VIDEO | Parada Victoriei de la Moscova (DOCUMENTAR)

Publicat: 09/05/2022, 21:30

Parada Victoriei ținută la Moscova a fost o paradă militară ținută în cinstea înfrângerii Germaniei în Al Doilea Război Mondial, numit de ruși Marele Război Patriotic. Prima paradă a avut loc la Moscova, capitala Uniunii Sovietice, în Piața Roșie, într-o zi ploioasă, la 24 iunie 1945, la mai bine de o lună de la semnarea, de către germani, a actului capitulării în fața comandanților sovietici – 9 mai.

Mareșalii Gheorghi Jukov, cel care a acceptat în mod oficial capitularea Germaniei din partea URSS, și Constantin Rokossovski au condus parada militară călare pe doi armăsari, unul alb și unul negru. Momentul este imortalizat printr-o statuie ecvestră din fața „Muzeului de Istorie” din Piața Manejului din Moscova.

Liderul Uniunii Sovietice la acea vreme, Iosif Vissarionovici Stalin, a asistat la paradă de la tribuna Mausoleului lui Lenin. Principalele momente ale paradei au fost defilările vehiculelor de luptă ale Armatei Roșii și zborul demonstrativ al avioanelor militare.

Unul dintre cele mai cunoscute momente ale paradei a fost defilarea unei subunități ai cărei soldați purtau drapelele de luptă ale diferitelor unități germane înfrânte, pe care apoi le-au aruncat pe caldarâm în față Mausoleului lui Lenin. Unul dintre aceste drapele a fost acela al unității Leibstandarte SS Adolf Hitler, cea care se ocupa de paza lui Hitler.

Astfel, 9 Mai a devenit sărbătoare oficială în URSS, în 1946, iar statele comuniste, inclusiv România, i-au urmat exemplul. Chiar și așa, occidentalii au fost ezitanți. Tinând seama de capitularea Japoniei, Washingtonul şi Londra sărbătoresc victoria în august, respectiv în septembrie.

Iar în Franța numai insistențele veteranilor de război au ținut capitularea Berlinului pe lista sărbătorilor naţionale. De fapt, într-o Europă liberă, întărită economic de planul Marshall american, celebrarea înfrângerii Germaniei şi-a pierdut repede semnificația.

URSS a pierdut zeci de milioane de soldați și civili în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, mulți dintre aceștia în republicile sovietice de atunci, Ucraina și Belarus.

Pe parcursul întregului său regim, liderul sovietic Iosif Vissarionovici Stalin a ucis mai mulți oameni, atât în propria sa țară, cât și în teritoriile ocupate, decât Adolf Hitler.

În zilele noastre a devenit o crimă în Rusia să-ți amintești această istorie sau să compari atrocitățile comise de Uniunea Sovietică cu cele ale Germaniei, remarcă pentru CNN James Nixey, director pentru programul Rusia-Eurasia, al Chatam House.

Rusia sărbătoreşte, de obicei, Ziua Victoriei cu mare fast, cu o uriaşă paradă militară prin centrul Moscovei şi un discurs al preşedintelui Vladimir Putin, salutând rolul principal al ţării în înfrângerea Germaniei. Dar celebrările din acest an sunt plasate pe fundalul campaniei militare a Moscovei în Ucraina.

Parada militară din Piața Roșie a fost redusă cu 35%, anul acesta. După ce o parte din tehnica militară a Moscovei a fost distrusă în Ucraina, Kremlinul a reușit cu greu să facă rost de vehicule militare pentru defilare.

Vladimir Putin este naționalist extremist. De aceea ambițiile sale teritoriale și politice nu se opresc la granița Rusiei. Țările care formau Uniunea Sovietică, altele decât Rusia, nu sunt considerate suverane de către Rusia, de fapt de majoritatea rușilor și mai ales de Putin.

Analiștii spun că Putin a cerut victoria „operațiunii” din Ucraina până la Ziua Victoriei, ceea ce însemna că generalii care o conduc ar fi trebuit să-i livreze cu orice preț o victorie, mai ales după înfrângerile umilitoare din primele două luni ale acestui război.

Încercarea de a prelua Kievul a fost respinsă, crucișătorul emblematic al flotei ruse a fost scufundat de o țară care nu are flotă. Armata rusă a pierdut 15.000 de soldați, mai mult decât în toate campaniile post-sovietice din Cecenia, Georgia, Siria și Crimeea 2014 la un loc.

Planul B al Rusiei este să dubleze forțele terestre și eforturile la sol, pentru a se concentra pe ocuparea estului Ucrainei, adică Donbasul în care a pus piciorul în 2014 odată cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea.

Ambasadorul SUA la OSCE a firmat că Statele Unite ale Americii au informații credibile cu privire la faptul că Rusia încearcă să anexee regiunile ocupate de separtiști, Donețk și Luhansk. Moscova, însă nu va renunța prea ușor.

Se pare că războiul ar putea ajunge într-un impas. Și asta pentru că niciuna dintre părți nu are destulă forță pentru a schimba complet miza războiului și a obține o victorie clară.

Reprezentantul lui Putin pentru Donbas a sosit la Mariupol, unde ruşii au pregătit o paradă militară pentru 9 mai. Oficialul rus a fost însoţit de secretarul Consiliului General al partidului „Rusia Unită”, Andrei Turceak, care coordonează „integrarea” Mariupolului în cadrul Federaţiei Ruse, ceea ce ar putea însemna că Moscova se gândeşte în mod serios la „includerea” teritoriilor ucrainene ocupate în componenţa Rusiei, punctează, de la Kiev, RBC.

„Aproximativ 2.000 de bărbaţi, care au fost luaţi în urmă cu patru săptămâni de la Mariupol, au fost duşi într-un lagăr de filtrare, ce seamănă mai mult cu o închisoare, situat în satele Bezîmennoie şi Kazaţkoe (regiunea Doneţk). Acesta li s-a spus că vor fi îmbrăcaţi în uniforme ucrainene, pentru a participa la aşa-numita «paradă a prizonierilor» la Mariupol, întrucât nu există suficienţi prizonieri reali pentru o participare în masă”, spune consilierul primarului din Mariupol.

Ruşii din zona Mariupol au început să schimbe indicatoarele rutiere – eliminând indicatoarele în ucraineană şi engleză şi înlocuindu-le cu altele în limba rusă, scrie Pravda.com.ua.

„Ocupanţii au distrus oraşul nostru, au ucis 20.000 de oameni, iar acum îşi schimbă obiectivul. Oamenii cu problemele lor pot să mai aștepte”, a notat Consiliul Local Mariupol.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier