„Pașaportul de vaccinare” ar putea fi folosit și la serviciu. O asociație civică cere Ministerului Muncii retragerea unui proiect de lege

„Pașaportul de vaccinare” ar putea fi folosit și la serviciu. O asociație civică cere Ministerului Muncii retragerea unui proiect de lege
Foto: Profimedia.ro
Publicat: 09/09/2021, 09:47
Actualizat: 09/09/2021, 09:49

Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept (CASD) cere Ministrului Muncii retragerea unui proiect de OUG care prevede vaccinarea impusă angajatilor din centrele de sociale ori testarea periodică pe cheltuiala celor care nu se conformează. Mai mult, nerespectarea acestor prevederi din actul normativ (deocamdată în stadiul de proiect) se va lăsa cu amenzi.

Asociația civică apreciază că, prin acest demers, autoritățile încearcă legiferarea folosirii certificatelor digitale europene și la locul de muncă, nu numai pentru călătorii în afara țării.

CASD arată că Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale și nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului.

„Proiectul de OUG impune, pentru accesul în centrele de servicii sociale sau pentru desfășurarea activităților care presupun contactul cu beneficiarii, obligativitatea prezentării de către angajații autorităților administrației publice locale și furnizorilor de servicii sociale publici și privați: fie a dovezii vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, fie a dovezii unui rezultat negativ al testării, fie a confirmării faptului că au avut boala. Aceste dispoziții din proiectul de OUG afectează dreptul la viața privată prevăzut de art. 26 din Constituția României și dreptul la muncă prevăzut de art. 41 din Constituția României. Drept urmare, nu poate fi adoptată o ordonanță de urgență care să conțină asemenea prevederi”, se arată CASD.

Ce are în plan Ministerul Muncii

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care introduce noi măsuri în vederea protejării persoanelor vulnerabile din centrele sociale (persoane vârstnice, copii și adulți cu dizabilități), având în vedere creșterea constantă a ratei de infectare cu Covid – 19 din ultima perioadă.

Proiectul de act normativ va intra în procedura de avizare și prevede următoarele măsuri:

  • Autoritățile administrației publice locale și furnizorii de servicii sociale publici și privați vor fi obligați să solicite personalului care are contact cu persoanele beneficiare, fie dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, fie dovada unui rezultat negativ al testării, fie confirmarea faptului că au avut boala.
  • Neprezentarea dovezilor menționate va duce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale sau interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu beneficiarii.
  • Angajații care refuză vaccinarea vor putea opta pentru testarea periodică, dar vor suporta costurile aferente testării. Pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testării se suportă de direcţiile de sănătate publică judeţene.
  • Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenție.

Deocamdată, o aplicație care ține evidența angajaților care s-au vaccinat sau nu și îi grupează în funcție de răspunsurile lor a fost dezvoltată de o companie românească și este deja folosită de 400 de firme din țară cu un total de 20.000 de angajați.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 a absolvit Facultatea de Filosofie și Jurnalism. citeste mai mult
BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Diana a căzut victimă hackerilor: i-au furat filmulețe explicite din telefon! Imagini intime i-au...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Secretar general NATO: Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Moldova, Georgia şi Ucraina unde...
Afecțiunile medicale ce anulează permisul auto. Bolile incompatibile cu conducerea autoturismului
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Record de cazuri de infectare, la Constanța! Incidența a depășit 17 la mia de locuitori
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului în România: S-a sinucis... Un sfârșit dramatic
Tragedia momentului în România! Avea doar 48 de ani. A fost găsit mort în casă
Codul Rutier se modifică în România. Șoferii au interzis! Ce amenzi uriașe riscă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...