Patru femei, trimise în judecată pentru TRAFIC de copii. Sunt acuzate că au vrut să vândă unui cuplu român un bebeluș ucrainean, născut la Chișinău

Patru femei, trimise în judecată pentru TRAFIC de copii. Sunt acuzate că au vrut să vândă unui cuplu român un bebeluș ucrainean, născut la Chișinău
Sursa FOTO - caracter ilustrativ
Publicat: 01/02/2024, 19:53

Un bebeluș ucrainean, născut la Chișinău, urma să fie vândut unui cuplu român, informează procurorii moldoveni pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) care au arestat patru persoane în acest caz. Este vorba de președinta unei fundații, o șefă de maternitate și o notară din Republica Moldova și o altă femeie din Ucraina.

Potrivit informațiilor PCCCOS, inculpatele au reușit să convingă, la sfârșitul anului 2022, victima – care era însărcinată – să nască în Republica Moldova, afirmând că-i va fi mai ușor să facă acest lucru într-un stat în care nu este război.

Femeia de 38 de ani are mai mulți copii și venituri modeste, astfel inculpatele au supus-o presiunilor psihologice pentru a renunța la fetiță, în caz contrar va fi lipsită de drepturile părintești în țara sa.

„Mama din Ucraina a fost supusă presiunii psihologice din partea unora din învinuite, acestea o amenințau în sensul în care dacă nu ar fi acceptat darea spre adopție a copilului nou-născut pentru cuplul român în schimbul unei sume de bani și a unor bunuri, mama ar fi urmat să fie lipsită de drepturile părintești asupra copilei în Ucraina”, au informat reprezentanții PCCOCS, citați de Adevărul.

Femeia originară din Ucraina a cedat presiunilor și a fost cazată într-un hotel din Chișinău, apoi a născut într-o maternitate de acolo.

„Ulterior, prin intermediul șefei de maternitate din Chișinău, care contribuia și cu sfaturi pentru reușita adopției ilegale, aceasta a fost internată pentru ca să dea naștere copilei. Urmare a angajamentului onorat al unei nașteri în afara războiului, președinta fundației i-ar fi promis șefei de maternitate unele beneficii”, au mai anunțat reprezentanții PCCOCS.

Iar „după nașterea copilei, aceștia au profitat nu doar de starea de război din Ucraina și situația financiară dificilă a victimei, dar și de faptul că nu cunoaște limba română. Prin urmare, aceștia au determinat-o să semneze atât declarația privind stabilirea paternității, cât și declarația prin care cumpărătorul român urma să devină tatăl legal al copilei. Ca rezultat, în certificatul de naștere al nou-născutei figura numele de familie al cumpărătorului, ca fiică biologică a lui, ceea ce i-ar fi permis să părăsească Moldova împreună”.

Autoritățile, sesizate de angajații unui Centru de Plasament

Cetățeanul român nu a mai apucat să aducă fetița în România pentru că angajații unui Centru de Plasament din țara vecină în care au fost cazate ea și mama sa au sesizat autoritățile.

„La acea etapă, au intervenit ofițerii CCTP, care au curmat acțiunile ilegale de scoatere a copilei din Moldova, după sesizarea centrului de plasament în care victima era adăpostită. Ulterior, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în privința membrilor grupului infracțional a fost aplicat un set de măsuri non-privative de libertate, astfel încât persoanele să nu împiedice desfășurarea investigațiilor. Acum, dosarul a fost trimis în judecată de procurorii PCCOCS, iar Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, urmează să se pronunțe, timp în care cei vizați de investigațiile penale beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. În ceea ce-l privește pe cuplul de cumpărători, aceștia urmează să fie investigați în statul vecin, în baza solicitării PCCOCS”, au conchis procurorii.

Persoanele implicate în acest caz sunt judecate acum pentru trafic de copii, iar dacă le va demonstrată vinovăția ar putea să-și petreacă tot restul vieții după gratii, potrivit sursei citate.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?