„Paracetamolul turcesc” și hapurile fără rețetă, la mare căutare printre turiștii români. Ce propun medicii pentru o vacanță liniștită în Turcia

Paracetamolul turcesc și hapurile fără rețetă, la mare căutare printre turiștii români. Ce propun medicii pentru o vacanță liniștită în Turcia
Publicat: 12/08/2023, 16:58
Actualizat: 12/08/2023, 17:01

Turiștii români care își fac concediile în Turcia, pe lângă cumpărăturile tradiționale din bazar, profită, mai nou, să își facă stocuri de medicamente pentru acasă. Medicamentele din farmaciile turcești sunt mai eficiente, mai ieftine, cred românii, și se eliberează fără rețetă. Nu este chiar așa, sunt anumite hapuri cu o concentrație mai mare, efectul de reacție este mai agresiv și induce, fals, senzația că ar fi mai eficiente. Este recomandat, ca în cazul unei afecțiuni minore, o răceală, o indigestie, o criză de sciatică etc să apelați telefonic medicul de familie din țară și îi trimiteți rețeta pe whatsapp înainte de a înfuleca un pumn de pastile.

Pe forumurile pe care românii își povestesc experiențele trăite în timpul sejurului în Turcia, oferă sau cer informații și chiar se ajută în situații diverse, a fost abordat și subiectul posibilității de a achiziționa medicamente, informează Adevărul. „Am înțeles că sunt mult mai bune decât ale noastre”,  spune un membru al grupului Forum Turcia, iar mesajul a primit sute de răspunsuri.

Droguri fără rețetă

Românii care au fost nevoiți să cumpere medicamente în timpul sejurului spun că acestea „și-au făcut efectul în cinci minute”, „copiii au acceptat siropelul din prima”, „sunt mult mai ieftine” și chiar „am cumpărat din mai multe locuri și nu mi-a cerut nicăieri rețetă”. Este vorba atât de medicamente folosite pentru a remite anumite simptome, care și în România pot fi cumpărate din farmacii fără prescripție medicală, cât și de medicamente care în țară nu se eliberează fără rețetă.

„În primul rând, vă recomand Parol. Este paracetamol, dar este mult mai eficient decât cel din România, în special siropul pentru copii. Brofenul și Nurofenul Flu sunt net superioare ca efect, durată și rapiditate în acționare. Depinde mult de ce ați avea nevoie și pentru cine (adult sau copil). Am găsit Ventolin și Flixotide, de exemplu”, a dezvăluit unul dintre membrii grupului de pe Facebook.

După acest răspuns s-au adăugat alte și alte medicamente la lista celor care pot fi procurate fără probleme, din orice farmacie, și la prețuri mai mici decât în România, spun turiștii.

Mai mult, o parte dintre medicamente, precum Flixotide, de exemplu, sau o anumită formulă de Eutyrox, în România sunt foarte greu sau imposibil de găsit, în timp ce în Turcia sunt accesibile în farmacii și pot fi cumpărate, spun turiștii care le-au achiziționat fără rețetă.

Hapuri ieftine și “tari”

Medicul de familie Mihai Ungureanu a precizat, pentru „Adevărul”, că explicația pentru „sunt mai bune” și „își fac efectul în cinci minute”ar putea fi concentrația diferită a substanței active. Anumite medicamente care astăzi se găsesc și în România au de multă vreme, în diverse țări, formule cu o concentrație mare. Este cazul medicamentelor pe bază de ibuprofen, de exemplu, cu concentrații de 600 mg, în condițiile în care o pastilă „normală” (concentrația uzuală) are 200 mg.

„Totuși, este o concentrație mare, nu poți să iei oricum. În mod normal este de 200. Iei trei pastile o dată (n. red. – atunci când folosești un comprimat cu concentrația 600)”, spune medicul, care confirmă că are pacienți care i-au spus că au achiziționat astfel de medicamente în timpul sejurului, la prețuri sub cele din România.

Cereți sfatul medicului din țară

În cazul în care medicamentele sunt cumpărate pentru a fi administrate în timpului sejurului, atunci când apar probleme medicale, medicul ne recomandă să ținem legătura cu medicul din țară și să-i cerem sfatul înainte de a le administra, tocmai pentru că ar putea fi vorba de concentrații diferite, adaptate specificului zonei.

„Să ne uităm la concentrație și, ce e foarte important într-un moment din ăsta de episod acut, să păstrăm legătura cu medicul din țară și să ne indice ce să luăm. Marea majoritate, când pleacă din țară, își fac un mic băgăjel, mai ales când vine vorba de copii. Asta le-am recomandat tuturor: nu plecați fără, pentru că nu se știe acolo ce găsiți și dacă găsiți”, a mai spus medicul.

„Fără experimente”, recomandă medici

Dincolo de faptul că ar trebui să avem cu noi, atunci când plecăm în concediu, o așa-numită „trusă de urgență”care va conține medicamente potrivit sensibilităților membrilor familiei, la fel de important, cu atât mai mult atunci când mergem într-o țară cu un alt climat și alte obiceiuri, culinare în special, este să nu le schimbăm prea mult pe ale noastre.

Noi suntem în România, noi avem o anumită climă, o anumită constituție, în momentul în care te duci în altă țară ei au altceva, e alt climat, e cu totul altceva. Cum se întâmplă cu majoritatea copiilor care vin din Spania, când au venit în România ei în scurt timp răcesc, pentru că este aerul mai uscat, sunt diferențe de temperatură mult mai mari, e poluarea”, explică medicul.

Din acest motiv, indicat este să fim pregătiți cu medicamente al căror efect îl cunoaștem. „Cele care știi că-ți fac ție bine, le poți gestiona și știi la ce efecte să te aștepți din partea lor. Nu te apuci să faci experimente”, atrage atenția medicul.

Cum vă puteți rata vacanța la all-inclusive

Tulburările digestive sunt printre cele mai întâlnite în concediu. O parte le-am putea preveni dacă vom opta pentru apa îmbuteliată, ne sfătuiește medicul. La fel vom proceda cu mâncarea. Oricât de mare ar fi tentația, cu atât mai mult în timpul sejururilor în regim all inclusive, când sunt puse la dispoziție multe feluri de mâncare și în cantități mari, ideal ar fi să le încercăm în timp, nu deodată.

„Recomand să-ți păstrezi obiceiurile din țară. La All inclusive e tentația mare și pleci cu farfuria plină. Mâncarea este mult mai sărată și ai tendința să bei după foarte multe lichide și e imposibil să nu apară tulburări”, mai spune medicul.

Citiți  și: Concediu de COȘMAR pentru o româncă într-un hotel de 4 stele din Turcia. Ce i s-a întâmplat în fiecare noapte, după ora 0:00

Ce „țeapă” au luat doi bucureșteni cazați într-un hotel de 5* din Turcia, cu pachet ultra all-inclusive! Cum arată camera și cum au fost păcăliți cu mâncarea

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Regele Charles a vizitat un centru de tratare a cancerului din Londra