacă anul trecut puţini erau cei care alegeau să cheltuiască mai puţin de Crăciun (12%, conform studiului IPSOS realizat la comanda Provident, în 2019), anul acesta românii au ales să fie mai cumpătaţi şi procentul celor care au declarat că vor cheltui mai puţin bani decât pentru Crăciunul din 2019 s-a triplat”, spun cei de la Provident.

Ca buget de cheltuieli pentru Sărbători, doi din zece români au pregătit între 200 şi 400 de lei, în proporţie egală cu cei care au bugetat 400-600 de lei.

Peste 12% vor fi mai generoşi, cu sume cuprinse între 801 şi 1.000 de lei, dar aproape 12% se vor menţine sub 200 de lei.

Aproape 5% dintre cei care nu au venituri lunare îşi bugetează peste 1.500 de lei pentru cheltuielile de Crăciun, faţă de doar 1,6% dintre cei care au venituri de până în 2.000 de lei. Cu toate acestea, cei mai generoşi rămân cei din categoria veniturilor lunare de peste 4.000 de lei, cu 21% gata să consume mai mult de 1.500 de lei pentru cadouri.

5% dintre români ar fi dispuşi să facă împrumut pentru cheltuielile de sărbători

Pentru a-şi completa bugetul necesar sărbătorilor, 5% dintre români ar fi dispuşi să contracteze un credit, iar 40% ar opta pentru sume mai mari de 1.500 de lei. 14% s-ar împrumuta cu 1.001-1.500 de lei, iar 13% ar avea nevoie de 401-600 de lei.

Aproape jumătate dintre respondenţi spun că pandemia a avut un impact mare asupra planurilor de sărbători pentru că, iniţial, îşi programaseră vacanţe în ţară (23%) sau în străinătate (14%), ori să-şi petreacă sărbătorile alături de prieteni, acasă (12,6%).

Dacă de Crăciun 80% dintre români stau acasă, Revelionul îi mai pune pe oameni în mişcare şi generează mai multă socializare. Majoritari sunt tot cei aproape şapte din 10 români care vor sta acasă, dar 9% vor merge la familie, 7% vor invita familia acasă, aproape 7% vor merge la prieteni şi 4% îşi vor chema prietenii acasă.

Între timp, dacă statul acasă primează pe 25 şi 31 decembrie, românii se vor întâlni şi înghesui în mall, la cumpărături. Peste 56% dintre aceştia se vor aproviziona şi vor lua cadouri din centrele comerciale şi mall-uri, 22% vor prefera confortul casei şi vor comanda online, cu livrare, 14% vor apela la magazinele de cartier, iar 7% vor face provizii direct de la micii producători.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 noiembrie – 2 decembrie pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.555 de persoane, prin metoda CAWI, pe populaţia cu vârsta de peste 18 ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa...
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului